E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk şirketlerine iyi haber---

Türk şirketlerine iyi haber

Türk şirketlerine iyi haber
14 Ocak 2016 - 15:30 borsagundem.com

Yeni OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri kurumsallaşmayı getiriyor

Halka açık şirketler için Anglo Sakson ekonomiler dikkate alınarak hazırlanan OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri, 2015 yılında uğradığı güncelleme ile güncelleme yapılırken coğrafi yapı ve şirketin yaşam döngüsündeki evrenin önemli kriteler olarak  dikkate alınması sonucunda, Türk şirketleri için amaçlanan kurumsal yönetimin önünü açıyor.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi'ni iş dünyasının önde gelen kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Sabancı Center'da düzenlendi. Zirvenin ana oturumunda G20 süreci değerlendirilirken, eş zamanlı düzenlenen paralel oturumlarda OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde oluşan değişiklikler ve aile şirketlerindeki kurumsallaşma çalışmaları masaya yatırıldı. 

Zirvenin eş zamanlı oturumlarının ilkinde “Yeni OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin Türk Sermaye Piyasasına Yansımaları” başlığı ele alındı. TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Yayla'nın oturum başkanlığında SPK Kurul İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak, MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç Dr. Yakup Ergincan ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı, TSPB Başkanı ve TKYD Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Koç konu hakkındaki görüşlerini katılımcılara sundu. 

Uluslararası konsensüs

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Konseyi tarafından ulusal hükümetler, ilgili uluslararası kuruluşlar ve özel sektörle birlikte 1999 yılında hazırlanarak yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkeleri, bir dizi standart ve yol gösterici prensibi kapsıyor. İlkeler bağlayıcı olmamakla birlikte, hükümet ve şirketlerin kendi yönetim anlayışlarını gözden geçirmeleri ve belirlenen standartları hayata geçirmeleri konusunda önemli bir rehber niteliği taşıyor.

Güncellenmiş G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri, G20 ülkelerinin büyümelerinin güçlü bir sürükleyicisi olarak yatırımı desteklemeye yönelik, etkisi görülebilir somut katkılar sunuyor. Bununla birlikte ilkeler, uygulama için uluslararası referans noktası ve etkin bir araç olarak kanıtlanmış bir geçmiş de sunuyor.

Halihazırda dünyada yüz milyonlarca insanın tasarrufları doğrudan veya dolaylı olarak hisse senedi piyasalarında bulunuyor. Bununla birlikte, halka açık şirketlerde 200 milyondan fazla insan istihdam ediliyor. OECD'nin güncellenmiş Kurumsal İlkeleri ise, uzun dönemli yatırım için özsermaye erişimine ihtiyaç duyan şirketler için gerekli olan piyasa güveninin ve iş dürüstlüğünün yaratılması için bir araç olmanın yanı sıra, yüz milyonlarca tasarruf sahibinin haklarını ve tasarruf sahiplerinin şirketlerin servet yaratmasına katılımlarını da ele alıyor. 

Bu nedenle TKYD'nin sürekli gündem konuları arasında bulunan OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri, 9. Kurumsal Yönetim Zirvesi'nin de gündem maddeleri arasında yer aldı. Zirvenin “Yeni OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin Türk Sermaye Piyasasına Yansımaları” başlıklı oturumunda, şirketlere ve hissedarlara ciddi katkılar sağlayacak konular mercek altına alındı.  

Yeni OECD ilkeleri sermaye piyasasına neler getiriyor? 

Zirvede panelistler, ilkelerde yapılan güncelleştirmelerin önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğine değinerek, ulusal düzenlemelerde şirket büyüklükleri ve ülkeye özgü koşullar gibi hususlarda esnekliğe imkan veren bir çerçeve sunulduğunu, bu kapsamda iyi kurumsal yönetimin tek bir modelinin olmadığının altını çizdiler. Panelistler, artan rolleri ve değişen yapılarıyla birlikte kurumsal yatırımcılar ve borsalar gibi kurumların etkin kurumsal yönetim çerçevesinin sağlanması konusundaki rollerin tanındığını, kurumsal yönetim alanında denetim ve yaptırım kalitesi üzerinde durulduğuna vurgu yaptılar.

Bununla birlikte, oturumda temel ortaklık haklarının yanı sıra, genel kurullarda bilgi teknolojilerinin kullanılması, ilişkili taraf işlemleri onay süreçleri ve üst yönetim ücretlerinin belirlenmesinde pay sahiplerinin söz hakkı gibi yeni konuların ilkelerde yer aldığı da konuşmalar tarafından öne çıkarıldı. Diğer yandan, kurumsal yatırımcılar ve sermaye piyasalarında hizmet sunan diğer aracıların yeni bir başlık altında toplandığına değinen konuşmacılar, bunların faaliyetlerini yürütmeleri esnasında dürüstlüklerine zarar verebilecek çıkar çatışmalarının açıklanması ve en aza indirilmesi ihtiyacı üzerinde de durdular. 

İlkelerin, menfaat sahipleri ile şirketlerin etkin işbirliğini cesaretlendirdiğinin altını çizen konuşmacılar, kamuoyunu aydınlatma başlığı altında kamuya yapılacak açıklamaların temel alanlarının gözden geçirildiğini ve finansal olmayan ve gönüllülük esasına dayanan raporlamaların tanındığını, insan hakları, tedarikçiler ve yerel topluluklar gibi kavramlara menfaat sahipleri kapsamında yer verildiğine vurgu yaptılar. Yönetim kurullarının risk planlaması, vergi planlaması ve iç denetim alanlarında yeni rollerinin de tanındığını belirten konuşmacılar, yönetim kurullarının eğitimi ve performans değerlendirmesi üzerinde durulduğunu, disk, denetim ve ücretlendirme komitelerinin kurulmasının teşvik edildiğini de belirttiler. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)