E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinde son yaklaşıyor---

Borsa rallisinde son yaklaşıyor

Borsa rallisinde son yaklaşıyor
12 Mart 2021 - 10:12 borsagundem.com

Hisseler satış dalgasından çıkıyor gibi görünse de, tahvil verimleri yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisseler geçtiğimiz hafta görülen düşüşün ardından toparlanma gösteriyor. S&P 500 endeksi yeni bir rekora bile ulaştı. Ancak geçtiğimiz hafta borsaları düşüşe sürükleyen gelişmelerin hangisinin değiştiği sorusu öne çıktı. 10 yıllık tahvillerin verimi halen %1,5’in üzerinde ve S&P 500 şimdi tüm zamanların en yüksek seviyesine yakınken, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’ndan (FED) müdahale beklentisi kalmadı. Yatırımcılar bu ralliye inanmamalı.

Borsalarda görülen rallinin temelinde kolay para politikaları, zayıflayan dolar, yüksek miktarlarda ekonomik teşvik ve uzun süreli düşük faiz oranları vardı. Ancak bu unsurlar değişiyor ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yaptığı açıklama borsaların kaderini belirlemiş olabilir. Teknoloji ve büyüme hisseleri, geçtiğimiz birkaç haftada darbe aldı ve bu kayıpları telafi edemedi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq 100 endeksi, düşüşün ardından %7’lik ralli görmüş olmasına rağmen, halen zirve seviyelerinden %5 aşağıda.

Açıkça görülüyor ki, yüksek faiz ortamı, piyasaların bazı bölümlerini etkiliyor. Ancak birçok yatırımcı, S&P 500’ün neden Nasdaq 100’den daha üstün performans gösterdiğini sorguluyor. S&P 500 çok daha çeşitli ve bu özelliği nedeniyle, teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinde görülen hasarın büyük bir bölümünden kaçınmayı başardı. Finans, sanayi, enerji ve hammadde hisseleri ise endeksin yükselişinde rol oynadı. Ancak bu hisseler, özellikle de ECB’nin verimleri düşürmek için tahvil alımlarına ağırlık vermesiyle zora girecek.

Seeking Alpha’nın haberine göre, verimlerin mevcut seviyelerinde ya da daha düşük seviyelerde kalmasıyla dolar güçlenecek. Bunun sonucunda ise S&P 500’ün yükselişini destekleyen üç sektör etkilenecek. ABD ve Almanya’nın 10 yıllıkları arasındaki fark neredeyse %1,9 seviyesine yükseldi. Bu rakam yaz aylarında %1 civarındaydı. Mevcut seviyelerinde kaldığı ya da daha da arttığı takdirde, bu farkın euroyu düşürmesi ve doları yükseltmesi muhtemel. Bu durum ise tüketici ürünleri fiyatlarını olumsuz etkileyecek.

Tüketici fiyatlarının olumsuz etkilenmesiyle ise, enerji ve tüketim ürünleri hisseleri darbe alacak. Buna ek olarak, bir döviz çıkmazı oluşturarak, çok uluslu şirketlerin gelirlerini ve bilançolarını etkileyecek. Son dönemde euro vadelilerinde görülen spekülatörler, alım pozisyonlarını azaltarak, satış pozisyonuna geçti. Aynı zamanda, doların pozisyonunun net satıştan sonra yeniden nötre geçtiğini görüyoruz. Bu durum ise dolarda bir sonraki büyük hamlenin daha yüksek olacağının sinyallerini veriyor.

Eğer düşük oranların ve zayıf doların yarattığı itici güç değişirse, borsaların üzerindeki baskı daha da büyüyecek. 2020’nin ikinci yarısında, özellikle de pandemiden fayda sağlamış olan şirketler için durum zorlaşırken,S&P 500 büyüme hisselerinin büyük bir bölümünü kaybedecek. Bu durum S&P 500’ün mevcut fiyat kazanç oranı tahminlerini risk altında bırakıyor. S&P 500’ün toparlanma gösteren ekonomiyle birlikte, yüksek değerlemelerden kurtulacağını düşünmek oldukça kolay bir seçenek olsa da, durum bu şekilde gelişmeyebilir.

Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla görülen gelir tahminleri, son dönemlerde yavaşladı. Sorun ise 10 yıllıkların verimlerinin artmasıyla, S&P 500’ün 10 yıllıklara kıyasla daha pahalı hale gelmesi. Buna ek olarak, S&P 500’ün getiri beklentilerinin de düşme ihtimali var.

Enflasyonla ilgili tüm tartışmalarla birlikte, yatırımcılar en temel soruyu sormayı unuttu. Şirketler yükselen maliyetlerini müşterilerine yansıtamazsa neler olacak? Geçtiğimiz günlerde açıklanan tüfe oranı, tahminleri doğrulayarak %1,7 seviyesinde gerçekleşti. Ancak 12 Mart için beklenen üretici fiyat endeksi %2,7 seviyesinde.

Eğer bu trend devam ederse, piyasaların düşen marjlar konusunda endişelenmesi gerekiyor. Bu da maliyetlerin ve harcamaların, gelirlerden daha hızlı yükseldiği anlamına geliyor. Bu durum daha düşük marjlara neden olarak, gelir çarpanları üzerindeki baskıyı artıracak. Bu baskı şimdiden yarı iletken sektöründe bir miktar hissedildi. Qualcomm, AMD ve Nvidia gibi şirketlerin hisseleri, geçtiğimiz haftalarda düşüş gösterdi. Şirketlerin geçtiğimiz çeyrekte sağladığı devasa kazançlar, sert yükselen maliyetler nedeniyle silindi. Bu nedenle borsalarda ralli yeniden başlıyor gibi görünse de, riskler büyüyor olabilir.

Yıl sonu dolar kurunda yükseliş beklentisi arttı

 

Yükselişler zirvelere yaklaştıkça kar satışına dönebilir

 

Küresel hisse piyasalarında toparlanma devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sahaf13 Mart 2021 21:58

    1.milyon k.y.var diyelim,bunun kazanan oranı yüz de 10 bile değildir! Bana göre borsada ralli devam edecek fakat orta ve uzun vadeli hesap yapmayan yatırımcı asla para kazanamaz. #okuyankazanır

  • Turgay13 Mart 2021 19:13

    Değerli yatırımcılar! Bilmek istediğim bir şey var... Borsa'da yeni katılan şirketin hisseleri ilk etapta fon sahiplerine mi satılıyor? Basit vatandaşın en üst tavandan bile hisse alma şansı yok!!!

  • SEYRANİ13 Mart 2021 08:57

    İstiyorsun ki borsa hep zirvede olsun. Dünyada böyle bir şey yok.

  • YİBİTAS-İŞBİR12 Mart 2021 19:11

    Halka arzlar kolaylaşacakta,borsanın sığ olmasına çare bulunması lazım,,100 bin tl,,,635000 TL sermayeli şirket var borsada,,Tanzanya borsasında bile bu sermayede şirket yoktur.Ödenmiş sermayeler asgari 50 milyon tl olmalı ki,borsamız gelişsin.

  • Kuti12 Mart 2021 18:10

    Napalım çıkalımmı yani borsadan

  • ZELİHA KARAKAŞLI12 Mart 2021 17:16

    yaklassın be anam....benim için hiç bir önemi yoktur.ben full döviz ve altındayım.bir de burdan vurgunu vuracağımı tahmin edmekteyim.dolar 8.75-9.25 TL altının gramı ise 630 TL civarında bekliyorum.üç ay içinde.

  • Mxxcan13 Mart 2021 15:03

    Dikkat et dolar 7 tl, altinda 350-360 tl.lerde bol yillarca bekleme

  • x13 Mart 2021 11:44

    altın tamam da doları daha çok beklersin keşke 1₺ olsa

  • Korsa12 Mart 2021 18:14

    Zeliha sen harbi şaşırmışsın senin dolarda testere çalışıyor iyice kitlemek için demek daha veremediler yeterince aldılar yukarı,seni tek şey kurtarır aşının tutmaması aksi halde rta cılar ile el ele verir gidersiniz,yapçek bişi yok be abulaaa.

  • Turan Aga 12 Mart 2021 16:48

    Borsagundem neden adı borsa olmasina felaket tellallığına benzer haber yaparsınız, her geçen gün halka arz ve yatırımcı sayısının artması gibi pozitif faktörleri göz ardı yapıyorsunuz, bu ülkeye yazık etmeyin, kendinize yazık olur. Bu yorumu yayında görmek aynen istiyorum.

  • Mübarek 12 Mart 2021 15:25

    Yükselirken alma balon , düşerken alma daha da düşecek

  • Güneşden12 Mart 2021 14:59

    Dur yahu daha 3. Güneş enerjisini halka vericektik hele bir bitirelimde sonra ralli bitsin önce çuvalı boşaltalım beaaa güneşle kazan beaa

  • Yusuf12 Mart 2021 14:05

    Başlık bizim borsa zanediyorsun okuyorsun abd borsasi satılmiş basin

  • Hehe12 Mart 2021 13:18

    Hadi satiyoz herkes 2000 deki grafige baksin birde 5 yil sonra buna tren izleyen mi ulkede

  • Guven 12 Mart 2021 12:43

    Her yokuşun bir inişi olur turk borsasi endeksi su an 2 dolara yaklaşti en cok 4 dolari gorur en az 0.8 dolari gorur yatirim amacli bilgi degil

  • Kadir kaya 12 Mart 2021 11:58

    Ralli bitermi :) hadi ya