E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSanlı Baş: Oydan yoksundurlar---

Sanlı Baş: Oydan yoksundurlar

Sanlı Baş: Oydan yoksundurlar
09 Mart 2015 - 09:35 borsagundem.com

Sermaye Piyasalarının Uzman Hukukçusu Sanlı Baş, “İlişkili taraf oy kullanabilir mi?” tartışmasına katıldı.

Şirketlerin genel kurul toplantılarında ilişkili tarafların oy kullanma konusu sermaye piyasalarında yeni bir tartışma başlattı. Anel Telekom Olağanüstü Genel Kurulu’nda çok sayıda avukat ve sektörün önemli isimleri konuyu 3 saat boyunca tartıştı, Ancak bir sonuca varılamadı.

Borsagundem.com olarak Türk Ticaret Hukukunu en iyi bilen kişilerin bile üzerinde mutabakat sağlayamadığı konuyu masaya yatırdık. Sermaye Piyasalarının usta isimlerine, uzman hukukçulara “İlişkili taraf oy kullanabilir mi?” diye sorduk, görüşlerini aldık.
 
SPYD Başkanı Arif Ünver ve 'Mali Analiz'in usta ismi Dursun Ali Yaz, bu noktada SPK’yı işaret etti, görev çağrısı yaptı. Sermaye Piyasalarının Uzman Hukukçuları Av. Dr. Harun Kılıç ve Av. Mehmet Aslan, ilişkili tarafların oy kullanamayacaklarını belirtti. İki ünlü isim Kılıç ve Aslan’a bir destek de yine Sermaye Piyasalarının Uzman Hukukçusu Sanlı Baş’tan geldi. Baş da tartışmayla ilgili olarak, “Oy kullanamazlar yani oydan yoksundurlar” dedi.

İşte Av. Sanlı Baş’ın Borsagundem.com’la paylaştığı görüşü:
 
İlişkili tarafın oy kullanmasına dair:TTK md.436’daki “kişisel nitelikte iş veya işlem” kavramı geniş yorumlanmalıdır. Finansal varlık ve marka devirleri,  devirler emsal fiyatlamaların altında olsun veya olmasın kişisel nitelikte bir işlemdir. Hatta, bu devir işlemlerinden devreden ortaklık olan Anel Telekom karlı çıksa dahi işlem yine kişisel niteliktedir ve her halükarda devralan ve devreden şirketlerin yönetim kontrolünü elde bulunduran Anel Telekom ortakları ilgili gündem maddelerinin oylanmasında oy kullanamazlar yani oydan yoksundurlar.  Bu kişilerin oy kullanması sonuca etkili olmuşsa, TTK m uyarınca ilgili kararlar aleyhine iptal davası açılabilir.


 
Gündeme dair: Öte yandan, Anel Telekomun 3.3.2015 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında finansal varlık ve marka devirlerinin önemli nitelikte işlem sayılıp sayılmayacağı hususu gündemin 4.maddesi ile oylanmış ve önemli nitelikte işlem olarak sayılmamıştır. Öncelikle, markaların devri hususu, markaların günümüzde bir işletmenin ticari faaliyetinde arzettiği önem ve üstelik te Şirketin adıyla özdeşleşmiş markanın da devri  düşünüldüğünde,  SPK'nun  Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar Ve Ayrılma Hakkı Tebliği'nin "Ortaklıkların halka açılma öncesindeki vaat, taahhüt veya esaslı durumlarından önemli oranda farklılaşan veya somut bir konuda daha önceden bir vaat veya taahhütte bulunulmamış olsa dahi bütüncül olarak ele alındığında ortaklığın faaliyetleri ve/veya ticari hayatında önemli ölçüde değişiklik meydana getirebilecek iş ve işlemler,"  şeklindeki 5/2 maddesi  çerçevesinde halka açılma öncesindeki esaslı durumdan önemli oranda farklılaşan bir işlem olarak görülüp Tebliğ'de belirtilen eşik değerlerin altında olsa bile  önemli nitelikte işlem olarak değerlendirilmeliydi kanaatindeyiz. Bize göre, gündemde söz konusu devirlerin önemli nitelikte işlem sayılıp sayılmamasının oylanması şeklinde bir maddeye yer verilmesi, oydan yoksun olanların da oy kullandığı düşünüldüğünde ayrılmak isteyen yatırımcıyı hakim ortağın insafına terk etmek anlamına gelmiştir ve gündem yanlış hazırlanmıştır. Mahkeme kayyıma gündemi belirlemek konusunda serbestlik verdiğine göre, kayyım, SPK’dan da görüş alarak, bu devirleri doğrudan önemli nitelikte işlem olarak kabul ederek ayrılma hakkının – sonradan belirlenecek ve SPKca onaylanacak bir ayrılma fiyatı ile- kullandırılmasına dair bir maddeye gündemde yer vermesi gerekir idi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hüseyin09 Mart 2015 13:19

    Anel'in avukatı Haselçin tiyatro çevirdi, zaman kazanmak için.

  • konyalı09 Mart 2015 11:28

    birde şu ARTOĞ hakkında yorum yapsanız kanuni yaptırımları ne olabilir nasıl bir yol izlemeliyiz yaklaşık 18 ay önce çağrı yapılacak diye hisse aldık bırak çağrıyı adamlar tahtayı bile kapattılar açmayı düşünüyorlarmı kanuni yaptırım olarak hangi yolu izleye biliriz