E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiResesyon yıl ortasında---

Resesyon yıl ortasında

Resesyon yıl ortasında
26 Nisan 2023 - 14:06 borsagundem.com

ABD’de resesyon ihtimali yeniden alevleniyor; asıl soru ise resesyonun ne zaman gerçekleşeceği.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin resesyona gireceği geçen yıldan bu yana konuşuluyor. ‘ABD Conference Board Öncü Ekonomi Endeksi’ ise resesyonun bu yılın ortasında gerçekleşeceğinin sinyalini veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçen yıldan bu yana süren Fed’in rekor faiz artırımlarıyla birlikte ABD ekonomisi yavaşlama belirtileri göstermeye başladı. Enflasyonun hızının kesilmesi, ekonominin de hızının kesilmesine neden oldu. Uzmanlar ABD ekonomisini bir resesyonun beklediğine kesin gözüyle bakıyor ancak bunun ne zaman gerçekleşeceği hala belirsizliğini koruyor.

Öncü Ekonomi Endeksi

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, 12 ay üst üste düşüş gösteren bir gösterge, ABD ekonomisinin 2023 yılının ortalarında resesyona gireceğini gösteriyor. Buna göre, Mart ayında art arda 12. kez düşen The Conference Board ABD Öncü Ekonomi Endeksi (The Conference Board's Leading Economic Index), 2023 yılının ortasında bir durgunluğun başlayacağının sinyalini veriyor.

Diğer faktörlerin yanı sıra imalat, işsizlik, inşaat izinleri ve faiz oranı farklarından oluşan 10 veri kümesini kullanarak iş çevrimlerini geniş ölçüde izleyen gösterge, Şubat ayındaki yüzde 0,5'lik düşüşün ardından Mart'ta da yüzde 1,2 oranında düşerek 108,4'e geriledi. Mart ayına kadar olan altı aylık dönemde, önceki altı aylık dönemdeki yüzde 3,5'lik daralmadan daha keskin bir düşüş gözlendi ve düşüş oranı yüzde 4,5’e ulaştı.

Ekonomik zayıflık gelecek aylarda yoğunlaşacak

The Conference Board iş döngüsü göstergeleri üst düzey yöneticisi Justyna Zabinska-La Monica, “The Conference Board, ekonomik zayıflığın önümüzdeki aylarda yoğunlaşacağını ve ABD ekonomisi genelinde daha geniş bir alana yayılacağını, bunun 2023 ortalarından itibaren bir durgunluğa yol açacağını tahmin ediyor” diyor.

Wells Fargo ekonomistleri de yatırımcılarla paylaştıkları notta, ‘Öncü Ekonomi Endeksi’nin 1950'lere kadar uzanan bir durgunluk dışında rekor düzeydeki en keskin geri dönüşünü yaşadığını ve bir gerilemenin devam ettiğine dair ‘açık bir mesaj’ verdiğini belirtiyor.

Resesyon ihtimali yüzde 57

Veriler, son altı ayda yaşanan düşüşe, üreticilerin yeni tüketim mal ve malzeme siparişlerinin yanı sıra hisse senedi fiyatlarının da olumlu katkı sağladığını gösteriyor.

Bununla birlikte, kredi ve Hazine oranları gibi finansal bileşenlerin yanı sıra finansal olmayan bileşenlerde de negatif katkıların öne çıkmasıyla diğer tüm göstergeler daha düşük seviyelere işaret ediyor.

Son dönemde Silicon Valley Bank ile başlayan bankacılık çalkantıları, finans ve kredi sistemleri üzerindeki baskıyı artırırken iş gücü piyasasının gücünün de geçen ay bir miktar ivme kaybetmeye başladığı görülüyor.

Aynı zamanda, New York Fed'in Durgunluk Olasılıkları Modeli (New York Fed's Recession Probabilities Model) de gerileme olasılığının 1982'den bu yana en yüksek seviyede olduğunu öne sürüyor. Modelin Nisan okuması, yüzde 57,7'lik bir resesyon ihtimaline işaret ediyor.

Piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor

 

Resesyon karamsarlığı yatırımcı için fırsat mı?

 

Piyasalar enflasyon ve resesyon ikileminde yön arıyor

 

Erken resesyon göstergeleri yatırımcılara ne söylüyor?

 

Ters getiri eğrisinin mucidi, resesyon tahminini revize etti

 

Borsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)