E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarEnflasyona karşı en iyi korumayı sağlayan kripto para---

Enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayan kripto para

Enflasyona karşı en iyi korumayı sağlayan kripto para
29 Aralık 2021 - 12:31 borsagundem.com

ABD ekonomisinde enflasyonun ‘geçici’ olduğu iddia edilse de yatırımcılar koruma sağlayan yatırım araçlarına yöneliş arayışa geçti. Enflasyona karşı en iyi korumayı Bitcoin mi Ethereum mu sağlıyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yükselen enflasyonun geçici olduğu yönündeki açıklamalar giderek azalırken, yatırımcılar da enflasyona karşı koruma arayışını hızlandırdı. Giderek artan sayıda kişi ise Bitcoin’in enflasyona karşı iyi bir koruma sağladığını öne sürmeye başladı. Bu isimler arasında milyarder yatırımcı Paul Tudor Jones ve dev ABD bankası JPMorgan da yer alıyor. Paul Tudor Jones, Bitcoin’i enflasyona karşı altından daha iyi bir koruma aracı olduğunu söyledi ve Bitcoin’i “uzun vadede birikimleri korumak için harika bir yol” olarak tanımladı.

Forbes’un haberine göre JPMorgan ise müşterilerine gönderdiği notta “kurumsal yatırımcılar Bitcoin’e geri dönüyor ve kripto parayı enflasyona karşı altından daha iyi bir koruma aracı olarak görüyor” dedi. Rapor ABD’nin politika yapıcılarının kripto paraların kullanımını ya da madenciliğini yasaklamayacakları yönündeki güvencelerinin de altını çizdi.

Ancak Morningstar ve Bank of America gibi yatırım devlerinden itirazlar yükseldi. Morningstar, ABD’de yükselen enflasyona yönelik yaptığı analizin sonucunda, “kripto paraların enflasyona karşı koruma sağladığı iddiası zayıf temeller üzerine kurulu. Kripto paraların enflasyondaki yükseliş sürecinde portföylerin ayakta kalmasını sağlayacağını düşünmek makul olsa da bu planın bir garantisi yok” dedi. Bank of America’dan yapılan açıklamada ise “Bitcoin emtialar gibi güçlü bir enflasyon koruması değil. Hisseler dahi enflasyona karşı daha iyi koruma sağlıyor” dendi.

Devamında Bitcoin’e yatırım yapmanın portföylerde çeşitlilik sağlamadığı ve volatiliteyi düşürmediği de söylendi. Avusturalya’nın ekonomi profesörleri tarafından yapılan bir araştırma ise Ethereum’un enflasyon karşısındaki performansını analiz etti.

Yazarlar, “Ethereum’un işlem protokolünde son dönemde gerçekleşen değişimlerin ardından, Ethereum’un arz oranı Bitcoin’in aşağısında kaldı ve işlem ücretleri düştü” dedi. Devamında, “bu nedenle Ethereum dünyanın ilk deflasyonel para birimi olma potansiyelini taşıyor” ifadesi kullanıldı. Yazarlar bu gelişmelerin Ethereum’u enflasyona karşı daha iyi bir koruma aracı haline getirdiğini ve uzun vadede daha iyi bir değer koruma aracı olduğunu söyledi. Bunun nedeni olarak da iki gelişmeye dikkat çekildi. Bunlardan birincisi Ethereum’un arz oranı. 2021’in ağustos ayında gerçekleşen güncellemeyle birlikte Ethereum’un arzı azaldı. İkincisi ise merkeziyetsizleştirilmiş finansın (DeFi) yükselişi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Ethereum blockchain’i üzerinde yer alan alternatif finans altyapısı, 113,4 milyar doların üzerine çıktı. Yine Ethereum ağında yer alan non-fungible token’ların (NFT) giderek artan popülerliği de denkleme eklendiğinde, Ethereum’un yükselişi durdurulamaz görünüyor.

Ancak Ethereum’un da enflasyon koruma özelliğine şüpheyle yaklaşanlar var. Motley Fool’da yer alan bir yazıda, “Ethereum güncellemesiyle ilgili dikkat çeken önemli bir detay da hedefin Ethereum’u daha nadir hale getirmek değil, işlem ücretlerini düşürmek ve network’e erişimi artırmak” dendi. Devamında, “Ethereum deflasyonel görünse de, kripto paranın arzının zaman içinde artma ihtimali de var” ifadesi kullanıldı. Genesis Global Trading Piyasa Araştırmaları Başkanı Noelle Acheson, “Ethereum’un deflasyonel olduğu yönünde çok fazla dezenformasyon var.

Bu zaman zaman doğru olsa da, kripto paranın amacı bu değil” dedi.

Genel olarak Ethereum’un enflasyon koruması konusunda Bitcoin karşısında sahip olduğu avantajın, arzla bir ilgisi olmadığı, bu durumun kripto paranın kullanım alanlarının çeşitliliğinden kaynaklandığı düşünülüyor. Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz, “Bitcoin enflasyona karşı koruma konusunda çekiciliğini kaybederken Ethereum üstün performans gösteriyor. Ethereum’un sunduğu çözümler ve ardındaki teknoloji kripto parayı yükseltiyor” dedi.

Bu tartışmanın hangi tarafında olursanız olun, ABD’de ve diğer ülkelerde yükselen enflasyon kripto para yatırımlarında artışa yol açıyor. Geleneksel olarak enflasyon koruma aracı olarak görülen altın, bir zamanlar yerine getirdiği görevi artık yerine getiremiyor.

Milyoner yatırımcılar 2022’de riskten kaçacak

 

Altından TL mevduata dönüşümde ilk rakam açıklandı

 

Bitcoin’de düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)