E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJim Cramer: ABD’de enflasyon krizi yaşanmayacak---

Jim Cramer: ABD’de enflasyon krizi yaşanmayacak

Jim Cramer: ABD’de enflasyon krizi yaşanmayacak
25 Mayıs 2021 - 12:11 borsagundem.com

Küresel çapta artan emtia fiyatları ve ekonomik toparlanmayla birlikte yükselen tüketici talebi Amerikalı yatırımcıların enflasyon korkularını tetikliyor. Ancak pandemi sonrasına bağlı enflasyon Jim Cramer’a göre ciddi seviyelerde olmayacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Pazartesi günü yaptığı açıklamasında ABD ekonomisinin enflasyondan yara almasını beklemediğini söyledi. Ünlü borsa uzmanı dünyanın en büyük ekonomisinin korona virüs kaynaklı durgunluktan ekonomik toparlanma sürecine geçerken korkutucu seviyede enflasyon görüleceği endişelerini reddetti.

Cramer açıklamasında emtialardan sanayi sektörüne kadar pek çok alanda fiyat baskısı oluşacağını kabul ediyor. Ancak ünlü borsa uzmanı bu fiyat baskısının ABD’nin 1970’lerdeki enflasyon seviyelerine ya da I. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’da oluşan stagflasyon krizine benzer bir enflasyon sorunu anlamına gelmediğini belirtti.

Borsa uzmanı, “Ekonomi yıkıcı enflasyonla birlikte harap olmayacak. Borsalar hükümet borçları nedeniyle çökmeyecek. Bana kalırsa tedarik zinciri sorunları çözüldüğünde ve arttırılan işsizlik ödeneklerinin Eylül ayında sona erdiğinde hızlı bir şekilde patlayan ekonominin ardından yumuşak bir iniş görebilme ihtimalimiz daha yüksek” dedi.

Cramer ABD ekonomisinde aşırı enflasyonun gerçekleşmesi ihtimalini düşüren bir dizi olumlu ekonomik göstergeye dikkat çekti. Borsa uzmanı hem tüketici harcamaları hem de tasarruf oranları tarafındaki güçlü verileri belirtiyor.

Borsa uzmanı, “Tasarruflar harcamalardan daha güçlü görünüyor. Yani fiyatlar ülke çağında yükselse bile tüketiciler hayatım boyunca gördüğüm en iyi konumdalar” dedi.

Cramer, çelik, alüminyum ve kereste gibi malzemeler için artan emtia fiyatlarının dikkat çekici olduğunu söyledi. Ancak borsa uzmanı, bu üç emtia fiyatının tarifelere tabi olduğunu ve ithalat vergilerinin geri alınmasının yakın vadede duruma yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel çapta artan emtia fiyatları ABD’de özellikle sanayide ve gayrimenkul piyasasında etkisini gösteriyor. Yükselen emtia fiyatları sanayideki üretim maliyetlerinde artışa sebep olurken gayrimenkul piyasasında ise konut başlangıç maliyetleri kereste gibi kritik emtialarda yüksek maliyetler nedeniyle talebi karşılayamayacak seviyelerde kalıyor.

Yarı iletkenlerin fiyatlarındaki artış otomobil sektörü de dahil olmak üzere pek çok sektörde çip krizine neden olsa da Cramer çip kıtlığının içerisinde bulunduğumuz yıl boyunca devam etmesine bahis oynamayacağını söyledi.

Cramer, “Bakın, her şeyin kendiliğinden çözüleceğini söylemiyorum. Cuma günü de Deere’nin (ABD merkezli sanayi şirketi) artan emtia ve taşımacılık maliyetleri hakkında söylediği bazı sarsıcı konular vardı” uyarısında bulundu.

Ancak borsa uzmanı enflasyonist riskler hakkında alarma geçmeye meyilli tahmincilerin var olduğunu vurguluyor. Cramer, “Bu adamlar onlarca yıldır sürekli olarak yanılıyorlar. Sonunda gerçekten enflasyona sahip olabiliriz. Ancak bunun onların finansal felaketlere ilişkin korkutucu öngörülerini aniden gerçek yapacak türden olacağını düşünmüyorum” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerde borçlanma artışı toparlanmayı geciktirebilir

 

Milyarder yatırımcı tahvil yerine Bitcoin dedi

 

Risk iştahı baskı altında kalmaya devam edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali25 Mayıs 2021 17:45

    Emtia fiyatları uçtu gitti. Ne anlatıyorsun sen. Tüm dünyada enflasyon olmak zorunda. Çok para bastınız.

  • Okie Dokie25 Mayıs 2021 12:41

    Eyyy Jim sen kimsin ya? Enflasyon krizi yaşanacak diyorsak yaşanacak. Zaten kelin ilacı olsa başına sürermiş.