E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası beklentisi ne kadar doğru?---

Boğa piyasası beklentisi ne kadar doğru?

Boğa piyasası beklentisi ne kadar doğru?
11 Kasım 2022 - 12:27 borsagundem.com

ABD enflasyon verileri sonrası borsalarda görülen güçlü ralli boğa piyasası beklentilerini körükledi. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert günlük sert yükselişlerin genellikle ayı piyasasını işaret ettiğine dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda perşembe günü görülen güçlü ralli ayı piyasasının sona erdiğine dair söylentilerin yayılmasına sebep oldu. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre borsadaki dalgalanmanın büyüklüğü ayı piyasasının hâlâ hayatta ve güçlü olduğunun göstergesi olabilir.

Hulbert Nasdaq Endeksi’nin oluşturulduğu 1971 tarihinden bu yana endeksin %6’nın üzerinde yükseldiği tüm işlem günlerine dikkat çekti. Ned Davis Research verilerine göre Perşembe günü hariç Nasdaq Endeksi’nin %6 ve üzeri yükseldiği 26 işlem gününün 20’si, diğer bir deyişle söz konusu yükselişlerin %77’si ayı piyasası sırasında meydana geldi.

Büyük çaplı rallilerin ayı piyasası ve boğa piyasası arasında rastgele dağılması beklenebilir. Ancak söz konusu verilere bakıldığında bu yükselişlerin ayı piyasası sırasında boğa piyasalarına göre üç katı sıklıkla gerçekleştiği görülüyor.

Hulbert tek bir göstergeye dayanarak karar vermenin yanlış olduğunu sözlerine ekledi. Ancak söz konusu istatistikler, Wall Street'te ralli coşkusuna soğuk duş aldırabilecek cinsten.

Borsa yazarı patlayıcı nitelikteki rallilerin ayı piyasası sırasında gelmesinin yatırımcıları şaşırtmaması gerektiğini belirtiyor. Zira ayı piyasalar genellikle yatırımcılar umutsuzluğa kapılarak havlu atana kadar ve hatta kapitülasyon olarak adlandırılan noktaya ulaşana kadar sona ermez.

Borsa uzmanına göre, bu noktaya gelinene dek borsaların yükseleceğine dair umut yatırımcıları kuşatır. Piyasalara ilişkin bir parça iyi haber geldiğinde bile yatırımcıların hevesle piyasalara geri döneceği bir ortam hazırlanır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Hulbert perşembe günü açıklanan ekim ayı ABD tüketici fiyat endeksi rakamlarının da bu tür bir haber olduğunu belirtiyor. Zira Nasdaq Endeksi’ni %7,7 yükselten bu ralli ekim ayı ABD tüketici fiyat endeksinin beklentilerin altında kalmasıyla gerçekleşti. ABD’de ekim ayı TÜFE rakamları yıllık bazda %7,7 arttı ve ocak ayından bu yana en yavaş artışını gerçekleştirdi. ABD’de enflasyon eylül ayında ise %8,2 artmıştı. Ekonomistler son raporda enflasyonun %8 artmasını bekliyordu.

Hulbert Perşembe günkü rallinin yatırımcıların birçok konudan umutlanmasından kaynaklandığını belirtiyor. Zira yatırımcılar enflasyonun önümüzdeki aylarda güç kaybetmeye devam edeceğini umut ediyor; ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışlarının ekonomiyi gelecek yıl veya daha sonraki yıl resesyona sokmayacağını umut ediyor.

Ancak borsa yazarına göre tüm bu piyasa ortamından çıkarılması gereken sonuç farklı: “Büyük günlük ralliler genellikle düşündüğünüz anlama gelmez. Bu yüzden coşkunuzu kontrol edin.”

Ayı piyasasının sonu mu?

 

TÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı

 

Altına enflasyon dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)