E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJPMorgan: FED’in faiz indirimi için bir neden yok---

JPMorgan: FED’in faiz indirimi için bir neden yok

JPMorgan: FED’in faiz indirimi için bir neden yok
27 Mart 2024 - 14:59 borsagundem.com

Piyasalar bu yıl FED’den birde fazla faiz indirimi gerçekleştirmesini bekliyor JPMorgan stratejistleri ise faiz indirimini için ikna edici bir neden göremiyor. Baş stratejist Oksana Aranov FED’i bozuk olmayan ekonomiyi tamir etmeye çalışmakla suçladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi için nefeslerini tutuyor. Ancak CNBC’nin haberine göre merkez bankasının şu anda herhangi bir hamle yapması için hiçbir neden yok.

Haberde ABD’nin varlıkları bakımından en büyük bankası JPMorgan’ın Borsa Stratejileri ve Sabit Getiriler Başkanı Oksana Aranov’un ifadelerine yer veriliyor. Aranov’a göre FED’in faiz oranlarını düşürmesi için zorlayıcı nitelikte bir neden bulunmuyor.

JPMorgan stratejisti açıklamasında, “Ben Jerome Powell olsaydım şu anda herhangi bir hamle yapmam için itici güç ne olurdu?” sorusunu soruyor.

Baş stratejist ABD ekonomisine ilişkin son göstergelere atıfta bulunarak, “Ekonomi iyi durumda, işsizlik FED’in nötr olarak gördüğü seviyenin altında. Enflasyonsa bu nötr seviyenin üstünde. Hatta uzun vadeli projeksiyonlar bile hedef enflasyonun yukarısında. Ekonomi mevcut faiz oranları sonucu kısıtlanmış gibi gözükmüyor” açıklamasında bulundu.

Kısacası JPMorgan baş stratejisti FED’in bozuk olmayan bir şeyi tamir etmeye yeltenmemesi gerektiğini belirtiyor:

“Bozulmakta olan bir şey yokken neden bir hamle yapacaklarını anlamak zor.”

Aronov 2024 için ABD ekonomisi büyüme tahminlerinin yükselmeye devam ettiğini söyledi. FED’in ekonomik projeksiyonlarının son özeti de merkez bankası yetkililerinin bu yıl ABD ekonomisinin %2,1 oranında büyüyeceğini gösteriyor. FED’in aralık ayı projeksiyonlarında ise bu oran %1,4’tü. Diğer bir deyişle FED yönetimi ABD ekonomisinin beklentilerinin üzerinde büyüdüğünü kabul ediyor.

Varlık yönetimi şirketi Apollo’dan Trosten Slok da bu yıl sıfır faiz indirimi öngören isimler arasında. FED’in bu yıl faiz indirimi gelmemesi ise sabit gelir yatırımcıları için kötü haber anlamına gelebilir.

Slok konuyla ilgili açıklamasında, “Zaman geçtikçe yatırımcılara hayal kırıklığı yaratmaya devam edecek. Zira 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri hâlâ %2’lik enflasyon dünyası için çok pahalıya mal oluyor. 10 yıllık tahvil faizini büyüme artı enflasyon olarak düşünürseniz, büyüme ve enflasyonun bugün olduğu yer FED’in tahvil getirilerini yönlendirdiği yeri yansıtmıyor" ifadelerine yer verdi.

Hisse senetleri içinse durum biraz farklı. Slok yaklaşan faiz indirimleri merceğinden bakıldığında hisse senetlerinin oldukça köpüklü göründüğünü belirtiyor. Ancak borsa uzmanı faiz indirimi anlatısının güçlü şirket bilançoları sayesinde kenara itildiğini, dolaysıyla hisse senetlerinin yükselişi için daha fazla alan kazanıldığını söyledi.

Piyasalarda Fed belirsizliği risk iştahını törpülüyor

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl bir faiz indirimi öngörüyor

 

FED iki büyük hatasından ders alacak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)