E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devlerinin borsalardaki 2022 planı---

Teknoloji devlerinin borsalardaki 2022 planı

Teknoloji devlerinin borsalardaki 2022 planı
29 Aralık 2021 - 14:02 borsagundem.com

Küresel borsaların en değerli şirketleri 2021 yılında yatırımcılarına kazandırmaya devam etti. Dev şirketlere yönelik 2022 beklentileri ise değişkenlik gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında dev sermayeli teknoloji hisseleri 2021 yılında güçlü bir performans gösterdiler. Ancak Barron’s yazarı Eric Z. Savitz dev şirketlerin hisse senedi performansının önemini yitirmeye başladığına dikkat çekiyor. Teknoloji devlerinin geçmiş dönemdeki geçmişteki göz kamaştırıcı performanslarını inceleyen Savitz yeni yılda sınırlı da olsa büyümenin devam edilebileceğini öngörüyor.

Büyüme odaklı büyük sermayeli hisse senetleri denildiğinde akla gelen ilk şirket olan Apple dünyanın en değerli şirketi olma unvanını bu sene de sürdürdü. Apple’ın piyasa kapitalizasyonu 3 trilyon doların az bir miktar aşağısında bulunuyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yıl başından bu yana %36 oranında getiri sağlayan Apple hisseleri S&P 500 Endeksi’nin yıllık %27 getirisini ve teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi’nin %23’lük yıllık performansını geride bıraktı.

Apple’ın güçlü performansının büyük bir bölümü dördüncü çeyreğe odaklandı. Hisse senedi Kasım ayının sonundan bu yana %27 yükseldi. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise %11 oranında ralli yapmıştı. Teknoloji devinin güçlü rallisini destekleyen birkaç önemli faktör bulunuyordu. Şirket iPhone, Mac, iPad, giyilebilir teknoloji ürünleri ve hizmet ürünleri aracılığıyla büyüme alanında agresiflik gösterdi. 2022 yılı şirketin özellikle artırılmış ve sanal gerçeklik alanındaki potansiyel ürün lansmaları sebebiyle heyecan yarattı.

Bu yıl hisse senedinin performansı güçlü görülse de geçen yıl hisse senedinin %82’lik yükselişi ve 2019 yılındaki %89’luk güçlü hisse performansı ile karşılaştırıldığında önemli bir yavaşlamaya da işaret ediyor. Yine de teknoloji devinin hisseleri 3 yıl içerisinde yatırımcısına %365 oranında getiri sağladı. iPhone satışlarındaki yavaşlamanın devam etmesi yükseliş ivmesindeki yavaşlamanın 2022’de de devam edeceğini gösteriyor.

Bir diğer teknoloji devi Microsoft bu yıl olağanüstü bir performans gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yılbaşından bu yana %54 oranında değer kazanan Microsoft hisseleri piyasa kapitalizasyonunu 2,56 trilyon dolara kadar ulaştırdı.

Dünyanın en büyük yazılım şirketinin hisseleri son çeyrekte sağladığı %22’lik artışla şaşırtıcı bir büyüme gösteriyor. Microsoft'un güçlü büyümesinin altında bulut teknolojilerine olan talebin devam etmesi ve Azure firmasının Eylül çeyreğinde %50 oranında genişlemesi yatıyor.

Bu arada Office, Windows, Xbox ve Microsoft’un diğer bölümlerinde de talep güçlü bir şekilde artıyor. Kurumsal harcamaların 2022'de hızlanması muhtemel olsa da Microsoft'un etkileyici büyümesini gelecek yıl yavaşlatması için bir neden yok gibi görünüyor.

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in hisseleri 2021 yılının başından bu yana %68 oranında yükseldi. Şirketin piyasa kapitalizasyonu 2 trilyon doların az bir miktar aşağısında bulunuyor. İnternet reklamları alanına olan talebin yükselişini devam ettirmesi ve Google’ın reklamlar konusundaki sorunların üstesinden gelmiş olması bu güçlü performansın ardındaki en önemli sebeplerdi. Şirketin YouTube işletmesi de sağlam bir büyüme gösterdi.

Düzenleyici kurumlara ilişkin yeni sorunların önünün kesilmesiyle Alphabet’in 2022’de güçlü büyümesini devam ettirmesi bekleniyor. Savitz’in Wall Street çevrelerine dayandırdığı öngörülere göre hisse senedinin gelecek sene ortalama %17 büyüme göstermesi bekleniyor.

Bu yılın en fazla geride kalan teknoloji devi ise açık ara Amazon oldu. Hisse senenin yıllık performansı sadece %5’lik yükselişi gösterdi. Eve kapanma dönemi hisse senetleri gibi performans gösteren Amazon’un e-ticaret işletmesindeki büyüme tüketicilerin fiziksel mağazalardan alışveriş yapmaya başlamasıyla birlikte yavaşladı. Şirketin bulut teknolojileri işletmesi Amazon Web Services (AWS) de dahil olmak üzere diğer işletmeleri ise güçlü performans göstermeye devam ediyor. Yatırımcılar ayrıca şirketin kurucusu Jeff Bezos’un CEO’luk görevinden istifa etmesini ve eski AWS Başkanı Andy Jassy’nin CEO’luk koltuğuna oturmasını da değerlendirdi.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) çiçeği burnunda başkanı Lina Khan, uzun zamandır Amazon’a yönelik muhalif kişiliğiyle tanınıyor. FTC Amazon’un film stüdyosu MGM’i satın alma hamlesiyle ilgili henüz bir karar vermedi. Khan’ın Amazon’la ilgili önceki yazıları göz önüne alındığında ise yeni başkanın Amazon konusundaki tüm meselelerden kendini geri çekmesi bekleniyor. Ancak satın alma işlemine yönelik FTC’den henüz bir karar verilmiş değil. Tüm bu tartışmalara ve başarısız sonuçlara rağmen teknoloji devinin bu yılki başarısız performansı hisse senedini 2022 için cazip bir konuma yerleştirmiş olabilir.

Enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayan kripto para

 

Teknolojideki satış dalgası Musk'a 15 milyar dolar kaybettirdi

 

Teknoloji hisselerinde satışlar ayı piyasasını başlatabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)