E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis"İlişkili taraf oy kullanamaz"---

"İlişkili taraf oy kullanamaz"

İlişkili taraf oy kullanamaz
06 Mart 2015 - 06:57 borsagundem.com

Genel kurulların büyük sancısı ‘ilişkili taraf’ tartışması için uzmanlar ne düşünüyor? Harun Kılıç ve Mehmet Aslan’dan çarpıcı yanıt geldi

Şirketlerin genel kurul toplantılarında ilişkili tarafların oy kullanma konusu sermaye piyasalarında yeni bir tartışma başlattı. Anel Telekom Olağanüstü Genel Kurulu’nda çok sayıda avukat ve sektörün önemli isimleri konuyu 3 saat boyunca tartıştı, Ancak bir sonuca varılamadı.
Borsagundem.com olarak Türk Ticaret Hukukunu en iyi bilen kişilerin bile üzerinde mutabakat sağlayamadığı konuyu masaya yatırdık. sermaye Piyasalarının usta isimlerine, uzman hukukçulara “İlişkili taraf oy kullanabilir mi?” diye sorduk, görüşlerini aldık. İşte kritik tartışmaya açıklık getiren o yanıtlar…

OYDAN YOKSUNLUK
Av. Dr. Harun Kılıç (Sermaye Piyasalarının Uzman Hukukçusu)


Anel Telekom tarafından gerçekleştirilmek istenen finansal duran varlık ve marka satışı ve devrinin diğer tarafında ilişkili taraf olması durumunda, özellikle “oydan yoksunluk”, “örtülü kazanç aktarımı yasağı” ile “önemli nitelikte işlem” ve “ayrılma hakkı” yönüyle  de detaylı olarak tüm veriler ışığında değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira;
1. “Oydan yoksunluk”: Türk Ticaret Kanunu (TTK) 436. maddesi açık düzenlemesine göre, pay sahipleri ilişkide bulundukları işlemlere ilişkin olan ilgili genel kurulda bu konuya ilişkin oy kullanamazlar. Aksi durumda ilgili genel kurul kararının iptalini gündeme getirir. 
2. “Örtülü kazanç aktarımı yasağı”: Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) 21. Maddesi ile Kurumsal Yönetim Tebliği (II-17.1) 18 vd. maddelerine göre; halka açık şirketler ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının; yönetim, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak ilişkide bulundukları gerçek veya tüzel kişiler ile emsallerine uygunluk, piyasa teamülleri, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak farklı fiyat, ücret, bedel veya şartlar içeren anlaşmalar veya ticari uygulamalar yapmak veya işlem hacmi üretmek gibi işlemlerde bulunmak suretiyle kârlarını veya malvarlıklarını azaltarak veya kârlarının veya malvarlıklarının artmasını engelleyerek kazanç aktarımında bulunmaları yasaktır. Kazanç aktarımının Sermaye Piyasası Kurulu’nca tespiti hâlinde halka açık ortaklıklar, ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıkları, Kurulca belirlenecek süre içinde kendilerine kazanç aktarımı yapılan taraflardan, aktarılan tutarın kanuni faizi ile birlikte mal varlığı veya kârı azaltılan ortaklığa veya kolektif yatırım kuruluşuna iadesini talep eder. Kendilerine kazanç aktarımı yapılan taraflar Kurulca belirlenecek süre içinde aktarılan tutarı kanuni faizi ile birlikte iade etmek zorundadır. Örtülü kazanç aktarımı yasağının ihlali ile ilgili hukuki, cezai ve idari yaptırımlar bulunmaktadır.
3. “Önemli nitelikte işlem” ve “ayrılma hakkı”: SPKn 23 ve 24. maddeleri ile Kurumsal Yönetim Tebliği (II-17.1) 10. ve 13 maddelerine göre, halka açık şirketlerin olağan faaliyetlerden kaynaklanmayan malvarlığının tümünün veya önemli bir bölümünün devredilmesi önemli nitelikteki işlem sayılır. Bu durumlarda; işleme konu varlığın defter değerinin kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolara göre varlık toplamının %25’inden veya ilgili varlık unsuruna bağlı olarak elde edilen gelirin, sürdürülen faaliyetler vergi öncesi karının %25’inden veya işlem tutarının yönetim kurulu karar tarihinden önceki ilk işlem günü günlük ağırlıklı ortalama fiyatı baz alınarak hesaplanan şirket değerinin %25’inden, fazla olması durumu önemlilik şartının sağlandığına karine teşkil etmekte olup, her durumda varlığın ortaklığın faaliyetleri açısından taşıdığı önem dikkate alınarak değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu durumda önemli nitelikteki işlemlere ilişkin ise, genel kurul toplantılarına katılan ve olumsuz oy kullanarak muhalefet şerhini toplantı tutanağına işleten pay sahipleri paylarını halka açık ortaklığa satarak ayrılma hakkına sahiptir. Bu durumda pay sahibi ayrılma hakkını kullanmak için genel kurul toplantılarına katılıp ilgili işleme karşı olumsuz oy kullanarak muhalefet şerhini toplantı tutanağına işletmek zorundadır. Ayrıca önemli nitelikteki işlemlerin görüşüleceği genel kurul toplantısının gündeminde, bu kararlara muhalefet oyu kullanacak pay sahiplerinin ortaklıktan ayrılma hakkının bulunduğu hususu ile bu hakkın kullanılması durumunda payların ortaklık tarafından satın alınacağı bedel yer alır.
 
OY KULLANAMAMALARI GEREKİYORDU
Mehmet Aslan (Sermaye Piyasalarının Uzman Hukukçusu)


Anel Telekom’un gerçekleştirdiği Genel Kurul Toplantısı’na katılmadığım için gelişmeleri basından takip edebildim. Bu anlamıyla tartışmaları ve iddiaları birebir ayrıntısı ile bilme şansım olmadığını belirtmek isterim. Bununla birlikte hemen belirtmek isterim ki sizin de bahsettiğiniz TTK’nın 436. Maddesi konu hakkında kimlerin oy kullanmayacağını belirlemiş bulunuyor. Yasa maddesine göre bir pay sahibi hakimiyeti altındaki bir şirketle ilgili iş veya işlemlere ilişkin durumlarda oy kullanamaz. Hakim ortak olabilmek için bir şirketin sermayesi içinde yüzde 50’nin üzerinde paya sahip olmak gerekiyor. Bu noktada Anel Telekom ile işlem yapan Anel Elektrik’in sermayesine bakmak gerekiyor. Firmanın sermayesinin yüzde 42,85’inin Rıdvan Çelikel’e ait olduğunu görmekteyiz. Bununla birlikte Çelikel Ailesi’nin diğer fertlerinin de pay sahibi olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Eğer diğer fertler Rıdvan Çelikel’in eşi ya da  alt ve üstsoy akrabası ise bu durumda payların birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. O halde de Anel Elektrik içindeki Çelikel Ailesi’ne ait paylar yüzde 50’nin üzerine çıkacağından hakim hissedar sıfatına sahip olacaklar ve bu nedenle oy kullanamamaları gerekiyor. Esasen Anel Elektrik’in 2013 yılı genel kurulu incelendiğinde söz konusu fertlerin aynı temsilci tarafından temsil edildikleri gözlenmekte. Bu durum ortak hareket ettiklerini gösteriyor. Bu koşullar çerçevesinde bahse konu Anel Telekom’un yapılan genel kurulunda, Çelikel Ailesi’nin hakim olduğu bir firmayla ilgili işlemler hakkında oylama yapıldığı için oy kullanamamaları gerekiyordu.
 Bu tür davalar mahkemeye intikal ettiğinde ise mahkemeler genellikle kullanılmaması gereken oyların neticeyi değiştirme gücüne sahip olup olmadığına bakmakta. Eğer kullanılmaması gereken oylar kullanılmasaydı oylamanın sonucu değişecek idiyse o taktirde alınan kararı iptal etmekte aksi taktirde ise davanın reddi yoluna gidilmekte.

PAZARTESİ: AV.SANLI BAŞ
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)