E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar nükleer serpinti konusunda endişeli---

Piyasalar nükleer serpinti konusunda endişeli

Piyasalar nükleer serpinti konusunda endişeli
04 Mart 2022 - 08:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin Rus işgalci birliklerinin saldırısından sonra alev aldığına dair haberleri ile sertleşen satışların ardından, ABD'li ve Ukraynalı yetkililerin arka plandaki radyasyon seviyelerinin değişmediğini söylemesine rağmen küresel piyasalar tedirgin.

Asya hisse senedi piyasaları ve ABD hisse senedi vadeli işlemlerinin de keskin bir şekilde düşmesine yol açarak Avrupa ve ABD piyasaları günün ilerleyen saatlerinde açıldıklarında daha fazla sıkıntıya işaret ediyor, euro’da da ağır kayıp var ve 1,1027’den işlem görüyor. Yatırımcıların Ukrayna ile Rus askerleri arasındaki şiddetli çatışmalarda bir nükleer santralin yandığı haberlerinden korkmasıyla petrol fiyatları yükseldi. Çünkü ; Piyasalar nükleer serpinti konusunda endişeli. JPMorgan ise Rusya'nın petrol arzında darbenin devam etmesi durumunda petrolde 185 doların görünürde olduğunu belirtti

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock Inc , Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Pazartesi gününden itibaren aktif ve endeks fonlarındaki tüm Rus menkul kıymetlerinin alımını durdurduğunu, Rus menkul kıymetleri müşterilerinin varlıklarının %0.01'inden daha azını oluşturduğunu açıkladı. Çin’in öncülüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) Rusya ve Belarus’labilişkili tüm faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Banka küresel finans sistemine entegre bu gelişmede Çinlilerin Rusya uğruna dünyadan kopmak gibi bir niyeti de arzusu da olmadığının işareti. S&P Global’de, Ukrayna'ya saldırının tetiklediği yeni uluslararası yaptırımları ve Rusya'nın bu yaptırımlara karşı ekonomisini korumak için aldığı tedbirleri işaret ederek Rusya'nın kredi notunu BB+'dan CCC- seviyesine indirdi. MSCI'nin Japonya çıkışlı en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi , %1.6 düşüşle 585,5'e gerileyerek Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyeyi görürken, Japonya Nikei %2,4, Güney Kore Kospi %1,2, Hong Kong %2,5, emtia ağırlıklı Avustralya %1 düştü. Alüminyum, bakır ve nikel fiyatları, Rusya'ya uygulanan genişleyen yaptırımların dünyanın önde gelen üreticilerinden birinden gelen emtia akışını daha da bozmakla tehdit ettiği için yeni zirvelere tırmandı.

Yatırımcılar güvenli liman ABD Hazinelerine sığındı ve gösterge 10 yıllık getiriler önce 14 baz puan düşerek %1,7'ye gerilerken ardından % 1.8'e geri döndü. Altın fiyatları da Cuma günü yükseldi ve Mayıs 2021'den bu yana en iyi haftalık kazancını gördü. Spot altın %0,12 artışla 1,939$'a yükseldi. Bugünün gündemine baktığımızda; TCMB tarafından açıklanacak reel kur endeksleri, Almanya’da Ocak ayına ilişkin dış ticaret rakamı, cari işlemler dengesi verileri, ve ABD istihdam Şubat ayı rakamları yayımlanacak. Tarım dışı istihdamın 440 bin artması, işsizlik oranının yüzde 3,9'a gerilemesi, saatlik kazançların aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 5,8 olması bekleniyor. NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya-Ukrayna savaşını görüşmek üzere NATO karargahında olağanüstü toplantıda bir araya gelirken, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı da gerçekleştirilecek.

Zelenskiy: Bir patlama olursa Avrupa'nın sonu olur

 

Temerrüt riski! S&P'den Rusya'ya bir not indirimi daha

 

BIST 100 al-sat-tut listesi 03/03/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)