E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü yatırımcıdan şok suçlama: Buffett manipülasyon yapıyor---

Ünlü yatırımcıdan şok suçlama: Buffett manipülasyon yapıyor

Ünlü yatırımcıdan şok suçlama: Buffett manipülasyon yapıyor
12 Nisan 2023 - 17:30 borsagundem.com

GOM’nin ünlü yatırım uzmanı Jeremy Grantham, efsane yatırımcı Warren Buffett’ı hisse geri alımları üzerinden borsa manipülasyonu yapmakla suçladı. Grantham Buffett’In hisse geri alımları yerine temettü ödemesi gerektiğini savunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi geri alımları kurumsal işlemler arasında en fazla tartışılan işlem türlerinden birisi. ABD Senatörü Elizabeth Warren dahi söz konusu işlemin “piyasa manipülasyonu” olduğunu ve yasadışı hale getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Massachusetts Senatörü, halka açık şirketlerin hisse başına kazancı artırmayı umarak kendi hisselerini geri satın aldıklarında, gerçekte yaptıkları şeyin “inovasyonu yamyamlaştırmak” olduğunu belirtiyor. Senatöre göre yeni fabrikalara, araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmak veya yeni çalışanları işe almak için harcanabilecek olan para, bunun yerine sadece hisse senedi fiyatlarını yükseltmek, zengin hissedarları ekonomik büyüme pahasına daha da zenginleştirmek için kullanılıyor.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Berkshire Hathaway’in Başkanı ve CEO’su Warren Buffett hisse geri alımlarına sıkı sıkıya inanan bir yatırımcı karakteri çiziyor. Buffett on yıllar boyunca geniş çaplı hisse geri alımlarını destekledi. 92 yaşındaki milyarder şubat ayında yayınladığı hissedar mektubunda söz konusu eleştirilere karşı demediğini bırakmadı.

Omaha Kâhini olarak da bilinen efsane yatırımcı, “Tüm geri alımların hissedarlara veya ülkeye zararlı olduğunu veya özellikle CEO'lar için yararlı olduğunu söyleyenler ya finansal okuma yazma bilmiyordur ya da güzel konuşan bir demagoji üstadını dinliyorsunuz demektir” ifadelerine yer verdi. Buffett hisse geri alımlarının “tüm yatırımcılar için her açıdan faydalı” olduğunu söyledi.

Fakat Buffett’ın açıklamalarının ardından geri alımları eleştiren yeni bir isim daha ortaya çıktı. Üstelik bu isim Omaha Kâhini’nin bile "finansal okuma yazma bilmeyen" olarak etiketlemekte zorlanacağı türden bir isim.

Fortune’un haberine göre Grantham, Mayo & van Otterloo’nun (GMO) Eş Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Jeremy Grantham da hisse geri alımlarının miadının dolduğuna inanıyor. Grantham, uygulamanın şirketlerin daha geniş ekonomi yerine kârlılıklarına fayda sağlayan "kıtlık dünyasında yaşamalarına" yardımcı olduğunu savunuyor.

Örneğin, 2003'ten 2012'ye kadar, S&P 500 şirket kazançlarının %54'ünü kendi hisselerini geri almak için ve %37'sini temettüler için kullandılar. Harvard Business Review'un verilerine göre bu tür borsa yatırımları şirketlerin üretim büyümesine veya çalışanlara yatırım yapmak için fonlarının eksik kalmasına neden oluyor.

Grantham konuyla ilgili açıklamasında, “Temel olarak işçilerimiz resmen zarar gördüler, 1970'lerden bu yana önemli üretkenliğe [büyümeye] katılmadılar ve şimdi asıl suçlu tamamen yasalar. Yani, hissedarlar, yönetimin her zaman yapmak istediği şeyi yapmak için yönetime zorbalık yapıyorlar. Her şeyi kontrol ettikleri ve kendi hisselerinizi geri satın aldıkları bir dünyayı yaşamak istiyorlar” ifadelerine yer verdi.

1982 yılına kadar, hisse geri alımlar yasadışıydı ve bir piyasa manipülasyonu biçimi olarak görülüyordu. Grantham, bunun nedeninin, şirket içerisindekilerin genellikle geri alımları kamuya açıklamadan gerçekleştirmesi olduğunu belirtiyor.

Ünlü yatırımcı "Bu sebep elbette hisse senedi manipülasyonunu kolaylaştırıyor. Ve bence, elbette yasadışı olmalı" dedi.

Grantham, geri alımların yeniden moda olmasıyla 1980'lerde tutulmaya başlamasıyla birlikte ABD'de gayrisafi yurtiçi hasıla ve verimlilik artışının yavaşladığını savundu. Yatırım uzmanına göre şirket içi kaynaklara haksız teşvikler vermek yerine şirketler temettü ödemek zorunda kalsaydı ekonomi çok daha iyi durumda olabilirdi.

Ünlü yatırımcı hisse geri alımlarının yasaklanması halinde yeni bir fabrika kurmak yerine oluşabilecek bir teşviğin ortadan kalkacağını belirtiyor. Grantkam’a göre son yıllarda oldukça kötü sonuçlar veren sermaye harcamaları bu sayede daha fazla büyüme yaratabilir.

Grantham, Buffett'ı özellikle geri alımların temettülerden farklı olmadığını iddia ettiği için eleştirmeye devam etti. Zira Omaha Kâhini hisse geri alımlarının hissedarları yönetmenin başka bir yolu olduğuna inanıyor. Ancak Grantham bir şirket temettü ödediğinde en hevesli ve en az hevesli hissedarlar arasında eşit dağıtım yaptığına dikkat çekti. Ancak hisse geri alımlarında ise durum böyle olmuyor.

Ünlü yatırımcı, “Sürekli olarak daha az hevesli olan hissedarları emekli ediyorsunuz. Bunun hisse senetlerinin fiyatını acımasızca yükseltmediğini düşünüyorsanız o zaman hayal gücünüz yeterli değildir. Elbette bunu yapıyor” açıklamalarıyla Buffett’a yüklendi.

Grantham, CEO'ların geri alımların temettülerle aynı olduğuna inanıyorsa ve piyasayı gerçekten manipüle etmiyorsa, bunun yerine sadece temettü ödemeleri gerektiğini savundu:

“İnsanlar geri alımların temettülerle aynı olduğunu söylüyor. Eğer durum buysa o zaman temettü ödeyin. Bu sayede hem ben mutlu olurum hem siz mutlu olursunuz hem de Warren, üzgünüm ama, bir miktar vergi ödemek zorunda kalır.”

 

Warren Buffett’tan sessiz yatırım

 

Piyasalardaki karamsarlık ‘boğa’ habercisi mi?

 

Paul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI13 Nisan 2023 09:44

    Zaten maniplasyon yapılmaz ise nasıl zengin olunur.mesala bizde sasa ve asuzu 55-60 kat arttı üç senede ne olduda bu kadar arttı.

  • Mucise Reis : )13 Nisan 2023 08:29

    Adam paralı adam.. zengin adam.... bir gazeteciyi kontrol atlına alabilir.. tv ye kredi verip bankasından, yada bazı biçimde paralar aktarıp sahiplerine istediği haberleri çıkartabilir.. kendi danışman firmalarını  tvlere radyolara saatler çıkartabilir... Şimi bir noktada piyasa seni yöneltir.. ama bir noktadan sonra sen pıyasayı en azından pıyasanın bir kaç noktasını yonetebilir, çekillendirebilirsin... ör. x firmanın küçük bir altın bulma arge sini sansasyonel büyük birşey gibi rahatlıklar tv gazete bloger bazı yazarlarca şişirip buyutup çok iyi paralar kazanabilirsin.... bu işler böyle.. herkesde gücüne göre bu işleri yapıyor.