E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü milyarderden resesyon uyarısı---

Ünlü milyarderden resesyon uyarısı

Ünlü milyarderden resesyon uyarısı
07 Nisan 2022 - 17:55 borsagundem.com

2,5 milyar dolarlık kişisel serveti olan Leon Cooperman 2023 yılında ABD ekonomisi için resesyon beklediğini açıkladı. Cooperman’a göre bu resesyon ya petrol fiyatları ya da FED politikaları sebebiyle olacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Leon Cooperman hafta boyunca Wall Street’in ünlü isimlerinden ve yatırım bankalarından gelen resesyon öngörülerine bir yenisini ekledi. Eski bir hedge fonu yöneticisi olan Cooperman ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyonu düşürme girişimleriyle birlikte 2023 yılında resesyonu getireceğini öngördüğünü açıkladı.

Cooperman CNBC’deki röportajında, “Bana kalırsa FED tamamen kontrolü kaybetti ve çok fazla çalışmamız gerekiyor. Ya petrol fiyatının ya da FED’in 2023 yılında bizi resesyona iteceğini düşünüyorum. Bu kesin bir şey değil ama benim tahminim bu yönde” ifadelerine yer verdi.

Mart ayında ABD Merkez Bankası 4 yıldan sonra ilk kez ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında politika faiz oranlarını çeyrek puan artırdı. FED’den gelen sinyallere göre bir sonraki toplantıda ise yarım puanlık daha hızlı bir faiz artışının muhtemel olduğu görülüyor.

FED’in tutumundaki bu değişiklik petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar sınırını geride bırakmasından ve ABD’deki enflasyonun 40 yıldır görülmeyen seviyeye ulaşmasından kaynaklanıyor. Mart ayında ABD’nin yaklaşık yarım milyon yeni istihdam eklediğini ve işsizlik oranının sadece %3,6’ya düştüğünü gösteren güçlü istihdam rakamları ekonominin aşırı ısınmış olabileceği ve FED’in harekete geçme konusunda yavaş kaldığı yönündeki argümanları güçlendirdi.

Cooperman, FED'in son bir yıl içinde artan tüketici fiyatlarına verdiği gecikmeli tepkiyi eleştirerek, enflasyonun resesyon yaratmadan frenlendiği ekonomiyi belirten "yumuşak iniş" durumunu sağlamanın artık imkansız olabileceğini söyledi.

2,5 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan Cooperman, “Gelecekten borç aldık. Tamamen uygunsuz para politikalarımız oldu ve bunun bir kısmını telafi etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bana kalırsa zorlu bir dönem bizi bekliyor” dedi.

Cooperman enflasyonun yakın vadede hisse senetlerine her zaman olduğu gibi nazik davranacağını ancak FED’in artan tüketici fiyatlarıyla mücadele etmek için harekete geçmesiyle oluşacak ortamın felaket anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

Ünlü milyarder, “Yatırımcılar enflasyonu frenlemenin büyümeyi frenlemeye eş değer olduğunu anlıyorlar” dedi. Cooperman, yatırımcıların artan piyasa riskleri sırasında temkinli olmalarının ve portföylerini korumalarının zamanının geldiğini belirterek, "Bir ayı piyasasında, en az kaybeden kazanır" ifadelerine yer verdi.

Cooperman, son haftalarda resesyon uyarısı yapan birçok milyarder yatırımcıdan sadece biri. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre milyarder yatırımcı Carl Icahn Mart ayında yatırımcılara karamsar bir uyarıda bulunarak, ABD ekonomisi için durgunluğun veya daha kötü bir senaryonun olabileceğini söylemişti. DoubleLine Capital'den Jeff Gundlach ise ABD’de enflasyonun Nisan ayında % 10'a ulaşmasını öngördüğünü, FED’in sürdürülemez bir hızda faizleri yükseltmeye zorlanacağını bunun sonucunda da bir resesyonun oluşacağını söyledi.

Yükselen petrol fiyatları ve artan enflasyonla birlikte büyük yatırım bankaları dahi resesyon tahminleri paylaşıyor. Deutsche Bank, çarşamba günü müşterilere sunduğu bir notta yer alan "baz senaryoda" gelecek yılın sonuna kadar ABD ekonomisi için bir resesyon öngördükleri belirtiliyor. Goldman Sachs 2023 yılına kadar ABD'de resesyon olasılığının %38 olduğunu söyledi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 54 yılın en düşük seviyesinde

 

Cramer: Küresel borsalarda satış dürtüsüne karşı koyun

 

Buffett’tan 4 milyar dolarlık teknoloji yatırımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)