E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı---

TÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı

TÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı
11 Kasım 2022 - 11:14 borsagundem.com

ABD’de sürpriz bir şekilde beklentilerin altında kalan ekim ayı TÜFE verileri borsalar için doping oldu. Yatırımcılar FED’in agresif faiz artışlarını devam ettirmesi yönündeki baskılarının azaldığına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetleri geçtiğimiz gün son iki buçuk yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Yatırımcılar, tüketici fiyatlarındaki yavaşlamayı değerlendirdi ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha yavaş bir faiz artışı hızına zemin hazırlayan enflasyon verilerinden cesaret aldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street'in gösterge niteliğindeki endeksi S&P 500 yüzde 5,5 yükseldi, Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise günü yüzde 7,4 artışla kapattı. Devlet tahvili piyasalarında, faiz oranlarının hareketlerine özellikle duyarlı olan 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi Ekim 2008'den bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirdi ve yüzde 0,25 puan düşerek yüzde 4,33'e geriledi. Tahvil piyasalarında fiyatlar yükseldikçe getiri de düşer. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi ise yüzde 0,27 puan düşerek yüzde 3,82’ye geriledi. 10 yıllık tahvil getirileri Mart 2020’den bu yana en keskin düşüşünü gerçekleştirdi.

ABD borsalarındaki bu ralli ekim ayı ABD tüketici fiyat endeksinin beklentilerin altında kalmasıyla gerçekleşti. ABD’de ekim ayı TÜFE rakamları yıllık bazda %7,7 arttı ve ocak ayından bu yana en yavaş artışını gerçekleştirdi. ABD’de enflasyon eylül ayında ise %8,2 artmıştı. Ekonomistler son raporda enflasyonun %8 artmasını bekliyordu.

Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon, yıllık bazda yüzde 6,3 yükseldi. Beklentilerse bu artışın yüzde 6,5 olacağı yönündeydi.

Financial Times’ın haberine göre enflasyondaki zayıflamayla birlikte FED’in faiz artışı beklentileri de zayıfladı. Dolar TÜFE raporunun hemen ardından düştü. Altı rakip para birimi karşısında doların değerini ölçen dolar endeksi yedi yılın en kötü gününü geçirerek yüzde 2,3 düştü.

Cresset Capital’ın Baş Yatırım Sorumlusu Jack Ablin enflasyon verileriyle ilişkili açıklamasında, “Bu iyi bir rakam. Ayrıca tahvil getirilerinin düşmesi de hoşuma gitti” ifadelerine yer verdi.

Ablin, enflasyonun yatırımcılara hisse senetleri ve tahvillerin yakın gelecekte iyi performans gösterebileceğine dair güven verdiğini söyledi. Yatırımcıların para politikasındaki rotayı değiştirip değiştirmeyeceğini görmek için önümüzdeki haftalarda FED’den gelecek yorumları bekleyeceğini belirten borsa uzmanı "Bunun bir boğa piyasası rallisinin başlangıcı olup olmadığını size söyleyemem, ancak boğa piyasasının ön koşulu daha zayıf enflasyon ve daha zayıf bir dolardır" ifadelerine yer verdi.

Beklenenden düşük gelen TÜFE verileri, enflasyonla mücadele için agresif faiz artırımı politikasını sürdürmesi konusunda FED’in üzerinde hissettiği baskıyı hafifletiyor. FED fiyatlardaki artışı yavaşlatmak amacıyla bu yıl üst üste dört kez yüzde 0,75 puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti.

FED’in faiz artışlarına ilişkin tahminlerin yer aldığı vadeli piyasalarda perşembe günü aralık ayı için 50 baz puanın altında faiz artışı yapılacağı öngörüleri yüzde 85 oranına ulaştı. Bu oran bir önceki gün yüzde 57’ydi.

FED Başkanı Jerome Powell, bu ayın başlarında, merkez bankasının parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatabileceğinin, ancak beklenenden daha yüksek bir nihai faiz artışı seviyesine ulaşabileceğinin sinyalini vermişti.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, bu haftanın başlarında nihai faiz oranının "yüzde 6 veya daha fazlaya” ulaşabileceğini söyledi. Ancak piyasalar şimdi FED’in gösterge faiz oranının Mayıs 2023'te yaklaşık yüzde 4,8 ile zirveye ulaştırmasını bekliyor. Daha önceki tahminlerse haziran ayında yüzde 5'in biraz üzerinde bir zirveyi öngörüyordu.

Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti Jim Paulsen TÜFE rakamlarına ilişkin açıklamasında, “Bir katalizör olacak. Bence yıl sonuna kadar oldukça güçlü bir piyasa rallisi yapacağız. Belki de yumuşak iniş gerçekleştirebiliriz” öngörüsünde bulundu.

JPMorgan analistleri, en son TÜFE rakamlarının, geçen yıl boyunca seslendirilen enflasyonun geçici olacağı görüşünü desteklediğini belirtiyor. Analistler TÜFE rakamlarıyla birlikte Powell'ın geçen yıl enflasyonu tanımlamak için kullandığı ve bu sebeple alay konusu olduğu ‘geçici enflasyon’ tabirinin canlandığını söyledi.

Yatırımcılar ayrıca bu hafta ABD ara seçimlerinin gelen sonuçları da değerlendiriyorlar. Sandıkların kapanmasından bir gün sonra, birden fazla eyalette seçimlerin sonuçları henüz gelmedi ve hem Senato'nun hem de Temsilciler Meclisi’nin kimin kontrolünde olacağı sorularını havada bıraktı. Ancak analistler, Cumhuriyetçilerin şu ana kadarki görünümünün, her iki meclis için de anketlerde öngörülen "kırmızı dalga" tahminlerini halihazırda baltaladığını söyledi.

Asya'daki hisseler cuma günü Wall Street'in yükselişini takip etti. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 5,5 yükselişle başı çekerken, Şangay ve Shenzhen'de işlem gören hisse senetlerinin bulunduğu Çin'in CSI 300 Endeksi yüzde 1,9 ve Tokyo'nun Topix Endeksi yüzde 1,8 yükseldi. Avrupa borsalarında da haftanın son işlem günü için pozitif bir hava hissediliyor.

Altına enflasyon dopingi

 

Ayı piyasasının sonu mu?

 

Piyasalar risk-on modunda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)