E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzun vadeli getiriler için doğru seçim borsa yatırımı---

Uzun vadeli getiriler için doğru seçim borsa yatırımı

Uzun vadeli getiriler için doğru seçim borsa yatırımı
02 Temmuz 2021 - 11:10 borsagundem.com

Uzun vadeli yüksek getiri sağlamak için en doğru seçimlerden biri hisse yatırımı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’liler uzun vadeli borsa yatırımı yapma konusunda giderek daha temkinli hale geliyor. Ancak borsa yatırımları birikimlerinizi büyütmek için en doğru seçimlerden bir tanesi. 2021 yılında ABD’lilerin %28’i 10 yıl ve üzeri yatırım için emlak yatırımlarını tercih ettiğini söyledi.

Bankrate tarafından yapılan anket çalışmasında katılımcıların dörtte biri uzun vadede nakit yatırımlarını tercih ettiğini söylerken yalnızca %16’sı hisse yatırımı yapabileceğini söyledi. Bu rakamlar yatırımcıların hisse yatırımları konusunda rahat hissetmediğini gösteriyor.

Yalnızca bir yıl önce ABD’lilerin %28’inin favori yatırım seçeneği borsalardı. Bankrate’in Baş Finans Analisti Greg McBride, “hisse piyasalarının son yıllarda gösterdiği yüksek performans göz önünde bulundurulduğunda bu oldukça şaşırtıcı” dedi. Korona virüs pandemisi yatırımcıların bakış açılarını değiştirmiş olabilir. Bu nedenle giderek daha fazla insan acil durumlar için nakit bulundurmayı tercih ediyor.

McBride, “maalesef yatırımcılar performansın peşinden gitmeyi tercih ediyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu genellikle şahit olduğumuz bir şey. Uzun vadede birikimleri büyütmek tam tersini gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Uzun vadeli getiriler için borsalar neden iyi bir seçenek?

Borsalarda uzun vadede disiplinli ve sabırlı bir şekilde yatırım yapmak finans uzmanlarına göre birikimlerinizi bir servet haline getirmenin en doğru yolu. Lifelaidout’un Finans Planlayıcısı Roger Ma, “uzun vadede gördüğümüz, uzun süreyle elde tutulan hisselerin diğer varlık sınıflarından daha yüksek getiri sağladığı” dedi. Birçok kişi için ilk hisse yatırımları işveren sponsorluğunda gerçekleşen emelilik planları dahilinde yapılıyor.

Ancak bu bireysel emeklilik yatırımları dışında da yatırım yapmak isteyenler için, işlem ücreti almayan online borsalarda yatırıma başlamak oldukça kolay. McBride, “bireysel yatırımcıların borsa yatırımı yapması daha önce hiç bu kadar ucuz ya da kolay olmamıştı” dedi. Ma’ya göre uzun vadeli hisse yatırımları ya da emeklilik portföylerine de erişim oldukça kolay.

Ma, “neye yatırım yapacağınızı, ne zaman alım ya da satım yapacağınızı bilmek zorunda değilsiniz” dedi. Açıklamasının devamında, “bu tek fondan oluşan bir portföy satın almakla da başarılabilir” ifadesini kullandı. Aynı zamanda borsalarda görülen yükselişler de düzenli yatırım yaptığınızda birikimlerinizi yükseltebilir. Worth Winning Kurucusu Lauryn Williams, borsa yatırımlarını havaalanlarındaki yürüyen bantlara benzetiyor.

Williams, “yürüyen bantların üzerindeyken de yürümeye devam etmelisiniz. Birikim yapmaya devam ettiğinizde, borsa yatırımlarınız getirinizin daha yüksek olmasını sağlayacak” dedi.

Piyasalarda düşüş ya da durgunluk dönemleri görüldüğünde bile, uzmanlar yatırımcıların hisse alımı yaparken şirketler konusunda seçici olmasını ve yatırım yapmaya devam etmesini öneriyor. Milyarder yatırımcı Leon Cooperman CNBC’ye yaptığı açıklamada, “uzun vadeli görünümde, hisseler en doğru yatırım. Ancak önde gelen endekslerden yüksek beklentilerim yok” dedi. Açıklamasının devamında, “başarıya giden yolda dikkatli bir hisse seçimi yapılmalı” ifadesini kullandı.

Hisse mi nakit mi?

Uzun vadede nakit, birikimlerden getiri sağlama ve birikimleri büyütme amacına yönelik başarılı sonuçlar vermiyor. Acil durumlar için bir miktar nakit bulundurmak ise uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. McBride, “nakit kısa vadeli ihtiyaçlar için mükemmel çünkü burada volatilite yok” dedi.

Açıklamasının devamında, “ancak getirinin olmaması, uzun vadede birikimlerinizin büyümeyeceği anlamına gelmekle kalmıyor, değer kaybetmesine de neden olabiliyor” ifadelerini kullandı. Bunun ardındaki neden ise enflasyon ya da zaman içinde ürün ve hizmet fiyatlarının yükselmesi. Eğer birikimlerinizi nakitte tutuyor ve yüksek getiri elde etmiyorsanız, daha fazla birikim yapmanız gerekecek.

Korona virüs pandemisinin ardından enflasyon yükselirken bu birçok ABD’li için önem kazanacak. Enflasyonla mücadele etmek için en iyi yöntemlerden bir tanesi, daha yüksek oranda getiri sağlayan varlıklara yatırım yapmak. Bunlardan bir tanesi de borsalar. Volatilite riskini alarak, yatırımcılar daha yüksek getiri elde edebiliyor. McBride, “uzun vadede en büyük riskiniz fazla temkinli yatırım yapmak” dedi.

Emlak yatırımları ne zaman doğru bir seçim olabilir?

Elbette gayrimenkul satın almak da bir servet inşa etmek için oldukça iyi bir yöntem. Özellikle de gelecek nesillere aktarılabilecek emlak yatırımları bu alanda öne çıkıyor. Şimdilerde insanlar bir yıl önce satın alınan evler, yükselen fiyatlar nedeniyle değerlendiği için gözlerini emlak piyasasına çevirdi. McBride, “emlak yatırımları birçok kişiyi milyoner yaptı” dedi.

Ancak borsagundem.com'un derlemesine göre, borsalara kıyasla emlak yatırımı yapmak çok daha zor ve çok daha pahalı. Yeni başlayan yatırımcılar için temel borsa yatırımları oldukça mantıklı. İlerleyen dönemlerde ise emlak yatırımları düşünülebilir. Ma, “borsalarla başlamak çok daha kolay çünkü yüksek miktarda paralara ihtiyacınız yok” dedi. Ma emlak yatırımı yapmak isteyenlerin emlak şirketlerini ya da fonlarını da kapsayan dengeli bir portföy de oluşturabileceğini söyledi.

Ancak borsalar emlak piyasasına kıyasla çok daha çeşitlendirilmiş bir yatırım imkanı sağlıyor. Bu da birikimlerinizi ve yatırımlarınızı korumak için oldukça faydalı bir yöntem. Williams, “çeşitlilik olduğunda birçok alanda yatırımlarınız bulunuyor ve biri düştüğünde diğeri yükselerek zararlarınızı telafi edebiliyor” dedi.

A1 Capital bankacılık hisseleri değerlendirmesi

 

Japon Emeklilik fonundan rekor getiri

 

'ECB, yüksek enflasyona alışmamalı'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)