E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil yatırımları tarihe mi karıştı?---

Tahvil yatırımları tarihe mi karıştı?

Tahvil yatırımları tarihe mi karıştı?
22 Nisan 2022 - 12:02 borsagundem.com

Yıl başından bu yana ABD borsalarında tahvil ve hisse senedi fiyatları aynı anda düşüyor. Ancak ünlü borsa uzmanı Liz Young portföy tercihlerinde koruma yatırımı olarak tahvillerin kullanılması gerektiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022’nin başından bu yana küresel piyasalarda hisse senetleri ve tahviller yatırımlarındaki getiriler yatırımcıları memnun etmedi. Tahvil faizlerinin yükseltmesi, yaşam maliyetlerinin artması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali finansal piyasalardaki volatilitenin yükselmesine sebep oldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesine gelen enflasyon karşısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasına geçmesi de yatırımcıların sığınabilecekleri çok az bölge bıraktı.

MarketWatch’un haberine göre ABD, San Francisco merkezli çevrimiçi kişisel finans şirketi SoFi’nın Yatırım Stratejileri Başkanı Liz Young FED’in sıkılaştırma politikalarına dikkat çekerek söz konusu ortamda uygulanabilecek yatırım stratejileriyle ilgili fikirlerini paylaştı.

Young, “FED Kasım ayında yön değiştirdi ve gerçekten de o tarihten bu yana ne yapacakları konusunda açık oldu. Mayıs ayındaki FED toplantısındaki beklentimiz de 50 baz puanlık faiz artışı olacak. Buradaki amaç ekonomide talebi artırmak zorunda olmaları ki enflasyon da sakinleşmeye başlasın. Şu ana kadar finansal koşulları az da olsa sıkılaştırdık ancak henüz bu döngüye yeni başladık. Yani yıl boyunca sıkılaştırma devam edecek ki bu da enflasyonun daha fazla kontrol altına alınması için gerekli” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu açıklığa rağmen borsa uzmanı FED’in öngörülebilirliği konusunda ciddi bir problemin halen etkilerini hissettirdiğine dikkat çekti. Young, “FED konusunda asıl dikkat edilmesi gereken kısım nötr olanın ne olduğunu nötr faiz oranlarının ne olduğunu bilmiyor olmamız. Bu hareket eden bir hedef olmayı sürdürüyor ve FED yetkilileri de bunu biliyor. Diğer bir deyişle hareket eden bir hedefi kovalamaya çalışıyorlar ve nötr oranın nerede durduğunu anlamaya çalışıyorlar. Bu yol boyunca denenmesi gereken bir şey olacak” uyarısında bulundu.

Yatırım stratejileri konusunda da açıklamalarda bulunan Young geleneksel 60/40 portföy dağılımı stratejisinin bu yıl getiri sağlamamasının nedenlerinin açıkladı.

Borsa uzmanı, “60/40 portföyler için konuşmak gerekirse şu anda gerçekleşen piyasa ortamındaki değişikliktir. 60/40 portföyler geleneksel olarak %60 hisse senedi %40 tahvil anlamına gelir. Bu bizim sektör olarak temel portföy olarak kullandığımız çeşitlendirilmiş dağılım şeklinde isimlendirdiğimiz dağılımdır. Mükemmel bir dünyada gerçekleşmesi gereken şey eğer bu %60’lık hisse senedi portföyünüzde başarısız olan hisse senetleri varsa %40’lık tahvillerin sizi korumasıdır. Portföyün diğer yöne hareket etmesi gerekir. Yani hisse senetlerindeki zararınız kapanır. Bu yılın erken zamanlarına kadar gerçekleşen şey tahvillerin 40 yıldır devam eden rallisiydi. Bu aynı zamanda da hem tahviller hem de hisse senetleri, aslında bir düşüşe hazır oldukları bir noktadaydı. Özellikle de yükselen faiz ortamında” açıklamasında bulundu.

Tahvillerdeki aşırı değerlenmenin klasik portföy düzenini bir süreliğine piyasalara uygun olmayan hale getirdiğine dikkat çeken Young, “Değerlemeler hakkında konuştuğumuzda hisse senetleri değerlemeleri hakkında birçok şey söyleyebiliriz. Birçok insan da bunun ne anlama geldiğini bilecektir. Tahvil açısından değerlemelere bakıldığında ise geçtiğimiz yıl sonundan bu tarihe kadar tahviller de gerçekten fazla yükseldiğini görürüz. Şimdiyse tahvil fiyatlarında büyük bir düzeltme gördük. Yani geçmişe bakıldığında 60/40 dağılımı gerçekten tarihe karışmıştı. Bu ortam tahvil fiyatlarındaki büyük düzeltme öncesindeydi zira hisse senetlerine karşı koruyamıyorlardı. İlk çeyrekte Hisse senetlerinin ve tahvillerin aynı anda düştüğü doğrudur” dedi.

Ancak borsa uzmanı tahvil fiyatlarındaki gerilemenin kısa vadeli olduğunu ve 60/40 portföy düzeninin önemini koruyacağını söyledi. Young, “Bu tür gelişmelerin çok sık olmadığı konusuna dikkat çekmek istiyorum. Zira şimdiyse tahvillerin çok daha fazla bir düzeltme yaptığı bir dönemdeyiz. Yıl başından bu yana hisse senetlerinden bile daha fazla düzeltmeye maruz kaldılar ve gerçekten de koruma sağlayabilirler. Yeniden cazip görünüyorlar. Tahvil getirilerine baktığınızdaysa S&P 500 hisse temettüleriyle karşılaştırıldığında çok daha cazip olduklarını görüyorsunuz. Buradan benim anladığım 60/40 düzenin sonsuza kadar tarihe karışmadığıdır” dedi.

Tahvil yatırımlarının portföylerdeki önemini vurgulayan Young, “Portföyümüze bir alternatif ekleyebilir miyiz? Elbette. Belki de bu 60/30/10 düzeninde veya bu yapıya uygun olacaktır. Ancak gerçek şu ki tahvillerin portföylerden tamamen silindiği ya da portföylerde artık yerinin olmadığı düşüncesi bana göre kesinlikle yanlış” açıklamasında bulundu.

Young özellikle de geleneksel yatırımcılar için şartlar zorlaştıkça alternatif yatırımların izlemeye değer olduğunu ancak yatırımcıların söz konusu işlemleri basit tutmaları gerektiğini söyledi. Bitcoin, sanat yatırımları veya şarap gibi alternatif yatırımlara yönelen yatırımcılara dikkat çeken Young, “Sanıyorum ben şarabımı içmeyi seviyorum ancak şaraba yatırım yapmazdım” dedi.

Powell'ın açıklamaları piyasalarda risk iştahını baskıladı

 

Netflix: Güzel günler geride mi kaldı?

 

Arz yönlü iyileşmeden yardım beklemeyeceğiz! Faiz oranlarını yükselteceğiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Showdown22 Nisan 2022 12:55

    ABD piyasası hem hisse hem de tahvil fiyatları tarihi tepe noktalarında  enflasyona yakalandı. Talebi kısmak enflasyonu durdurmak borsalardaki emtia fiyat oyunlarına son vermek için piyasaya para akışını kesmek şart. Mecburi faiz artışı ve piyasadan para çekişiyle beraber bu iki enstrüman değer kaybederken portföyle çifte zarar yazacak. Zararların büyüklüğüne Çin karar verecek.