E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSEC’i bile şaşırtan dolandırıcılık açığa satışla ortaya çıktı---

SEC’i bile şaşırtan dolandırıcılık açığa satışla ortaya çıktı

SEC’i bile şaşırtan dolandırıcılık açığa satışla ortaya çıktı
19 Aralık 2023 - 11:31 borsagundem.com

ABD’nin SPK’sı niteliğindeki SEC, Dozy Mmobuosi tarafından yönetilen kuruluşlarda ‘milyarlarca dolarlık’ hayali işlem yapıldığını ortaya çıkardığını iddia etti. İddiaları ilk seslendirense açığa satış firması Hindenburg Research’tü


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Nijeryalı iş insanı Dozy Mmobousi’nin yatırımcıları dolandırmak için kendisinin ve üç şirketinin finansal göstergelerini şişirdiğini iddia ediyor. Daha önce bir İngiltere Premier Ligi kulübünü satın almak için teklifte de bulunan Mmobousi’nin ‘büyük dolandırıcılığı’ açığa satış firması Hindenburg Research’ün araştırmaları sonrası ortaya çıktı.

Financial Times’ın haberine göre, SEC’in pazartesi günkü açıklamasında Tingo Group, Agri-Fintech Holdings ve Tingo International Holdings’in başındaki isim olan Mmobousi mali tablolarda gerçeklerle uyuşmayan veriler kullanılmasına öncülük etmekle suçlanıyor. Nijeryalı iş insanının iştirakleri olan Tingo Mobile ve Tingo Foods’da da aynı suçu işlediği iddia ediliyor.

SEC açıklamasında, “Dolandırıcılığın boyutu şaşırtıcı derecede. 2019’dan bu yana sanıklar, Mmobuosi'nin kurduğu ve kontrol ettiği iki Nijeryalı yan şirket aracılığıyla milyarlarca dolar değerinde hayali işlem rezervasyonu yaptılar ve yüz milyonlarca dolarlık var olmayan gelir ve varlıkları bildirdiler” ifadelerine yer verdi.

Suçlamalar, SEC'in her iki şirket hakkında "kamuya açık bilgilerin yeterliliği ve doğruluğuna ilişkin sorular ve endişeler" nedeniyle Tingo Group ve Agri-Fintech Holdings'in borsa ticaretini askıya almasından bir ay sonra yapıldı. Mmobuosi'ye ek olarak, Agri-Fintech, Tingo International Holdings ve Tingo Group da tüzel kişilik olarak suçlanıyor.

Mmobuosi ve temsilcilerinin yanı sıra suçlanan üç kuruluşun ana şirketi olan Tingo Group yorum taleplerine cevap vermedi.

Tingo, Nijerya’da çoğunluğun çiftçilerden oluştuğu 9 milyon kullanıcıya hizmet verdiğini iddia eden bir fintek şirketi. Nijeryalı firma ayrıca gıda işleme üzerine de çalışıyor. Ancak ABD merkezli açığa satış şirketi Hindenburg Research haziran ayında yayınladığı bir raporda şirketin söz konusu işlemlerinin bir dolandırıcılıktan ibaret olduğunu iddia etti. Hisse senedinin fiyatında görülen ani düşüşlerin ardından şirketin operasyonları inceleme altına alındı.

Hindenburg fintek firmasını açığa satışa alırken ‘son derece açık bir dolandırıcılık’ olarak nitelendirdiği bir dizi uyarı işaretine dikkat çekti. Rapor yayınlanmadan önce piyasa değeri 400 milyon dolardan fazla olan Tingo’nun hisseleri aynı gün %60 kadar düştü.

SEC verilerine göre, Nijeryalı holdingin yan kuruluşu Tingo Mobile’ın banka hesaplarında 2022 yılı için 461,7 milyon dolarlık nakit ve nakit benzeri varlık bildirildi. Uygulamanın Nijeryalı çiftçilere mikro krediler, hava durumu tahminleri ve internet üzerinde bir pazar yeri sağladığı belirtiliyordu. Ancak ABD’nin denetleyici kurumu aynı mali yıl için gerçek bakiyenin 50 dolardan daha az olduğunu iddia ediyor.

Hindenburg, haziran ayındaki raporunda Tingo'nun 9 milyon kullanıcısının çoğunluğunun gerçekte var olup olmadığını sorgulandı. Firmanın işletmeyi yürütmek için gereken mobil lisansa sahip olmadığı, internet sitesinin etkin olmadığı ve görünüşte var olmayan bir gıda işleme sitesine sahip olduğunu belirtildi.

Mmobuosi, şubat ayında Premier Lig futbol kulübü Sheffield United'ı satın almak için teklif verdikten sonra İngiltere'de dikkatleri üzerine çekmişti.

Big Four mali denetim firması Deloitte fintek firmasının 2022 hesapları için sonuçlarından muaf tutulacağı ve şartsız bir mali denetim yaptı. Hindenburg ise firmanın mali denetimin “prosedürleri kaçırıp kaçırmadığının” veya “aceleye getirilip getirilmediğinin” sorgulanması gerektiğini raporladı.

Denetimi gerçekleştiren Deloitte İsrail ve CEO'su Ilan Birnfeld, yorum taleplerine cevap vermedi.

Habere göre mayıs ayında Tingo’nun Nijerya’nın Lagos kentindeki ofislerini ziyaret eden FT muhabirleri yıkık bir bina ve yetersiz sayıda personelle karşılaştığını aktarmıştı. Şirketin Nijerya CEO'su ve teknoloji başkanı, ülkenin sıkı bir şekilde düzenlenmiş finans sektörüne sahip oladuğunu aktardı. Ancak sahip olduğu lisans türü hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. FT muhabirleri firmanın Dubai’deki ofisininse haziran ayında tamamen boş olduğunu belirtiyor.

Tingo'nun yöneticileri arasında, İngiltere’nin içişleri bakanı olan James Cleverly'nin kuzeni ve İngiltere'de "beyaz yakalı dolandırıcılık ve organize ulusötesi suç davaları" üzerinde çalışma deneyimine sahip bir avukat olan Chris Cleverly yer alıyor. Chris Cleverly, yorum talebine hemen yanıt vermedi

Morgan Stanley: Fed yatırımcılara yükselişe geçmeleri için iyi bir neden verdi

 

BofA: Yatırımcılar hisse senedine yöneliyor

 

Santa Rallisi öncesinde risk iştahı kayboluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Parabolic19 Aralık 2023 11:50

    Amerikan çiflik bankı birde borsaya açılmış versiyonu. Bizimkide patlamasa kesin borsaya açılırdı. Reel aktif kullanıcı ve ortağıda vardı.