E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRotasyon trendinde yatırım stratejisi nasıl olmalı?---

Rotasyon trendinde yatırım stratejisi nasıl olmalı?

Rotasyon trendinde yatırım stratejisi nasıl olmalı?
12 Mart 2021 - 12:07 borsagundem.com

Küçük sermayeli hisseler, son aylarda piyasaların öne çıkan yatırımlarından oldu ve büyük sermayeli hisselerin neredeyse on yıl süren döngüsünü tersine çevirdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küçük sermayeli hisselerden oluşan Russell 2000 endeksi, son dönemlerde daha önce yenilmez görülen Nasdaq 100 gibi büyük sermayeli hisselerin bulunduğu endekslerin önüne geçti. Russell endeksi 18 Şubat’ta sona eren altı aylık süreçte %40’ın üzerinde artış gösterirken, Nasdaq 100 aynı dönemde yalnızca %7 ve S&P 500 %10 yükseldi. 2021 yılının ilk haftalarında, Russell ve S&P 500 arasındaki fark, Dow Jones Market Data verilerine göre, 2000 yılından bu yana en yüksek seviyedeydi. O dönemden bu yana ise, aradaki fark açılmaya devam etti.

Küçük sermayeli hisseler geçmişte de resesyonların ardından yükselişe geçti. Ekonomi bu yıl toparlanma göstermeye devam ederse, bu yıl da küçük sermayeli hisselerin yükselişi devam edebilir. Aynı zamanda, ABD’de kabul edilen yeni teşvik paketinin de harcamaları artırması bekleniyor. Yatırımcılar bu yeni rotasyon trendinde nasıl bir strateji izlemeli? Forbes’un haberinde yer alan bu 5 öneri, küçük sermayeli hisse rotasyonunda riskleri azaltmanın yollarını içeriyor.

1. Risklerin farkında olun

Daha küçük şirketler genellikle büyük ve köklü şirketlerden daha yüksek volatilite gösterir. Ayrıca bu hisseler genel olarak piyasalardaki şoklara karşı daha hassastır. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde görülen ayı piyasasında, küçük sermayeli hisselerin yer aldığı Russell 2000 endeksi %30 kayıp yaşarken, büyük sermayeli S&P 500 endeksi %19 düşüş gösterdi. Piyasalar geçtiğimiz yıl mart ayının ilk haftasında geri çekilirken, küçük sermayeliler %1 kayıp yaşadı ve S&P 500 %0,5 düştü.

Değişen faiz oranları da bir risk oluşturuyor ve büyüme hisseleri bu değişime karşı özellikle hassas olabilir. Şubat ayında oranlar sert bir şekilde yükselirken, Barrons, “verimlerdeki yükseliş özellikle küçük sermayeli büyüme hisseleri için kötü oldu, Russell 2000 büyüme endeksi hafta boyunca %2 düştü. Büyüme hisselerinin değerlemeleri faiz oranlarındaki değişimlere karşı daha hassas” ifadesini kullandı.

2. Kendi risk seviyenizde yatırım yapın

Ortalamanın üzerinde bir risk seviyesinde yatırım yapmak istiyorsanız, küçük sermayeli fonlar ve borsa yatırım fonları portföyünüz için iyi olabilir. Son dönemde öne çıkan iki küçük sermayeli fonlar ise Carillion Scout Small Cap ve iShares Russell 2000 ETF oldu. Eğer piyasa seviyesinde risk almak istiyorsanız, küçük sermayeli trendine yatırım yapmaya devam edebilirsiniz. Bu noktadaki strateji ise büyük ve küçük sermayeli hisselerin de içinde yer aldığı karma fonları takip etmek olabilir.

3. Alımlarınızı zamana yayın

Önemli piyasa trendleri genel olarak uzun yıllar devam ediyor olsa da, bazı istisnalar olur. Küçük sermayeli hisseler, örneğin 2016 yılında küçük sermayeli hisseler, büyük sermayelilerin önüne geçmişti. Ancak daha sonra büyük sermayeli hisseler o dönemi izleyen üç yılda liderliği bırakmadı. Bu nedenle, yatırımcıların trendler oturana kadar, kademeli alım yaparak rotasyonun netleşmesini beklemesi gerekiyor.

4. Diğer fonlara da dikkat edin

Son dönemde görülen büyük sermayelilerden küçük sermayeli hisselere geçiş süreci, değer hisselerinin öne çıkmaya başladığı bir dönemde ortaya çıktı. Bu da 2000-2004 yılları arasında görülen döngüyle oldukça büyük benzerlikler taşıyor. Bu dönemde de küçük sermayeli hisseler öne çıkarken, değer hisseleri ve yabancı hisseler tercih ediliyordu. Bu nedenle yatırımcıların yalnızca küçük sermayeli hisse fonlarına yatırım yapmaktansa, diğer alanlardaki fırsatları da yakalayabilmesi gerekiyor.

5. Bir çıkış stratejiniz olsun

Piyasa trendleri sonsuza kadar devam etmiyor. Zamanla en dominant trendler bile yeni bir akıma yerini bırakıyor. Bazı trendler on yıllar bile sürebilirken, diğerleri kısa ömürlü oluyor. Şimdilerde küçük sermayeli hisseler portföylerde yer ediniyor ancak diğer alanlardaki pozisyonların da yakından takip edilmesi ve zamanında hareket edilmesi gerekiyor.

Borsalarda yükselişe öncülük edecek hisseler

 

Değerinin altındaki hisseler için yükseliş zamanı

 

Borsa rallisinde son yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)