E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin ETF’lerinin emeklilik fonlarında yeri var mı?---

Bitcoin ETF’lerinin emeklilik fonlarında yeri var mı?

Bitcoin ETF’lerinin emeklilik fonlarında yeri var mı?
15 Ocak 2024 - 17:52 borsagundem.com

Geçen hafta SEC onayı alan Bitcoin ETF’leri emeklilik yatırımı gibi birçok yatırım alanı için bir seçenek olarak ortaya çıktı. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert Bitcoin fonlarının beş yıl içinde zayıflayacağını savunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin borsa yatırım fonlarını (ETF) onaylamasını tartışıyor. Birçok Bitcoin destekçisi kararın kripto paralara doping etkisi yaratacağını savunsa da MarketWatch yazarı Mark Hulbert söz konusu kararın alım için değil satış için bir fırsat olduğunu belirtiyor.

SEC kararıyla birlikte Bitcoin ETF’lerini emeklilik fonlarına dahil etmek seçeneği de mümkün oldu. Ancak Hulbert’e göre yatırımcıların dikkate alması gereken bazı unsurlar var:

Ohio Eyalet Üniversitesi'nde finans profesörü olan Itzhak Ben-David'e göre, SEC'in kararının ardından bitcoin'e şüpheyle yaklaşmanın belki de en belirgin nedeni, bir Bitcoin ETF'sinin ortaya çıkmasının normal şartlarda kripto para biriminin temel değerini değiştirmemesi gerektiğidir.

Ben-David açıklamasında, “Bitcoin’in fiyatının bir ETF olup olmadığına değil gerçek değerine dayanması gerekir. Bitcoin'in fiyatının bir ETF'ye bağlı olması, fiyatın spekülasyon yapan yatırımcı kalabalıklarının büyüklüğüne ne derece bağlı olduğuna ve muhtemelen fiyatın gerçek değeri göstermediğine işaret eder” ifadelerine yer verdi.

Sonuç olarak hem yeni ETF’lerin hem de Bitcoin’in önümüzdeki günlerde ve haftalarda düşmesi finans profesörüne göre oldukça muhtemel.

Ben-David, tahminini geçen yıl Review of Financial Studies'de yayınlanan bir çalışmaya dayandırıyor. "ETF Alanında Dikkat Çekme Rekabeti" başlığını taşıyan araştırma Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Byungwook Kim, İsviçre'deki Lugano Üniversitesi'nden Francesco Franzoni ve Villanova'dan Rabih Moussawi ile birlikte yazıldı.

Araştırmacıların argümanı, özel ETF sağlayıcılarının yeni ürünler tasarlarken yatırımcıların heyecanlandığı alanlara odaklama eğilimleri gösterdikleri. Bu pek şaşırtıcı değil. Zira az sayıda yatırımcının ilgilendiği bir ETF'yi piyasaya sürmek fon şirketleri için ticari açıdan mantıklı olmaz. Bununla birlikte, söz konusu eğilim, ETF’ler piyasaya sürüldüğünde kaynaklarının aşırı değerli menkul kıymetlere yatırılmasını muhtemel kılıyor.

Hulbert özel bir ETF’nin ortalama bir geniş ölçekli ETF’ye göre önemli ölçüde daha zayıf performans gösterdiğine dikkat çekiyor. Bu düşük performans dönemi fonun lansmanından sonraki en az beş yıllık süreyi kapsıyor.

Yatırımcı talebi halihazırda Bitcoin ETF’leri için ciddi engeller oluşturuyor. Ancak kripto paraya bağlı bu ETF’lere yönelik başka bir sorun daha var. SEC kararının ardından Bitcoin fiyatlarında görülen rali yatırımcıların Bitcoin konusundaki duyarlılığının ‘köpüklü’ olduğunu gösteriyor. Ben-David bu durumu bir "ters nedensellik kanalı" olarak adlandırıyor:

“Yatırımcıların zaten şişirilmiş olan Bitcoin talebine yanıt veren bu yeni ETF'lere ek olarak, Bitcoin’in kendisi de bu ETF'lerin oluşturulmasına daha da yükselerek yanıt veriyor. Bu tür geri bildirim döngüleri genellikle büyük düşüşlerle sonuçlanır.”

Bitcoin’in adil değeri

Piyasalardaki herhangi bir varlığın adil değerine ulaşmak zordur. Ancak özellikle Bitcoin söz konusu olduğunda bir analistin adil değeri tahmin etmek için göz atabileceği şirket bilançoları veya temettüleri yoktur. Ancak Hulbert “Metcalfe Yasası” olarak adlandırılan bir yöntemle yakın bir değer oluşturmaya çalışıyor.

Bitcoin’in aşırı değerli veya çok ucuz olduğu dönemleri başarılı olarak belirleme konusunda iyi bir sicile sahip olan bu yöntem şu anda Bitcoin’in gerçeğe uygun değerinin mevcut fiyatından yaklaşık dörtte bir daha ucuz olduğunu gösteriyor. Hulbert tüm bu sebeplerden dolayı yeni Bitcoin ETF’lerinin önümüzdeki beş yıl içinde düşük maliyetli geniş ölçekli bir endeks fonunun gerisinde kalmasının daha yüksek bir ihtimal olduğunu belirtiyor.

Bitcoin gerçek ideallerine ihanet etti

 

Bitcoin ETF nedir?

 

Bitcoin'de 100 bin dolar beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)