E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil faizlerindeki yükseliş borsalar için neden önemli?---

Tahvil faizlerindeki yükseliş borsalar için neden önemli?

Tahvil faizlerindeki yükseliş borsalar için neden önemli?
29 Eylül 2023 - 17:56 borsagundem.com

Hafta içerisinde son 15 yılın zirvesine çıkan Amerikan tahvil getirileri küresel piyasalarda balyoz etkisi yarattı. Uzmanlar tahvil fiyatlarının hisse senetlerini neden etkilediğini ayrıntılarıyla açıklıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda bu haftanın en önemli gündem maddesi 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,6 sınırını geçmesiydi. YahooFinance’in haberinde bu tırmanışın neden önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

Tahvil faizleri ABD ekonomisi için ciddi derecede önemli. Zira konutların ve şirketlerin borçlanma maliyetleri bu faizler üzerinden hesaplanıyor. Tahvil faizleri aynı zamanda varlık fiyatlarının belirlenmesinde ve yatırımcıların paralarını nerede değerlendireceğine karar vermesinde de önemli bir rol oynuyor.

Amerikan devlet tahvillerindeki son yükseliş ABD borsaları için gösterge endeksi niteliğinde olan S&P 500 Endeksi’nin eylül ayında %4’ün üzerinde düşmesine yol açtı. Tahvil faizleri aynı zamanda daha yüksek politika faiz oranları için bir dayanak noktası olarak da hizmet ediyor.

Tahvil faizleri neden yükseliyor?

Yaz aylarının başlarında ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasını sonlandırdığına dair işaretler piyasaların gündemindeydi. FED yetkilileri ise geçen hafta politika faizlerinin daha uzun süre daha yüksekte kalacağını doğruladı. Politika faiz oranları yükselirken genellikle tahvil faizleri de yükselir ve bu oranlar tahvil fiyatlarıyla ters orantılı olarak hareket eder.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ağustos ayı başlarında %4’ün üzerine çıkmıştı. Ancak FED’in yıl sonuna kadar yeni bir faiz artışı sinyalini vermesiyle tahvil getirileri daha da yükseldi. FED’in enflasyonu %2 hedef seviyesine çekmekte zorlanmasıyla yatırımcılar daha yüksek faiz oranlarının birkaç yıl boyunca kalacağı öngörüsüne göre stratejilerini değiştirdi. Zira FED’in son projeksiyonlarında enflasyonun 2026’ya kadar hedef seviyenin üzerinde kalacağı görülüyordu.

Servet danışmanlığı firması Claro’nun Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Corey, “Getiriler şu anda yüksek, çünkü FED hâlâ enflasyonla mücadele için faiz artışları uygulayabileceğinin sinyallerini verdi. Dolayısıyla yatırımcılar daha yüksek faiz ortamını fiyatlıyor” dedi.

Bu durum borsaları nasıl etkiliyor?

Tahvil faizleri yükseldiğinde hisse senetlerinin genellikle zayıf görünmesi beklenir. Bunun sebebi 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin daha güvenli bir yatırım olarak görülmesidir. Bu güvenlik algısı beraberinde daha düşük getiriyi de sağlanması anlamına da gelir. Tahvil vade boyunca tutulan varlıklar için mütevazı oranlarda getiri payı öder. Ancak bu getiri oranı arttıkça tahviller de yatırımcılar için daha cazip bir yatırım tercihi olur. Tahviller hisse senetlerine göre daha güvenli bir yatırım olmayı sürdürüyor ancak şimdilerde Wall Street yatırımcılarına %5’lik getiri vadediyor.

Corey, “Yükselen tahvil faizleri hisse senetleri için daha fazla rekabet demektir. Eğer yatırımcı güvenli hükümet tahvillerinden neredeyse %5 getiri sağlayabiliyorsa, hisse senetlerine göre daha yüksek volatilitesi ve riski olan hisse senetlerine yatırım yapmanın pek fazla mantığı yoktur” dedi.

Yatırımcılar paralarını nereye yatıracaklarına karar verirken daha yüksek getiriler özellikle de borsalarda yüksek volatilitenin göründüğü zamanlarda hisse senetlerine bir alternatif sunar. Tahvillerin güvenliği ve istikrarı yatırımcılar paralarını hisse senetlerine taşıdıkça borsaları cezalandırabilir. Ancak daha düşük risk iştahı olan birçok yatırımcı için artan faiz oranları bir nimet olabilir.

Neden özellikle teknoloji hisseleri etkileniyor?

Yükselen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri teknoloji hisseleri için de bir engeldir. Birçok yatırımcı yüksek hisse değerlerine sahip teknoloji şirketlerine yatırım yaparken olağanüstü yükseliş trendlerini devam ettirmesini bekler. Yöneticiler yeni bir büyüme alanı ararken şirketlerin mevcut kârları mütevazı olsa da geleceğe dair getiri beklentileri muazzam olabilir. Ancak tahvil getirileri arttıkça sağlanan risksiz getiriler teknoloji şirketlerinin potansiyel risklerinden uzak daha cazip yatırım fırsatları olarak görülmeye başlar.

Daha yüksek borçlanma maliyetleri de teknoloji şirketleri için bir mali yük oluşturur. Sektörlerindeki büyüme fırsatlarını yakalamak için kredilere yüklenen şirketler yüksek maliyetlerle faaliyetler göstermek zorunda kalır.

Daha yüksek tahvil faizleri ilerisi için ne anlama geliyor?

Servet yönetimi firması Hackmann Wealth Partners’ın Başkanı Russell Hackman, “Yükselen tahvil getirileri borsada istikrarsızlığı ve değerleme endişelerini tetikleyebilir. Zira tahviller yatırımcıların parası için hisse senetleriyle rekabet eder. Daha yüksek tahvil getirileri aynı zamanda güçlü bir ekonomiyi, enflasyonun nispeten yüksek olduğunu ve FED’in enflasyonla mücadeleye devam etmesi gerektiğini ima edebilir” dedi.

Yüksek tahvil getirilerinin bir diğer etkisi de enflasyona işaret ediyor olmasıdır. Graham Capital’ın Genel Müdürü Stach Graham, “Enflasyonun kalıcı olduğuna ve öngörülebilir gelecekte bizimle birlikte olacağına dair yenilenmiş bir endişeye tanık oluyoruz. Beklentilerin üzerindeki enflasyon ABD Hazinesi tahvili alıcılarının enflasyon riskini telafi edebilmek daha yüksek getiri oranları talep etmelerine neden olacaktır” dedi.

Daha yüksek getiriler ve borsalardaki belirsizlikler de kısmen FED’in sıkılaştırma politikasına ve yumuşak bir iniş hedefine ulaşma kabiliyetine ilişkin farklı algıları yansıtıyor. Üstelik Kovid sonrası dönemde yüksek faiz oranlarının yeni bir norm haline gelip gelmediğine dair sorular da sorulmaya devam ediyor.

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Milyarder yatırımcıdan şok uyarı: ABD borç krizine girecek

 

Tahvil kralı: ABD ekonomisi yaklaşan resesyonu kaldıramaz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)