E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor---

Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor

Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor
28 Nisan 2023 - 11:03 borsagundem.com

Son ekonomik veriler, ABD ekonomisini bir resesyondan daha çok bir stagflasyonun beklediğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi 2022 yılında agresif faiz oranı artışları ve inatçı enflasyona rağmen fazlasıyla dirençli bir seyir izledi. Ancak son ekonomik verilerin yolun sonuna gelindiğini gösteriyor olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonomistlerin büyük çoğunluğu, son ekonomik verilerin bir resesyondan öte bir 'stagflasyon'a işaret ettiğini düşünüyor.

Her iki alanda da olasılıkların en kötüsü

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ABD ekonomisinin olumsuz koşullara rağmen 2022 yılından bu yana gösterdiği yüksek direnç, 2023 ilk çeyrek rakamlarıyla sona ermiş gözüküyor. Son gelen GSYİH rakamları, ekonomistlere, resesyondan daha kötü senaryoların ihtimal dahilinde olduğunu gösteriyor: “ABD stagflasyonla karşı karşıya olabilir.”

ABD ekonomisi, geçtiğimiz yıl boyunca agresif faiz oranı artışları ve inatçı enflasyon karşısında şaşırtıcı bir şekilde dirençliydi ancak ilk çeyrek rakamları, ekonominin aşınma ve yıpranma belirtileri göstermeye başladığına işaret ediyor. Ekonomik Analiz Bürosu'nun (Bureau of Economic Analysis - BEA) bildirdiğine göre, yıllık ABD gayri safi yurt içi hasıla büyümesi yüzde 1,1'e geriledi ve Wall Street'teki yüzde 1,9'luk konsensüs beklentilerinin oldukça altında kaldı. Aynı zamanda, Fed'in favori enflasyon göstergelerinden biri olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi, yüzde 3,7 olan beklentinin çok üzerinde gelerek yüzde 4,2'ye yükseldi.

Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Yetkilisi Chris Zaccarelli, “Veriler, büyümenin düşmesi ve enflasyonun artmasıyla her iki alanda da olasılıkların en kötüsüydü” dedi.

Menüde stagflasyon var

Bir yılı aşkın bir süredir, milyarder yatırımcılar, serbest fon yöneticileri ve ünlü ekonomistler dahil olmak üzere finans dünyasının en parlak beyinlerinden bazıları, artan oranların nihayetinde bir durgunluğu tetikleyeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak son GSYİH ve enflasyon rakamları, bazı uzmanların, 70'lerde ABD ekonomisini felç eden yavaş büyüme ve yüksek enflasyonun zehirli ekonomik bileşimi olan ‘stagflasyon'un da menüde olabileceğinden endişe duymasına neden oluyor.

Küresel risk danışmanlığı firması Kroll'un baş politika stratejisti ve eski Hazine bakan yardımcısı Chris Campbell, Fortune'a bu yılın ikinci yarısında bir durgunluğun başlayacağına hâlâ inansa da, aynı zamanda olasılıklar konusunda giderek daha fazla endişe duyduğunu söylüyor ve ekliyor: “ABD stagflasyonla karşı karşıya olabilir.” Bank of America Küresel Fon Yöneticisi Anketi'nde de fon yöneticilerinin yaklaşık yüzde 86'sı, gelecek 12 ay boyunca küresel ekonominin görünümünü en iyi şekilde açıklayan kavramın ‘stagflasyon’ olduğunu söylüyor.

İşsizlik oranı Mart ayında yüzde 3,5 seviyeleriyle rekor seviyede düşük kalarak bazı ekonomistlere ekonominin resesyon veya stagflasyondan kaçınabileceğine dair inanç sağlamış olsa da, Campbell bunun gecikmeli bir önlem olduğu konusunda uyarıda bulunuyor: “Bu takvim yılında ilerledikçe daha fazla insanın işsiz kalabileceğini görüyorum.”

2023’te faiz indirimi görünmüyor

Fed yetkilileri, ekonomiyi soğutma ve enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme umuduyla Mart 2022'de faiz oranlarını sıfıra yakın seviyeden yüzde 4,75 - 5 aralığına yükseltti. Ancak, daha değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan temel enflasyon önlemleri bile henüz istenen sonuçları vermedi. Çekirdek PCE endeksi dördüncü çeyrekteki yüzde 4,4’lük seviyesinden bu yılın ilk üç ayında yüzde 4,9'a yükseldi.

Finansal hizmetler devi Raymond James'in baş ekonomisti Eugenio Aleman, yaptığı açıklamada, en son enflasyon verileri Fed'in yüzde 2 hedefinin hala çok uzağında olmasına rağmen, merkez bankasının bir sonraki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan daha artıracağına inandığını söyledi ve ekledi: “2023'te faiz indirimi olmayacağına dair inancımız güçlendi.”

Independent Advisor Alliance'dan Zaccarelli de benzer yorumları yaptı ve “Fed’in enflasyon nedeniyle oranları artırmaya devam etmesi gerekiyor ve bunu tam da ekonomik yavaşlamanın ortasında yapacak” şeklinde konuştu.

Stok artışındaki düşüş de dahil olmak üzere bazı faktörler ise BEA'nın son verilerinde, ekonominin altında yatan gücü maskeliyor. 2022 yılında ABD şirketleri, yıllarca sorunlu seyreden tedarik zincirlerinin ardından stoklarını agresif bir şekilde yeniden oluştururken GSYİH büyümesini de artırmışlardı ancak artık bu eğilim de sona ermiş gözüküyor.

İkinci çeyrekte belirgin bir yavaşlama bekleniyor

Jefferies'in kıdemli ekonomisti Thomas Simons, stok faktörünün ilk çeyrekte yıllık GSYİH büyümesini yüzde 2 puanın biraz üzerinde azalttığını ve tüketicilerden gelen nispeten güçlü talebi gizlediğini söylüyor. Ancak meslektaşlarının çoğu gibi Simons da en son verilerin GSYİH'nın 2. çeyrekte önemli ölçüde yavaşlamaya başlayacağını ve yılın ikinci yarısında daralmaya başlayacağını savunuyor.

Simons Perşembe günü paylaştığı notta, “Para politikasındaki savrulma, tam gelişmiş bir işten çıkarma döngüsünü ve yıl ortasına kadar da bir durgunluğu ortaya çıkaracak daha yüksek bir vitese geçmek üzere” diye yazıyor.

Morgan Stanley ABD Baş Ekonomisti Ellen Zentner de Perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk çeyrekte ekonomik büyümede ‘mütevazı bir düşüş’ün ardından, ikinci çeyrek GSYİH büyümesini eksi yüzde 0,4 seviyesinde beklediğini söylüyor. Zentner paylaştığı notta, “Daha sıkı para politikasının kümülatif etkisi ve bankacılık baskıları büyümeyi negatif bölgeye iterken ikinci çeyrekte önemli bir yavaşlama görmeyi bekliyoruz” diyor.

ABD'de yaklaşan resesyonun etkileri ne kadar sürecek?

 

Resesyon yıl ortasında

 

Piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor

 

BofA anketine göre stagflasyon endişeleri artıyor

 

ABD ekonomisinde büyüme beklentilerin altında kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ28 Nisan 2023 11:40

    TÜM DÜNYA PİYASALARINDA BİR GÜN BORSALARI YÜKSELTİP BİR HAFTA SATIYORLAR AMAN DİKKATLİ OLUN.