E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞu an bankacılık sektörünün en büyük riski: Biden---

Şu an bankacılık sektörünün en büyük riski: Biden

Şu an bankacılık sektörünün en büyük riski: Biden
13 Ekim 2020 - 16:35 borsagundem.com

Bankacılık sektör kesapların eksi bakiyeye ulaşması ile elde edilen 11 milyar dolarlık kredili mevduat gelirlerine Biden başkanlığı büyük bir darbe vurabilir. Ancak bu durum düşük gelirli banka müşterileri için iyi haber

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankacılık sektöründeki 11 milyar dolarlık kredili mevduat ücretleri Joe Biden’ın Beyaz Saray’ı kazanmasıyla büyük bir darbe alabilir.

CNN Markets'ın haberine göre, Wall Street analistleri Biden’ın görevlendireceği piyasa düzenleyicilerinin kredili mevduat ücretlerini sınırlayabileceğini belirtiyor. Zira konuyla ilgili yapılan eleştirilerde bu ücretlerin toplumun en savunması kesiminin adil olmayan biçimde cezalandırıldığı belirtiliyor.

Bloomberg Intelligence’ın Kıdemli Analisti Nathan Dean, “Kredili mevduat ücretleri Biden başkanlığı altındaki en büyük risklerden birini oluşturuyor” görüşlerine yer veriyor.

ABD Senatosu Cumhuriyetçilerin kontrolü altında kalmayı sürdürse bile Biden yönetimi ABD Tüketici Mali Koruma Bürosu’nun yeni kurallarıyla birlikte kredili mevduat ücretlerini hedef alabilir.

Dean konuyla ilgili, “Bankalara sert davranmak için aşırıcı kesimden gerçek bir baskı oluşacak. Hedefe ulaşmanın en kolay yolu da bu” ifadelerini kullandı.

Cowen Washington Araştırma Grubu geçtiğimiz hafta müşterileri Biden’ın zaferinin büyük ihtimalle bankaların kredili mevduat ücreti uygulama sıklığı ve diğer limitlemeler konusunda kısıtlanmasıyla sonuçlanacağını belirtti.

Cowen’ın Politika Analisti Jaret Seiberg müşterileriyle paylaştığı notta, “Eğer Donald Trump kazanırsa kredili mevduat ücretleriyle ilgili bir risk görmüyoruz” sözlerine yer verdi.

Biden özel olarak kredili mevduat ücretleri konusunda harekete geçeceklerine dair bir açıklama yapmadı. Bununla birlikte Biden kampanyası konuyla ilgili sorulan sorulara da cevap vermedi. Ancak eğer Biden kazanır ve kredili mevduat ücretlerinin elemine edilmesi konusunda baskı yaparsa bu durum kasım ayında kazanan Demokratların nasıl bankalara zarar vereceği konusunda bir örnek daha teşkil edecek. Daha fazla düzenleme korkulacak tek şey değil. Zira Biden Trump’ın kurumsal vergi kısıtlamalarını da gevşetmek için de çağrıda bulundu.

Biden’ın sunduğu ve ABD Kongresi’nden geçmesi gereken vergi planı S&P Market Intelligence verilerine göre sadece en iyi 10 ABD bankası için toplamda yıllık 7 milyar dolarlık ek kurumlar vergisi ödenmesi anlamına geliyor.

Hesapların %9’u kredili mevduat ücretlerinin %79’unu ödüyor

1 milyar dolardan fazla varlığa sahip bankalardaki FDIC istatistiklerine göre, bankalar her yıl 11 milyar dolardan fazla kredili mevduat ücreti ve bununla ilgili ücretler tahsil ediyor.

Cowen'a göre, bu ücretler bankalardaki faiz dışı gelirin yaklaşık %5'ini oluşturuyor. Ayrıca bu orana binlerce küçük banka ve kredi sendikası tarafından toplanan kredili mevduat ücretleri dahil değil. Bu miktar eklendiğinde rakam 11 milyar doları dahi aşıyor.

Vahşi kredileri engelleme politikalarına odaklanan kâr amacı gütmeyen kuruluş ABD Sorumlu Kredi Merkezi’ne (CRL) göre sadece JP Morgan Chase geçen sene kredili mevduat ve yetersiz bakiye ücretlerinden 2,1 milyar dolar gelir elde etti.

Wells Fargo ve Bank of America kredili mevduat ücretlerinden sırasıyla 1,7 milyar dolar ve 1,6 milyar dolar ek gelir elde etti. CRL verilerine göre TD Bank için kredili mevduat ödemeleri bankanın toplam faiz dışı gelirlerinin üçte birini ifade ediyordu.

Kredili mevduat ödemeleri bankalar için önemli bir tampon görevi sağlasa da özellikle az gelirli hane halkı müşterileri için yük haline gelebiliyor.

ABD Tüketici Mali Koruma Bürosu (CFPB) tarafından 2017 yılında hazırlanan rapora göre tüm hesapların sadece %9’u, tüm kredili mevduat ve yetersiz bakiye ücretlerinin %79'unu karşılıyor.

CFPB raporu sıklıkla eksi bakiyeye düşenlerin genellikle düşük kredi puanı olduğunu ve diğer banka müşterilerine göre daha fazla kredi konusuna kısıtlı olma eğilimlerinin bulunduğunu belirtiyor.

CRL Kıdemli Politika Danışmanı Rebecca Borne, “En savunmasız müşteriler kesinlikle dayak yiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Mantıksız uygulamalar

ABD’de azınlıklar kredili mevduat ödemelerinin orantısız bir şekilde daha fazla ödüyorlar. 2016 yılında yayınlanan bir rapora göre Afrika kökenli Amerikalılar ve Hispanikler toplulukların her biri üç veya daha fazla kredili mevduat ile ilgili ücretlerinin %19’unu temsil ediyor. Buna karşın bu topluluklar ABD toplumunun sadece %12’si ve %17’sini oluşturuyorlar.

CRL bu mantıksız yaygın uygulamalarının bir ırkçılık uygulaması biçimi olduğunun altını çiziyor. Hesaplar dengelenene kadar yüksek ücretler, gün içerisinde birden fazla ücret alma ve devamlı ücret temin etme gibi uygulamaların yapılması ve bazen hesapların silinmesi gibi manipülatif uygulamalar tepkiyle karşılanıyor.

2009 yılında Barrack Obama’nın yanında başkan yardımcılığı görevinde Biden otururken piyasa düzenleyicileri tüketici hizmetlerde abartılı tercihler yapmadıkları sürece bankaların ATM’ler ve banka kartı işlemlerinde tüketicilerden fazla ücret talep etmesini engelleyen kurallar açıklamışlardı.

ABD'de enflasyon yüzde 1.4 arttı

 

IMF, Türkiye'de enflasyon beklentisini düşürdü

 

Seçim öncesi teknoloji hisselerinin mitingi başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)