E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasını küçük sermayeli hisseler başlatacak---

Boğa piyasasını küçük sermayeli hisseler başlatacak

Boğa piyasasını küçük sermayeli hisseler başlatacak
06 Kasım 2022 - 22:43 borsagundem.com

Pandemi başlangıcından beri nakit biriktiren yatırımcıları, 2023 yılında büyük bir boğa piyasası bekliyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi başlangıcından beri yatırımcılar, belirsizlik endişeleriyle daha çok nakde yöneliyor. Bunun hem bir sonucu hem de hızlandırıcısı olarak, 2022 yılı borsalar için bir çöküş yılı oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle büyük ölçekli dev şirketlerin yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattığı borsalarda, 2023 yılında yeni bir boğa piyasası bekleniyor. Ancak boğanın boynuzlarında bu kez dev şirketler oturmuyor.

Küçük ölçekli hisse senetleri öncü olacak

Business Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Bank of America (BofA), yatırımcıların pandemi başladığından bu yana yüksek oranda nakit biriktirmesine rağmen 2023 yılında büyük bir boğa piyasasının müjdesini veriyor. Banka, yayınladığı notta, 2023 yılında hisse senetlerinde, çoğu yatırımcının beklentilerinin dışında, sürpriz bir yeni boğa piyasasının beklendiğini belirtiyor.

Son on yılda borsaya hakim olan büyük ölçekli devler yerine, küçük ölçekli hisse senetlerinin gelecek yıl ve sonrasında piyasayı yukarılara çıkarmaya hazırlandığını belirten Bank of America yetkilileri, bunun nedenini, tarihsel olarak borsada bulunan daha küçük ve daha yerel şirketleri tercih eden çeşitli dinamiklerin bir araya gelmesi olarak gösteriyor.

Üretim ülke içine dönüyor

Bank of America'dan Michael Hartnett, “Stagflasyon, üretimin ülke içine yeniden dönmesi, yerelleşme ve mali teşvik gibi uzun vadeli eğilimler, 2023'te küçük çaplı bir boğanın hazırlayıcısı olacak” diyor.

Hartnett, öngörüsünü temellendirirken, Nasdaq 100'ün küçük sermayeye sahip hisse senetlerinin üstün performans gösterdiği yaklaşık yirmi yıllık uzun trendin devrilmeye başladığını ve 1970'lerin yüksek enflasyon döneminde görülene benzer senaryonun izlendiğini belirtiyor.

Hartnett, “Stagflasyon, 1970'lerin sonlarında devam etti, ancak 1973/1974 enflasyon şoku sona erdiğinde, ABD küçük sermayesi tüm zamanların en büyük boğa piyasalarından birine girdi. Küçük ölçekli hisse senetleri, önümüzdeki yıllarda beklenen stagflasyon döneminde daha iyi performans gösterecek” diyor.

Resesyon dönemlerinde daha iyi performans

Hartnett, “Daha küçük şirketlerin karları, devlet vergilerinden daha fazla yalıtılmış oluyor ve küreselleşme üzerindeki yerelleşme eğilimi, mali teşvik tedbirlerinde olduğu gibi, daha küçük ölçekli şirketleri destekliyor. Küçük ölçekli hisse senetleri de fiyatı belirleyen değil, fiyatı kabullenen şirketlere ait olduğundan, enflasyon tarafından daha az cezalandırılıyor” diye ekliyor.

Küçük sermayeli şirketlerin üstün performansları genellikle, Hartnett'in yakın olduğuna inandığı bir resesyon döneminin başlangıç aşamasında ortaya çıkıyor. 1936 yılından bu yana durgunluk dönemlerinde ABD küçük ölçekli hisse senetlerinin uzun vadeli getirileri ortalama yüzde 11,7 olurken bu oran büyük sermayeli hisse senetleri için sadece yüzde 8,4 olarak gerçekleşiyor.

Bilançolarda son hafta, endeksteki dalgalanmalara dikkat!

 

Barclays: Fed'in bilanço küçültmeyi 2023'te durdurması gerekebilir

 

Citi, 2023'te borsalar yükselecek

 

Borsalar 2023’te daha da düşecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bank of güven olmaz07 Kasım 2022 07:51

    bugün aldıklarını satmakn için çalışan bank of trajedi sever orta uzun vade hisse aldığını gören var mı zararına sattıklarını çıkarsa diğer yabancılar gibi kalacaktır diye düşünüyorum YTD hayal dünyam

  • asskin06 Kasım 2022 23:25

    ben GSRAY diyorum ... bjk yenildi trabzon berabere