E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir---

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir

Rallinin tadını çıkarın, kısa süreli olabilir
11 Kasım 2022 - 14:07 borsagundem.com

Borsalar enflasyon verilerindeki olumlu sinyallerle ralliye başlasa da yatırımcılar yükselişin uzun ömürlü olup olmayacağından şüpheli.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar enflasyon verilerindeki olumlu sinyallerle biraz olsun nefes alabildi. Fed’in şahin tavrını yumuşatacağı düşünülen veriler borsalardaki rallinin de ana sebebiydi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, şimdi yatırımcıları düşündüren, rallinin kalıcı olup olmayacağı. ABD borsalarının yıl başında bu yana yüzde 20’lerin üzerinde düştüğü göz önünde bulundurulursa, yatırımcıların ihtiyatlı bir tedirginlik içinde olmaları daha iyi anlaşılıyor.

Kısa süreli ilişki

Bloomberg’den Hilary Punchard’ın haberine göre, ünlü ekonomist ve piyasa stratejisti David Rosenberg, de piyasalardaki ralliye ihtiyatlı yaklaşanlar arasında yer alıyor. Rosenberg, rallinin, yatırımcılar ve hisse senetleri arasında doğan kısa bir ilişkiyi işaret ediyor olabileceğini söylüyor.

Rosenberg Research'ün kurucusu ve başkanı David Rosenberg'e göre, bu olumlu ivme gelecek yıl devam etmeyecek. Bu nedenle Rosenberg, yatırımcılara, borsalarda yaşanan rallinin tadını çıkarmalarını tavsiye ediyor.

“Bugünkü rallinin tadını çıkarın, ancak bu muhtemelen oldukça kısa bir ilişki olacak” diyen Rosenberg, ABD Çalışma Bakanlığı'ndan gelen bir raporun, ABD'de enflasyonun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 arttığını ve bu yılın en küçük yıllık artışı olduğunu tespit etmesinin ardından konuştu.

Borsalar, erken işlemlerden kazanç sağladı. S&P 500, son iki yılın en büyük tırmanışını gösteren açılış çanlarında yüzde 3.6 oranında yükseldi. Rosenberg, “Önümüzdeki birkaç hafta içinde bu enflasyon rakamını unutacağız ve bence art arda gelen olumsuz ekonomik veriler, karlılıklarda hayal kırıklıkları ve not düşüşleri görmeye başlayacağız; ve bu gerçekten borsalarda gelecek yılın hikayesi olacak” diyor.

Resesyon riskleri

Rosenberg, bir durgunluğun zaten başladığını düşündüğünü ve bunun yatırımcıların portföyleri için kötü haber olabileceğini, çünkü borsaların durgunlukları sevmediğini söylüyor. Rosenberg, gelecek yıla dair öngörülerini ise “Gelecek yılın hikayesi, piyasayı birden çok kez ve farklı şekilde etkileyen faiz oranları olmayacak. Gelecek yılın hikayesi, şirket kazançlarını olumsuz etkileyen ekonomi olacak. Bu yüzden başka türden büyük bir düşüş yaşanacak” şeklinde özetliyor.

Başka bir ayı piyasası rallisinin eşiğinde olduğumuzu düşünen tek yatırımcı ise Rosenberg değil. Starlight CEO'su ve Baş Yatırım Sorumlusu Dennis Mitchell de, “Bence ABD enflasyon verileriyle piyasaların coştuğunu, Kanada Doları’nın yükselmeye devam ettiğini göreceksiniz. Ancak ben de Rosenberg ile aynı fikirdeyim. Bence bu, portföyümüzdeki bazı zayıf pozisyonları düzeltmek ve portföylerimize daha kaliteli hisseleri eklemek için faydalanmamız gereken bir başka ayı piyasası rallisi olacak” diyor.

Boğa piyasası beklentisi ne kadar doğru?

 

Boğa piyasasını küçük sermayeli hisseler başlatacak

 

Ayı piyasasının sonu mu?

 

TÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı

 

"ABD ekonomisinin resesyondan kaçınması 'çok makul' bir olasılık"

 

Barkin: ABD ekonomisinde daralma olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Piyasa durumu13 Kasım 2022 00:31

    Bazı şirketler enflasyon üzerinde bilanço açıklıyorlar. Dolayısıyla yine de ucuz kalıyor bu şirketlerin hisseleri. Bu ortamda bu şirketlerin hisseleri ön plana çıkıyor. Yeterli başarılı bilanço aciklayamayan şirket hisseleri de biraz düşüş yaşıyor. Ancak Asya ülkeleri ve Turkiye ekonomisi çarkları Batılı Avrupa ve Amerikaya göre daha iyi durumdalar. Özellikle son yıllarda baya yabancı çıkışı olmuştu zaten. Şuan %30 civarında yabanci oranı ile tarihin en düşük seviyelerine yakın galiba. Ayrica Turkiyede borsa dışında yatırım yapilacak pek iyi alternatif de kalmadı gibi.

  • Yorum 11 Kasım 2022 15:54

    Yapı Kredi bugün zirvesini tazeledi helal olsun. Tebrik ediyorum. Mızmızlanarak bilançolarını hiç edenlerin yatırımcıları düşündüklerine inanmıyorum. Bence her hisse borsaya açılmamalı. Çünkü burası gerçek yatırımcıyı hak ediyor. Eğer bir fon tahtanın ineceği ve çıkacağı yeri biliyorsa oradan hayır geleceğinede, yatırımcıya destek çıkacağına da inancım yok maalesef..