E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil Kralı: Faiz artışlarının sonu geldi---

Tahvil Kralı: Faiz artışlarının sonu geldi

Tahvil Kralı: Faiz artışlarının sonu geldi
11 Mayıs 2023 - 15:24 borsagundem.com

Ünlü tahvil yatırımcısı Jeffrey Gundlach FED’in faiz artışı dalgasının sona erdiğini belirtiyor. Benzinga’nın haberine göre bu durum özellikle 2 sektör için müjde niteliğinde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta 25 baz puan faiz artırdığını açıkladı ve politika faizlerini 2007’den bu yana en yüksek seviyesine getirdi. Ancak Benzinga’nın haberine göre DoubleLine Capital’ın Kurucusu Jeffrey Gundlach bunun FED’in son faiz artışı olduğunu belirtiyor. Ünlü milyarder, FED’in şahin tutumunu bırakacağını öngörüyor.

Gundlach Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “FED tekrar faizleri artırmayacak” dedi. Tahvil uzmanı faiz artışı döngüsünün başlamasından bu yana ilk defa FED’in politika değişikliğine gideceğini öngörüyor.

Mart ayında paylaştığı bir Twitter mesajında Gundlach, “ABD Merkez Bankası’nın faizleri önemli ölçüde erken düşüreceğini öngörüyorum. Bugüne kadar yaptığım tahminlerde %30 oranında yanıldım. Dolayısıyla karar verirken bunu da dikkate alın” ifadelerine yer vermişti.

Yatırım dünyasında %70’lik bir başarı oranı oldukça dikkat çekicidir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yıllar geçtikçe Gundlach’ın tahvil piyasasındaki eğilimleri tahmin etme ve kârlı kararlar alabilme konusundaki esrarengiz yeteneği ona ‘tahvil kralı’ lakabının yakıştırılmasına sebep oldu.

Benzinga’nın haberinde milyarder yatırımcının tercihlerine göre yatırım yapmak isteyenler için iki sektör öneriliyor:

Teknoloji

Teknoloji hisse senetleri genellikle büyüme odaklı yatırımcıların için tercih ettiği bir seçenek olmuştur. Ancak yüksek büyüme potansiyellerine göre yatırım alan bu şirketler faiz oranları arttıkça bunun acısını çekerler.

Bir fikir vermek gerekirse tahvil getirilerinin olağanüstü biçimde yükseldiği 2022’nin başlarından bu yana S&P 500 Endeksi %13 oranında düşmüştü. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise aynı dönemde çok daha acı verici %22’lik bir düşüşe sahne olmuştu.

Bu fenomenin ardında birkaç önemli açıklama da yatıyor.

Artan faiz oranları şirketlerin değerini belirleyen modellemelerde yavaşlamaya yol açabilir. Bu şirketlerin küçülmesine ve hisse senetlerinin de değer kaybetmesine yol açabilir. Yüksek hızla büyüyen teknoloji hisseleri genellikle gelecekteki bilançolarına ve nakit akışlarına bağlı olarak gerçek değerlerinin ötesinde biçilen fiyatlardan işlem görürler. 

Gelecekteki bilançolar ve nakit akışlarının faiz artışları nedeniyle değerini kaybetmesi bu şirketlerin bugünkü değerini sert bir şekilde etkiler.

Büyüme aşamasındaki teknoloji şirketleri genellikle borç aldıkları parayı araştırma geliştirme faaliyetlerine yönlendirmelerine güvenirler. Yükselen borçlanma maliyetleri şirketlerin kârlılığına ve büyüme beklentilerine zarar verebilir.

Büyük teknoloji devleri bir süredir faiz indirimleri yapılması gerektiği konusunda çağrılarda bulunuyor. Kasım 2022’de Tesla CEO’su Elon Musk FED’in “faiz oranlarını derhal düşürmesi gerektiğini” aksi takdirde “ciddi bir resesyon ihtimalini büyük ölçüde artıracağını” söylemişti. Dev teknoloji fonu şirketi Ark Invest’in başındaki isim Cathie Wood son zamanlarda yükselen faiz oranlarının şirketinin yatırım stratejisini “deprem gibi” vurduğunu söyledi.

FED, Gundlach'ın öngördüğü gibi faiz politikasını değiştirirse, sektör nihayet rahat bir nefes alacak ve teknoloji hisseleri geri dönüş yapabilir hale gelecek.

Gayrimenkul

Yüksek faiz oranlarına duyarlı olan bir diğer sektör de gayrimenkul. Bunun sebebini de anlamak gayet kolar.

FED, enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselttiğinde, mortgage faizleri de yükselir. İnsanlar yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle taşınmazları satın almak konusunda zorlanır. Bu da sektör için talebin çökmesi anlamına gelir.

Piyasalarda işlem gören gayrimenkul yatırım fonları (GYO) bir süredir gayrimenkule yatırım yapmak isteyen borsa yatırımcıları için popüler bir alternatif oldu. Ancak bu hisse senetlerinin performansı Wall Street borsalarında faiz artışı döneminden olumsuz etkilendi.

2022 yılında FED’in faiz artışı politikasına geçeceğini açıklamasından bu yana MSCI ABD GYO Endeksi %24 düştü. Yükselen faiz oranları GYO’ların borçlanma maliyetlerini artırdı ve kârını düşürdü. Aynı zamanda tahviller ve diğer faiz oranlarına duyarlı menkul kıymetler için rekabetin artması sabit gelir arayan yatırımcıların gözünde GYO’ların cazibesini oldukça azalttı.

Benzinga haberine göre eğer Gundlach’ın öngördüğü üzere faiz artışları sona erdiyse gayrimenkul sektörü için daha olumlu bir piyasa atmosferi beklenebilir. Ancak tüm piyasa varlıkları gibi GYO’larda volatiliteye açıktır. Bu nedenle yatırımcıların herhangi bir karar verirken risk duyarlılığını da gözden geçirmesi gerekir.

Enflasyon müjdesi boğaları uyandırdı

 

Michael Saylor: Ordinals çılgınlığı Bitcoin için faydalı

 

Wall Street’te açığa satış savaşları: Milyarder yatırımcı soruşturuluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan11 Mayıs 2023 22:43

    Yazidada söylendiği gibi yüksek faiz ortaminda gayrimenkul sektörü bir hayli yavaşladı ve satışlar düşmüştü. Faizler artik artmayacak sanirim. Bu saatten sonra düşük faizler yeniden başlarsa eger gayrimenkul sektöründe canlanma olacaktır.