E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de yaklaşan resesyonun etkileri ne kadar sürecek?---

ABD'de yaklaşan resesyonun etkileri ne kadar sürecek?

ABD'de yaklaşan resesyonun etkileri ne kadar sürecek?
27 Nisan 2023 - 13:20 borsagundem.com

FED ekonomistleri dahil olmak üzere ekonomi çevrelerinin büyük bir kısmı yaklaşmakta olan ABD resesyonuna kesin gözüyle bakıyor. Ancak olası bir ABD resesyonu beklenenden daha uzun bir süre etkilerini hissettirebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de art arda gelen işten çıkarma haberleri ve ülkedeki yerel bankaların maruz kaldığı kargaşa bir resesyonun yaklaşmakta olduğu endişelerini artırıyor. Yatırımcılarsa olası bir resesyonun ne kadar uzun süreceği konusunda isabetli tahminlerde bulunmaya çalışıyor. CNBC’nin haberine göre geçmiş resesyonlar ekonomik gerilemelerin uzunluk süresini anlamak için bazı ipuçları sağlayabilir.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (NBER) iş dünyası döngülerinin tarihlerini araştıran komitesindeki ekonomistler ülkedeki resesyonların ne zaman başladığını ve ne zaman sona erdiğini tanımlamaya çalışıyor. Komitenin resesyon tanımına göre resesyon farklı sektörlerdeki ekonomik faaliyetlerin birkaç ay veya daha fazla sürede önemli bir düşüş göstermesi olarak betimleniyor.

NBER komitesinin notunda, “Genişleme ekonominin normal halidir. Resesyonların çoğunluğu da kısa sürelidir” deniliyor.

Ekonomik resesyon ne kadar sürüyor?

NBER komitesinin 2021 göstergeleri Şubat 2020'den Nisan 2020'ye kadar olan süre içerisinde pandemi kaynaklı bir ekonomik resesyon yaşandığını doğruladı. Söz konusu süre aynı zamanda ABD tarihinde kayıtlardaki en kısa süreli resesyonu işaret etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2020’deki resesyonun kısa sürmesi ekonomistlere göre büyük oranda ABD hükümetinin teşvikleri sayesinde gerçekleşti. ABD Merkez Bankası’nın ekonomideki sıkışıklığı takiben uyguladığı parasal genişleme politikaları da resesyonun kısa sürmesinde etkili oldu.

Ancak bir sonraki ABD resesyonu bu kadar kısa sürmeyebilir.

Finans kaynaklı resesyonların etkisi uzun ömürlü

Amerikan merkez bankasının 21-22 Mart toplantısı tutanaklarına göre FED ekonomistleri bu yılın ilerleyen zamanlarından itibaren “önümüzdeki iki yıl içerisinde” ekonomide bir miktar toparlanma ile “hafif bir resesyon” yaşanacağını tahmin ediyor.

Ekonomistler yaklaşan ekonomi resesyon için büyük oranda bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan kargaşayı suçluyorlar ve resesyondan kaynaklanacak yükün bu sebeple normal şartlardakinden daha uzun süre hissedilmesini bekliyorlar. FED ekonomistleri konuyla ilişkili tutanaklarda, “Finansal piyasaların sorunlarıyla ilişkili resesyonlar tarih boyunca görülen resesyon ortalamalarından daha şiddetli ve kalıcı olma eğilimindedir” denildi.

ABD tarihinde son yılların en büyük resesyonu 2008 Küresel Finans Krizi sırasında görülmüştü. ABD ekonomisi bu süreçte 18 ay boyunca resesyonun etkisi altında kalmıştı.

Teknoloji boğaları felaketle flört ediyor

 

FED bilanço küçültmeye geri döndü

 

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)