E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTahvil yatırımcıları Avrupa’da dengeleri değiştiriyor---

Tahvil yatırımcıları Avrupa’da dengeleri değiştiriyor

Tahvil yatırımcıları Avrupa’da dengeleri değiştiriyor
25 Ocak 2024 - 16:30 borsagundem.com

Avrupa’da merkezde Almanya ve Fransa’nın olduğu çevrede ise İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin olduğu model eskide kalıyor olabilir. Tahvil yatırımcıları çevre ülkelerin tahvillerinde yüksek kâr arayışında

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Euro Bölgesi’nde daha riskli ve daha güvenli tahvil piyasaları arasındaki geleneksel ayrım çizgileri giderek bulanıklaştıkça, yatırımcılar da cazip getiriler sağlamak için bölgedeki en borçlu ülkelerden bazılarının tahvillerine yöneliyor.

Financial Times’ın haberine göre analistler, İtalya, Portekiz, Yunanistan ve İspanya'daki borç oranlarının düşmesinin yatırımcıları cesaretlendirdiğini belirtiyor. Geçen yılın sonlarında faiz indirimi umutlarıyla Euro Bölgesi tahvillerinde yaşanan geniş çaplı ralli yatırımcıların bu taleplerini destekledi. Euro Bölgesi’ne dair risklerine dair en önemli göstergelerden biri olan İtalya ve Almanya borçlanma maliyetleri arasındaki fark son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,56 yüzdelik puana kadar daraldı. Ekim ayında ise bu fark 2 yüzdelik puanın üzerindeydi.

Tahvil marjlarının daralması Euro Bölgesi genelinde yatırımcılar için önemli bir değişime işaret ediyor. Zira sadece on yıl öncesine kadar uzun süredir devam eden borç krizi ortak para birimini durma noktasına getirmiş ve bir dizi Avrupa ülkesi için kurtarma kredileri çıkarılmasına neden olmuştu.

Citi’nin Avrupa Faiz Stratejisti Aman Bansal konuyla ilgili açıklamasında, “2024’ün (Avrupa’da) merkez ve çevre arasındaki sınırların bulanıklaşacağı bir yıl olacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bansal çevre ülkeler arasındaki borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının Fransa ve Almanya gibi daha yüksek tahvil ihraç eden ülkelere göre düşüşte olduğuna dikkat çekti.

Almanya'nın en büyük üçüncü varlık yöneticisi olan Union Investment'ın Sabit Gelir Başkanı Christian Kopf, Yunanistan ve Portekiz'in tahvillerini satın alarak "cömertçe" kâr elde ettiğini ve bu ülkelerdeki kamu borçları oranlarının düştüğünü de sözlerine ekledi.

Kopf, “Bu aslında oldukça basit. Alman tahvillerinden daha fazla faiz uygulayan tahvillerin ihraççının ödeme gücünde önemli ölçüde bir bozulma olmadığı sürece daha fazla gelir sağlaması da muhtemeldir. Ki böyle bir durum Euro Bölgesi çevresi için geçerli değildir” açıklamasında bulundu.

IMF tahminlerine göre, kamu borçlarının GSYİH'ya oranı önümüzdeki iki yıl içinde Fransa ve Belçika'da artacak, ancak Yunanistan ve Portekiz'de önemli ölçüde düşecek. İtalya ve İspanya'da da mütevazı düşüşler bekleniyor.

Euro Bölgesi borç fiyatları, bugünkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde hafta boyunca düşüşteydi. Yatırımcılar ECB’nin faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair ipuçlarını dikkatle takip ediyor. Piyasalar ECB'nin bu yıl 1,3 puanlık faiz indirimini fiyatlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ECB'nin mevduat faizlerini bugün yapılan para politikası toplantısı itibariyle son üç toplantıdır yüzde 4'lük rekor seviyede tuttu. Ancak ekonomik büyüme geçen yıl İspanya, Yunanistan ve Portekiz'de Almanya veya Fransa'da olduğundan daha yüksek kaldı, İtalya ekonomisi ise durgunlaştı.

ECB faizi sabit bıraktı

DWS'de Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Sabit Getiriler Başkanı Oliver Eichmann, "İspanya ve Portekiz, İber yarımadası Rusya'dan enerji ithalatına daha az bağımlı olduğu için Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının etkisinden daha az zarar görürken, Yeni Nesil AB ortak tahvil ihracı programı en çok küçük ülkelere fayda sağladı" dedi. Yeni Nesil AB (New Generation EU) programı, bölgenin pandemiden etkilenen ekonomilerini yeniden inşa etmek için 2020'de kurulmuştu.

Eichmann, "Bu yerleşik enstrümanların gelecekte tekrar kullanılma olasılığı yüksek ve bu da daha az marjların daha da daralması lehine çalışıyor" dedi.

Marjlardaki daralma ECB’nin devlet tahvillerini satın almayı planlanandan daha erken durduracağını açıklamasına ve bu ay tahvil satışlarının artmasına rağmen gerçekleşiyor.

Citi, bu ay 165 milyar euroluk rekor seviyede Euro Bölgesi devlet tahvili ihraç edileceğini tahmin ediyor. Bu rakam geçen yılın Ocak ayına göre %13 daha yüksek. Ancak piyasalar ECB'nin bu yıl faiz oranlarını düşüreceğine dair bahse girmesiyle tahvillere olan talep de güçlü kaldı. İspanya 10 Ocak'taki devlet tahvili ihracı için şimdiye kadarki en büyük sipariş taleplerini çekti. İtalya da 2021'in başından bu yana en büyük tahvil siparişini aldı. Güney Avrupa ülkesinin 30 yıllık tahvil satışı için 91 milyar euro teklif edildi.

Citi'den Bansal, tahvil itfaları ve ECB'nin alımları hariç tutulduktan sonra net tahvil ihraçlarından kaynaklanan baskıların Euro Bölgesi'nin çekirdek ülkelerinde en yüksek seviyede olduğunu söyledi. Tahvil uzmanı Fransa'nın bu yıl 140 milyar euroluk rekor miktarda tahvil ihraç etme yolunda olduğunu sözlerine ekledi.

T Rowe Price'ın Baş Avrupa Ekonomisti Tomasz Wieladek, "Fransa, mali kırılganlıklar nedeniyle yavaş yavaş çekirdek ekonomiden çevre ekonomisine doğru geçiş yapıyor" dedi.

Eurostat'ın bu haftaki verilerine göre, Fransa'nın yıllık bütçe açığı geçen yılın üçüncü çeyreğinde GSYİH'nın yüzde 4,8'i kadardı. Bu oran bir önceki çeyrekte ise yüzde 4,4 seviyesindeydi. Portekiz, Yunanistan ve İrlanda ise bütçe fazlası verdi.

Pictet Asset Management'ın sabit gelirden sorumlu baş yatırım sorumlusu Mary-Therese Barton, Euro Bölgesi'nin en büyük ülkelerinin savunma ve enerji geçişi harcamalarını artırmaları artan baskılarla karşı karşıya olduğunu, blok genelinde ise “risk ortaklığı” nedeniyle bu yıl Euro Bölgesi borçlanma maliyetlerinin yakınlaşmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.

Barton "Avrupa projesiyle ilgili tüm felaket tellallarına rağmen, borçların daha geniş bir şekilde toplumsallaştırılmasına dair bir söylem var. Bu kapsamda marjların yakınlaşması da akla yatkındır" ifadelerine yer verdi.

Wall Street’te borsa dolandırıcılığı skandalı! Milyarder suçunu itiraf etti

 

Asya borsalarında karışık seyir

 

'Sıkıcı' borsalar boğa piyasası işareti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)