E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRedditçiler kripto paraya geçti---

Redditçiler kripto paraya geçti

Redditçiler kripto paraya geçti
25 Mayıs 2021 - 17:44 borsagundem.com

Bu yılın başlarında Gamestop ve benzeri spekülatif hisseleri aşırı bir biçimde yükselten WallStreetBets forumu son günlerde çok daha sessiz. Buna karşı Reddit’teki bir diğer forum olan ‘Cryptocurrencies’ hızlı bir şekilde takipçi topluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya platformu Reddit'in ana kripto para forumundaki tartışmalar, bu ay hisse spekülasyonu forumu WallStreetBets'teki etkinliğini geride bıraktı. Hızlı getiri ve eğlence hedefleyen gündelik yatırımcıların odaklarını pay piyasasından dijital paralara çevirdikleri görülüyor.

Financial Times’ın haberine göre araştırma şirketi Quiver Quantitative'in verileri, sosyal medya sitesinin kripto para forumundaki yorum hacimlerinin 1 Mayıs'tan 21 Mayıs'a kadar yüzde 82 arttığını ve Bitcoin ve diğer dijital para birimleri için hareketle geçen haftanın sonunda Cuma günü neredeyse 36.000 yorum yapıldığını gösteriyor.

Buna karşın, hisse senedi forumu WallStreetBets'teki yorum sayısı aynı dönemde yüzde 42 düşerken, 21 Mayıs'ta forumda sadece 13.000 bin yorum yapıldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, WallStreetBets, yorumcuları bu yılın başlarında GameStop'u ve diğer birkaç spekülatif hissenin fiyatını yüksek seviyelere çekerek açığa satış sıkıştırmasını teşvik etmişti. Hisse senetlerine karşı bahis yapan hedge fonları ise bu açığa satış sıkıştırmaları nedeniyle ağır kayıplar vermişti. Reddit’in CEO’su konuyla alakalı olarak ABD Kongresi’nce dinlenmişti.

Bu süreçte milyonlarca Reddit kullanıcısı WallStreetBets’i takip etmeye başladı. Ancak günlük 430 bini bulan yorum sayısı Quiver verilerine göre Ocak ayının sonundan itibaren %97 azaldı.

WallStreetBets forumunda kripto para tartışmalarına izin verilmiyor. Moderatörler kripto paralara veya kendi deyimleriyle “dolandırıcılık veya doldur boşalt entrikalarına duyarlı diğer bütün değersiz menkul kıymetlere” ilişkin paylaşım yapanları engelliyorlar.

Bununla birlikte Quivers’ın Kurucusu Hames Kardatzke’ye göre Reddit bünyesindeki bir diğer forum olan Cryptocurrency (Kripto para) başlıklı forumdaki kullanıcılarsa istikrarlı bir şekilde artıyor.

Kardatzke, "Birçok aktif perakende yatırımcı sadece Robinhood (aracı kurum) hesabındaki rakamların yukarı çıktığını görmek istemiyor, aynı zamanda bir anlatıya da yatırım yapmak istiyor" dedi. GameStop ve AMC gibi spekülatif hisse senetlerinde işlemler son aylarda görece sessiz kalırken, kripto para birimindeki gelişmelerse yoğun ve hızlı bir şekilde ilerliyor.

Son haftalarda, Tesla'nın Kurucusu Elon Musk Bitcoin’e halka açık bir şekilde destek vermesinin ardından dünyanın bir numaralı kripto para birimi için soğuk duş etkisi yaratacak mesajlar paylaştı. Musk şaka amaçlı oluşturulan dijital para birimi Dogecoin'i güçlü bir biçimde destekledi. Bu sırada Bitcoin'iyse neden olduğu bol miktarda karbon ayak izi sebebiyle eleştirdi. Bu süreçte Çin Hükümeti kripto para kullanımını engelleme konusundaki kararlılık sinyallerini verdi.

Geçen hafta Çarşamba günü, Bitcoin’in 30.000 dolara kadar düşmesiyle, kripto para forumu hakkında Reddit üzerinden gelen yorumlar bir günde 59.000 ile rekor seviyeye yükseldi.

Yapılan yeni bir araştırma, Reddit’teki yorumlarının sayısının ve tonunun, bu yılın başlarındaki açığa satış sıkıştırmaları sırasında GameStop hissesinin gün içi ticaret hacmini etkilediği sonucuna ulaştı.

İrlanda’nın Dublin şehrindeki Trinity İşletme Okulu’nun Profesörü Brian Lucey söz konusu araştırmanın ortak yazarlarından. Lucey borsalardakine benzer bir “sosyal medya dürtüsü ve oyunlaştırma” yaklaşımının kripto paralarda da belirgin bir şekilde görüldüğünü belirtiyor. Profesör, “Heyecan arayan bir grup insan var. Bu insanların risk ve getiri konularına farklı bir bakış açıları söz konusu” dedi.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: 

"Yatırımcılar hala spekülatif hisseleri seviyorlar. Kripto, spekülatif hisse ticaretinin daha saf bir ifadesiydi. Hisse ve opsiyon spekülasyonlarından çok fazla ilgi çekti."

 

Kriptolar çökerken altın kazandırdı

 

Hisse yatırımlarında değerlendirilmesi gereken 5 faktör

 

Jim Cramer: ABD’de enflasyon krizi yaşanmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)