E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide düşüşler alım fırsatı mı düzeltme göstergesi mi?---

Rallide düşüşler alım fırsatı mı düzeltme göstergesi mi?

Rallide düşüşler alım fırsatı mı düzeltme göstergesi mi?
22 Aralık 2023 - 11:04 borsagundem.com

ABD borsalarında Çarşamba günü yaşanan düşüş, borsa boğaları için bir alım fırsatı olarak değerlendirildi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarıdaki ralli devam etse de Çarşamba günü yaşanan düşüş kafaları karıştırdı. Dünü hafif bir yükselişle kapatan hisse senedi piyasalarında boğalar, düşüşü bir alım fırsatı olarak değerlendirirken yatırımcılar endişeli.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de borsa boğaları Çarşamba günü yaşanan son üç ayın en büyük tökezlemesinin ardından neden 'zayıflığı kucaklayın' diyor?

Ralli kum üzerine mi inşa edildi?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ayılar ralliyi ‘kum üzerine inşa edilmiş’ olarak görürken boğalar her düşüşü yeni bir alım fırsatı olarak değerlendirmeyi öneriyor. ABD borsalarındaki çok güçlü ve çok hızlı yükseliş, büyük endekslerin Çarşamba günü son ayların en büyük düşüşünü kaydetmesine neden oldu. Gergin piyasayı canlandırmak için duraklama arayan boğalar bunu hoş bir gelişme olarak değerlendirdi. Ayılar ise, geri çekilmenin muhtemelen piyasadaki yükselişin sallantılı temeller üzerine inşa edildiğini kanıtlayacağını öne sürüyor.

Dow Jones, Çarşamba günü yüzde 1,3 oranında düşerek 3 Ekim'den bu yana en büyük günlük yüzdelik düşüşünü gerçekleştirdi ve art arda beş rekor bitirme serisine son verdi. 3 Ocak 2022'deki rekor kapanışının yüzde 1 oranında altında seyreden S&P 500 Endeksi ise yüzde 1,5 oranında gerileyerek 26 Eylül'den bu yana en büyük yüzdesel düşüşünü gerçekleştirerek 4.700 puan seviyesinin biraz altında kapandı. Nasdaq’taki yüzde 1,5’lik düşüş ise 26 Ekim'den bu yana en büyük düşüş oldu. Ancak üç ana endeksin tümü de Perşembe gününü yüzde 1 civarında yükselişle kapatarak bir gün önceki kayıplarını geri kazandı.

Hem Dow hem de Nasdaq Çarşamba günkü gerilemeden önce dokuz gün boyunca yükselişteydi. Analistler, Ekim ayının en düşük seviyelerinden yukarı doğru hareketi hızlandıran rallinin, teknik göstergelere göre önemli endekslerin önemli ölçüde aşırı alımda kalmasına yol açtığını düşünüyor.

Yardeni Research'ten piyasa ekonomisti Ed Yardeni, paylaştığı notta, “Pek çok uzman piyasanın aşırı alımda olduğu ve düzeltme yapılması gerektiği sonucuna vardı. Katılıyoruz, bu yüzden uzun süredir devam eden yıl sonu hedefimiz olan 4.600 puanı yükseltmedik” diyerek düşüş ihtimalinin ağır bastığının altını çizdi. Yardeni, uzun vadede yükseliş beklentisini koruyor ve S&P 500 Endeksi'nin iki yıl içinde 6.000 puana ulaşmasını bekliyor.

Aşırı alım seviyesi mi, alım fırsatı mı?

Yatırımcı anketlerine göre de yükseliş eğilimi aşırı seviyelere ulaşmış durumda. Ancak teknik analistler, yoğun yükseliş eğiliminin piyasanın zirvelerine ilişkin bir sinyal olmasının, ağır düşüş eğiliminin diplere ilişkin bir sinyal olduğundan daha az güvenilir olduğuna dikkat çekiyor.

Renaissance Macro Research Başkanı Teknik Analist Jeff de Graaf, dün paylaştığı, ‘Zayıflığı Kucaklayın’ başlıklı notunda, “Momentumu yakalamış bir yükseliş trendinde bir gerilemenin satın alınabilir” olduğunu söyledi. Jeff de Graaf, “Altı aylık bir ufka sahip olanlar için yüzde 3-5'ten fazla olma ihtimali olmayan herhangi bir zayıflığın satın alınabilir olduğu görüşündeyiz" diye ekliyor.

Zirveye ulaşılmış olabilir

Ayılar ise daha fazla zayıflık görmeyi bekliyor. Mott Capital'in kurucusu Michael Kramer, Çarşamba günkü kapanışın ardından yaptığı açıklamada, rallinin tamamının çok gevşek bir kum yığınından inşa edildiğini ve S&P 500 Endeksi’nin gelecek birkaç hafta içinde 4.100 puana gerileme potansiyelinin yüksek olduğunu savundu.

Kramer, Cboe Volatilite Endeksi'ndeki opsiyon sözleşmelerinin Çarşamba günü sona ermesinin muhtemelen satışlara katkıda bulunduğunu söylüyor. Opsiyon faaliyetleri, genellikle Wall Street'in korku göstergesi olarak adlandırılan VIX'in bastırılmasına hizmet ediyor. Kramer, piyasa dalgalarını sayan bir teknik analiz türü olan Elliott Wave analizinin de zirveye işaret ettiğini söyledi. Kramer, rallinin zirveyi geçmeyi başaramayan büyük, aşağı yönlü gün içi geri dönüşler gördüğünü kaydediyor.

2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?

 

Ralli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil

 

2023 rallisini bilen borsa uzmanından 2024 için 10 kötü sürpriz

 

Santa Rallisi öncesinde risk iştahı kayboluyor

 

Wall Street rallisinde kritik enflasyon sınavı

 

Borsalar rallideyken yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mantık22 Aralık 2023 12:28

    Dikkat edin küresel piyaslar her yer adeta şişti Amerikan borsaları ite kaka % 15 kadar yükseldi.  Bist te de aynı taktik yatay seyir de aylardır  mal boşaltma operasyonları.  Artık uçacak kaçacak sözlerinin hiç bir önemi yok. Şahsi görüşüm şu an hatta 7000 lere kadar dahi zararına bile çıkan  çıktığı malı çok daha aşağıdan alabilecektir.   Nereye  gitseniz aynı yahudi taktiği.  Kesinlikle Yatırım tavsiyesi değildir sadece tahmini bir öngörü.

  • Mucise Reis : )22 Aralık 2023 11:50

    global adımların peşinden koşan, globale adabde olamayan ve uyataman bir programdayız. üstelim seçimmi? ekonomi mi ? yatırım mı ? belirsiz.. sıcak apra gelsin peşindeyiz. bu durumdada seçim öncesi, sornası  zamlar sonrası ekonomi nasıl olur ? maliyetler? gelir vergi dilimleri? onlarca bleirsizlik. ki hepimiz alışkınız bir yerden bişe göserip diğer yerden ben öyle demedim ki :D diyen bir kişinin konuşmasına... globale uyan ne var şuan ? faiz var... o bakımdan faizler TL basan merkez bankasını ve TL üzerine ekonomi yönetmeye çalışanların istediği oranda faizlr ile dengeleniyor... Arjantin bakalım ne yapacak :D tamamen usd üzerine kurdu pıyasasını... Demekki TC euroya geçse, avrupa birliğine girse yaşanan tabloda bu olacak. ülkede insan kalmayacak okuyalar göçecek, sınırlardan kaçaklar milyonlarca gelecek. avrupabilriği neden alınmıyouz ? oda ortada. basit kararla rile büyük sorunları çözmek imkansız...

  • kaportacı salim usta sanayiden22 Aralık 2023 11:21

    yasasınn borsaaaa ucuştaaaaaa .koşşunnn gelliinnnn arkadaşlar .borsa ucuyo dünya gısganyooooo auhuhahahauha