E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVolatil piyasalarda yatırımcıların 3 büyük hatası---

Volatil piyasalarda yatırımcıların 3 büyük hatası

Volatil piyasalarda yatırımcıların 3 büyük hatası
04 Mart 2022 - 10:43 borsagundem.com

Borsalarda volatilite dönemlerinde bazı yatırımcılar satış dalgasına katılarak tüm yatırımlarını satıyor ve geri dönmek için en doğru zamanı ya da dip noktasını bekliyor. Uzun vadede yüksek getiri sağlayan bir portföy için neler yapılması gerekiyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde yatırım yapmak zorlayıcı olabilir. Nakde mi geçmelisiniz? Satış dalgasında hangi yatırımlar en iyi performansı gösteriyor? Dipten alım için doğru zaman mı? Genellikle portföyünüzü değerlendirmek ya da değişiklik yapmak için en doğru zaman, volatilitede yükselişin öncesidir. Harekete geçip geçmemek konusunda kararsız kalıyorsanız, muhtemelen harekete geçmemelisiniz.

Volatilitenin yüksek seyrettiği dönemlerde herhangi bir hamle yapmayan yatırımcılar, genellikle uzun vadede yüksek getiri elde ediyor. İşte volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde yatırımcıların yaptığı en büyük 3 hata.

1. Satış yaparak nakde geçmek

Hisseler düştüğünde yatırımcıların yaptığı en büyük hata, yatırımları satıp nakde geçmek. Bunun nedeni de piyasalardan ne zaman çıkış yapmanız gerektiğini ve geri dönüş zamanını tahmin etme ihtimalinin olmaması. Yatırımcılar genellikle satışlara odaklanıyor ve piyasalara ne zaman dönüş yapacaklarını düşünmüyor. Bu ise büyük bir hata. JPMorgan’ın verilerine göre son 20 yılda en iyi performansların görüldüğü 10 günü kaçıran yatırımcıların portföyleri %50 daha düşük performans gösterdi.

Bu da satış yapmayan portföylere kıyasla her yıl %4,2 daha düşük getiri anlamına geliyor. Dahası borsalarda en iyi performansların görüldüğü günler, en kötü günlerin görüldüğü dönemlerin içerisinde gerçekleşiyor. Son 20 yılda en iyi 10 günün %70’i en kötü 10 günün ardından gelen iki haftada gerçekleşti. Sürekli satış yaparak borsalardan çıkmak ve daha sonra geri dönmek, getirileri eritiyor. Aynı zamanda işlem maliyetleri zarara ekleniyor.

2. Ekstra nakit bulundurmamak

Herkes indirimi sever. Finansal piyasalar hariç. Kısa vadeli volatilite korkusu yatırımcıların, yatırım yapmak için sahip olduğu nakdi borsalara yöneltmemesine neden olabilir. Uzun vadeli yatırımcılar için yatırım yapmak için doğru zaman olup olmadığı, mevcut piyasa koşullarıyla ilişkili değildir. Eğer ekstra nakdiniz varsa ve uzun vadeli bir yatırımcıysanız, bu parayla iyi çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturabilirsiniz.

Piyasalarda volatilitenin hakim olduğu dönemlerde varlıkları daha düşük fiyattan satın almak da fayda sağlar. Volatiliteden endişe duyuyorsanız, büyük miktarlarda yatırım yapmaktansa dolar maliyeti ortalaması yöntemini kullanabilirsiniz. Forbes’un haberine göre dip noktasını aramak, bir yatırım stratejisi değildir. Yatırım piyasaların zamanlamasıyla değil, piyasalarda geçirdiğiniz süreyle ilgili. Düşükten alıp, yüksekten satmak kulağa harika gelse de, uzun vadede piyasalar düşüşlerden daha fazla sayıda yükseliş gösteriyor.

Bu nedenle, bu yaklaşım sizi elde edebileceğiniz getirilerden mahrum bırakabilir. Dimensional Fund Advisors verilerine göre, 1926 ve 2020 yılları arasında, %10’luk bir düzeltmenin ardından ortalama yıllık getiriler %9,5, %20’lik düşüşlerin görüldüğü ayı piyasalarının ardından %9,7 ve %30’luk düşüşlerin ardından %7,2 oldu.

3. Çeşitlendirme yapmamak

Çeşitlendirme sihirli bir değnek olmasa da yatırımcıların volatiliteden korunmak için kullanabileceği en iyi yöntemlerden bir tanesi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre en temel seviyede bir portföye tahvil yatırımlarını eklemek, istikrar ve gelir sağlar. Ancak bu buz dağının yalnızca görünen kısmı. Varlık sınıfları piyasa koşullarına farklı tepkiler verir. Dahası bir varlık sınıfı içerisinde korelasyon ve çeşitlendirme unsurları da piyasa volatilitesini yönetmek için kritik önem taşır.

Çeşitlendirmenin hedefi uzun vadede yatırım getirilerini yükseltmek ve bazı alanlardaki düşüşlerden korunmaktır. Yatırımcılar bu şekilde risklerden kaçınabilir. Bu durum özellikle de emeklilik yatırımları için oldukça önemli. Portföyünüzdeki çılgın dalgalanmaları sınırlandırmak için adım atarak, uzun vadeli yatırımlarınızda başarıyı yakalayabilirsiniz.

Borsa güne satıcılı başladı

 

Piyasalar nükleer serpinti konusunda endişeli

 

Petrol fiyatları yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)