E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiS&P Global: Fed 5 kez faiz indirimine gidebilir---

S&P Global: Fed 5 kez faiz indirimine gidebilir

S&P Global: Fed 5 kez faiz indirimine gidebilir
28 Mart 2024 - 13:55 borsagundem.com

ABD ekonomisinin yavaşlamaya mahkum olması nedeniyle Fed’in beklenen sayının üzerinde faiz indirimine gideceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P Global Ratings Küresel Baş Ekonomisti Paul Gruenwald'a göre, ABD ekonomisi bu sıcak büyüme hızını sonsuza kadar sürdüremeyeceğinden, Fed gelecek yıl beş defaya kadar faiz indirimi ne gidebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinde bir gerilemeye kesin gözüyle bakıldığından, Fed'in 2025'te 5 kez faiz indirimine gidebileceği öngörülüyor.

Ekonomide zorunlu yavaşlama

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Paul Gruenwald, merkez bankacılarının 2024'te üç, 2025’te ise beş faiz indirimi daha yapacağını düşünüyor. Bu, Fed'in önümüzdeki 21 ay içinde faiz oranlarını tam yüzde 2 puan düşüreceği anlamına geliyor. Bu, diğer ekonomistlerin öngördüğünden çok daha hızlı bir parasal genişlemeye karşılık geliyor.

Gruenwald, ABD'nin bu yıl üretkenlik ve yatırımda artış görmesine rağmen ekonominin yavaşlamasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Onun görüşüne göre, daha yavaş bir ekonomi, enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik fiyat hedefine geri dönüş yolunda olduğunu daha belirgin hale getirecek ve merkez bankacılarına faiz oranlarını ciddi bir şekilde düşürmeye başlamaları için yeşil ışık yakacak.

S&P Global, GSYİH'nın 2024 sonuna kadar yüzde 2,5 oranında büyüyeceğini tahmin etse de, şirket, büyümenin yılın ikinci yarısında gerileyeceğini öngörüyor. Gruenwald, bu yavaşlama gerçekleştiğinde Fed'in faiz oranlarını ‘daha yavaş ve daha uzun süre’ indirmeye başlamaya hazır olacağını belirtiyor.

Gruenwald, “ABD'nin yavaşlaması gerekiyor. Bir noktada, ki bu aslında bizim tahminimiz, bu yılın ikinci yarısında biraz yavaşlamamız gerekecek” diyor.

Yukarı yönlü riskler

Bu tahminde bazı yukarı yönlü riskler de yok değil. Gruenwald, iş gücü piyasasının çökmesi ve işsizliğin daha da yükselmesi durumunda, Fed'in beklenenden daha agresif bir şekilde faiz indirimine gidebileceğini ancak yine de Fed'in kademeli olarak faiz indirimi yapmasını beklediğini belirtiyor.

Bu, fiyatların inatla yüksek kalma riski nedeniyle faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalabileceği uyarısında bulunan diğer Wall Street tahmincilerinin görüşüne aykırı bir bakış olarak öne çıkıyor.

Tüketici fiyatları Şubat ayında beklenmedik bir şekilde hızlanarak yıllık yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. Bazı ekonomistler, enflasyonun bu yıl daha da yüksek seviyelere çıkma riski taşıdığı, zira yapay zeka destekli hisse senedi patlamasının Fed'in yardımı olmadan finansal koşulları gevşetebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

JPMorgan: FED’in faiz indirimi için bir neden yok

 

Faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel yapay zeka çılgınlığı mı?

 

Haziranda faiz indirimi kesin değil

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl bir faiz indirimi öngörüyor

 

FED iki büyük hatasından ders alacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okn29 Mart 2024 02:22

    Reis memura seyyanen zam vermekle kendi ayağına sıktın. Hiç bir çalışanın aklında seyyanen zam yoktu. Emeklilere o seyyanen gelmezse kusura bakma. Kurulduğundan beri akp ye oy vermiş biri olarak bu seçimde oyum yeniden refaha.

  • A28 Mart 2024 18:25

    Emekli maaşında son noktayı koydun demek sandık önümüze gelecek inşallah