E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil kralı uyardı: ABD’de kriz yaklaşıyor---

Tahvil kralı uyardı: ABD’de kriz yaklaşıyor

Tahvil kralı uyardı: ABD’de kriz yaklaşıyor
03 Kasım 2023 - 16:01 borsagundem.com

ABD’de federal borcun benzeri görülmemiş bir yükseliş göstermesi ve uzun süre devam etmesi beklenen yüksek faiz ortamı Jeffrey Gundlach’ı ekonomik kriz konusunda alarma geçirdi. Milyarder yatırımcı tahvil varlıklarına sığınmayı tavsiye ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tahvil kralı olarak da anılan dünyaca ünlü tahvil yatırımcısı Jeffrey Gundlach Amerikan ekonomisindeki yüksek faiz ortamının uzun süreler daha devam edebileceği konusunda uyardı. Gundlach yatırımcılara ABD Hazinesi tahvil varlıkları satın almayı ve beklemeyi öneriyor.

CNBC’nin haberine göre milyarder tahvil yatırımcısı uzun sürecek yüksek faiz ortamının ABD ekonomisinde bir finansal krize yol açabileceği konusunda uyardı. Forbes verilerine göre 2,2 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan Gundlach, ABD’nin federal borcunun 2023 mali yılı itibariyle 1,7 trilyon dolara kadar ulaştığına dikkat çekti. Tahvil kıralı güncel faiz ortamında bu borç seviyelerinin hiçbir şekilde ‘sürdürülemez’ olduğunu vurguladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) çarşamba günü itibariyle politika faizlerini 22 yılın zirvesi olan %5,25-%5,50 seviyesinde tuttu. FED eylül ayındaki açıklamasında enflasyonu kontrol altına almak için politika faizlerini beklenenden daha uzun bir süre yüksek tutmaları gerekebileceği konusunda uyarmıştı.

Gundlach federal borçlara ve yüksek faiz ortamına işaret ederek, “Daha uzun süre daha yüksek faiz oranları demek bu ülkede (ABD) büyük bir faiz gideri sorunumuz var demektir ve bunun bir sonraki aşamasının finansal kriz olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.

ABD’nin mali harcamalarının öngörülemez seviyelere ulaşmasıyla birlikte ABD Hazinesi’nin nakit rezervlerini yeniden inşa edebilmesi için 2023’ün sonuna kadar hazine tahvilleri yoluyla 1 trilyon dolardan fazla borç alması bekleniyor.

Bir düşünce kuruluşu olan Cato Enstitüsü verilerine göre, ABD federal faiz ödemeleri 2015 ile 2023 arasında iki katına çıktı ve hükümet bu yıl 640 milyar dolar net faiz ödemeye hazırlanıyor. Bazı tahminlere göre, ABD yönetiminin faiz ödemeleri 2051 yılına kadar hükümetin en büyük gideri olacak.

Fortune’un haberine göre Gundlach büyük mali harcamaların olası ekonomik yansımaları konusunda uyaran Wall Street’teki tek önemli isim değil. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ve milyarder yatırımcılar Stanley Druckenmiller ve Ray Dalio da bütçe açıklarının etkileri konusunda endişelerini paylaşıyorlar.

2007’deki emlak krizini tahmin etti

2009 yılında, bugün 140 milyar dolarlık varlığın yöneticisi konumundaki DoubleLine Capital’ın Eş-Kurucusu olan Gundlach, tahvil varlıklarındaki başarılı sicili sayesinde “tahvil kralı” unvanıyla anılıyor. Milyarder yatırımcı 2007 yılında ABD’deki emlak krizini doğru bir zamanlamayla tahmin etmişti.

Gunlach FED’in politika faizlerini uzun süre yüksek seviyede tutması karşılığında uygulayacağı strateji sorulduğunda şu anda nakdin yüksek bir getiri oranına sahip olduğunu ancak büyük miktarda nakit varlık bulundurma stratejisini desteklemediğini söyledi.

Milyarder yatırımcı, “Gelecek yılın ilk yarısında resesyona girerken getiri oranlarının düşeceğini düşünüyorum. Nakit varlıkları sevmiyorum. Zira şu anda çok cazip görünen faiz oranlarının gelecek yıl önemli ölçüde düşebileceğini düşünüyorum” dedi.

Gundlach yatırımcılara güçlü getiriler için kısa vadeli tahvil varlıklarını incelemelerini tavsiye etti.

Tahvil kralı, “Yaklaşık iki ila üç yıllık bir tahvilde olmayı tercih ederim. Yani en azından altı aydan fazla bir süre yaklaşık %8’lik olan bu yüksek getiriyi elde edebiliyorsunuz. Hazine tahvili alın ve rahatlayın. 6 aylık hazine yatırımı ile %5,5’lik getiri oranına ulaşabilirsiniz. Getiri oranları yükselmiyor ve artık potansiyel olarak düşmeye başlıyor. Bu yüzden nakitte kalmak isteyeceğinizi sanmıyorum” dedi.

FED’in gelecek yıl faizleri 50 baz düşüreceğine dair tahminlerine rağmen Gundlach bu tür bir senaryonun gerçekleşmeyeceğini düşündüğü tek ihtimal olduğunu söyledi.

Gundlach pek olası görmese de bir ihtimal politika faizlerinin yüksek tutulabileceğini kabul ediyor. Ancak tahvil kralı FED’in faiz indirimine giderse bunu 50 baz puanla değil 200 baz puanla yapacağını öngörüyor. Milyarder yatırımcıya göre nakit tutma stratejisini yanlış yapan sorun da bu.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında

 

Bofa: Yatırımcılar nakit fonlara yöneldi

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • NUSRET ALİBEYSOY04 Kasım 2023 21:10

    33 trilyon dolar borçu varmiş abd nin her senere bir üç trilyon dolar daha üzerine koymakta olup, bu para asla ve asla ödenebilecek bir para değil.

  • Kaan04 Kasım 2023 07:27

    Hmm savaşın sebebi 33 trilyon dolar…

  • acacu04 Kasım 2023 01:56

    Enteresan bir tavsiye olmuş. Abd krize girecekse neden abd tahvili alınsın ki? Altın al otur daha güvenli.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM03 Kasım 2023 16:27

    33 trilyon dolar borçu nasıl ödeyecekler abd ve ab batmış durumda yoksa küresel savaş çıkartmaya çalışırlar mı.