E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil yatırımcıları için geri sayım başladı---

Tahvil yatırımcıları için geri sayım başladı

Tahvil yatırımcıları için geri sayım başladı
22 Eylül 2023 - 14:53 borsagundem.com

17 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ABD tahvil faizleri için zirve yakın görülüyor. Sabit gelir yatırımcılarında ise mümkün olan en yüksek getiri oranında paralarını kilitleme yarışına başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

ABD Merkez Bankası eylül ayı para politikası toplantısında faizleri sabit tuttu. Ancak toplantıdan çıkan şahin mesajlar tahvil getirilerini 17 yılın en yüksek seviyelerine itti. Barrons’un haberine göre yükselen tahvil faizleri sabit gelir yatırımcılar için de önemli bir fırsatı beraberinde getiriyor.

İki yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin getirisi perşembe günü %5,2 civarında işlem gördü. Tahviller mayıs ayından bu yana 1,4 puan artarak 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin getirisi ise %4,5 civarında 16 yılın en yüksek seviyesinde. Tahvil getirileri 2020’den bu yana çarpıcı bir biçimde artıyor. Ralli öncesinde ise FED politika faizlerini sıfıra yakın bir seviyede tutuyordu. Kovid-19 pandemisi yatırımcıları ABD Hazinesi tahvilleri gibi daha güvenli varlıklara itmiş, fiyatların yükselmesine ve getirilerin düşmesine neden olmuştu.

ABD ekonomisinin faiz artırımlarına rağmen güçlü kalması ve işgücü piyasasının sağlam kalabilmesi dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonist baskılara katkıda bulunuyor. FED’in politika faizlerini daha önce çoğu yetkilinin ve ekonomistin tahmin ettiğinden daha uzun süre yüksek tutacağına dair beklentiler de artıyor. Söz konusu tablo getirilerle ters yönde hareket eden tahvil fiyatları için potansiyel bir negatif seyir anlamına gelir. Zira piyasalar da bu yıl FED’in faiz artışlarında daha yüksek bir zirveye ulaşacağını ve 2024’te daha az kesinti yapacağını satın almaya başladı.

Tahvil piyasasındaki bu tablo sadece ABD’yle sınırlı da değil. Bespoke Investment Group'a göre, 38 farklı merkez bankasının küresel para politikası faizleri, gayri safi yurtiçi hasılaya göre ağırlıklandırıldığında 1995'ten bu yana en yüksek seviyede.

Ekonominin güçlenmesi ve enflasyonun gücünü hissettirmesiyle birlikte, faiz oranlarının da yakın zamanda sıfıra geri dönmesi beklenmiyor. Hatta FED’in bu yıl yeni bir faiz artırımı yapacağı mesajını vermesiyle birlikte tahvil faizlerinin önümüzdeki haftalarda bir miktar daha yükselmesi mümkün.

Bununla birlikte bundan bir yıl sonrasında tahvil getirilerinin bugünkünden anlamlı derecede düşük olması da muhtemel. Barrons haberinde yatırımcıların tahvil faizlerindeki zirveyi zamanlamaya çalışmaması gerektiği tavsiyesinde bulunuluyor: “Bugün paranızı %4,5 pozitif getiriyle hazine tahvillerine, bankaların mevduat sertifikalarına veya başka bir yapılandırılmış yatırım yoluyla kilitleyin. Cazip bir nakit kupon ve önümüzdeki yıllarda bir miktar sermaye getirisi potansiyeli elde edeceksiniz.”

Habere göre enflasyonla mücadeledeki ilerleme ve 2024’te ABD ekonomisinde daha büyük bir yavaşlama işaretleri FED’in geri adım atmasına imkan sağlayacak. Bu direkt olarak politika faizlerinin düşürülmesi anlamına gelmeyebilir. Ancak FED yetkilileri en azından faiz artış döngüsünün zirvesine ulaştıklarının işaretini verebilir.

Currency Research Associates’in CEO’su Ulf Lindahl, “Fed'in faiz oranlarını yükseltmeyi bitirdiği netleştikçe, emeklilik fonları ve sigorta şirketlerinin önümüzdeki on yılda hisse senetlerinden beklenen getiri ile rekabet edebilecek tahvil getirilerini kilitlenmelerine dair bir 'yeşil ışık' yanacak. Bu tahvil getirilerini düşürecektir” ifadelerine yer verdi.

Tarihsel göstergelere göre, 10 yıllık tahvil getirileri FED’in Federal Açık Piyasa Komitesi’nin kasım veya aralık aylarındaki toplantılarında gelebilecek son bir faiz artırımından sonraki birkaç ay içerisinde zirveye ulaşacak.

Diğer küresel merkez bankalarının da faiz artışı döngüsünün zirvesinde olduğuna veya bu zirveye yaklaştığına dair işaretler var. İngiltere Merkez Bankası perşembe günü faiz artırmamayı tercih ederek piyasaları şaşırttı. Avrupa Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası faiz artışlarını sona erdirmiş gibi görünüyor. Brezilya ve Polonya son zirvenin ardından faiz indirimlerine başladı. Bütün bunlar küresel tahvil getirilerinde bir geri çekilme başlattı.

Deutsche Bank Küresel Temel Kredi Stratejisi Başkanı Jim Reid, “Bunun bir zirve olup olmadığını bir süre bilemeyeceğiz. Yine de tarih bize ortalama olarak diğer faiz artışı kararlarına göre faiz artışı döngüsünün son artışında getirilerin daha yüksek seviyeye ulaşma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.

Tahvil getirilerinde on yıllardır görülen en sert yükseliş, 2023’te borsada artan değerlemelerin etkisiyle gerçekleşen ralli ile çelişkiliydi. Tahvillere göre hisse senetleri önümüzdeki yıla dair bilanço artışlarındaki iyimser görünümüne rağmen nadiren pahalı seviyelere ulaştı.

Hisse senetleri için aşağı yönlü risk ve ekonominin gidebileceği tüm rotalara rağmen tahvil fiyatları için yukarı yönlü bir potansiyel var. Faizlerin daha uzun süre daha yüksekte kalması hisse senetleri fiyatları üzerindeki baskıların da kalıcı olacağı anlamına gelir. Daha karamsar bir senaryoda zayıf bir ekonomi faiz indirimlerine yol açabilir ancak borsalar bu kez de bilançoların beklentilerin altında kalması riski altındadır.

Haberde borsalardaki bu karamsar tabloya dikkat çekilerek %5’lik getirilere sahip tahvil varlıklarını portföylere eklemenin faydalı bir çeşitlendirme yöntemi olacağının altı çiziliyor.

Larry Summers: Fed gereğinden fazla iyimser

 

Morgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor

 

Morgan Stanley: Fed işini şu an için bitirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)