E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell, Jackson Hole’da borsaları yine ezecek mi?---

Powell, Jackson Hole’da borsaları yine ezecek mi?

Powell, Jackson Hole’da borsaları yine ezecek mi?
24 Ağustos 2023 - 10:56 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konuşmasının borsalara nasıl etki edeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sene başında başlayan yapay zeka güdümlü rallinin coşkusunu yaşadı. Ancak Ağustos ayıyla birlikte bir düzeltmeye giden rallide yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konuşmasının hisse senedi piyasalarını nasıl etkileyeceğine odaklanmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Powell, Cuma günkü Jackson Hole konuşmasında hisse senetlerini yeniden kötü mü etkileyecek? Yatırımcıların bu noktada endişelenmemesi için anlamlı bir neden bulunuyor.

Geçen yıl bis istisnaydı

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole konuşmasıyla hisse senetlerini daha da düşürebileceğinden endişe eden yatırımcılar için Bespoke Investment Group'un iyi bir haberi var: “Geçen yılki piyasayı sarsan konuşma aykırı bir örnekti.”

Genellikle, Fed başkanlarının Kansas City Fed'in yıllık Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'ndaki konuşmalarına piyasa tepkileri, geçen yılın Jackson Hole konuşmasının yapıldığı 26 Ağustos 2022'de hisse senetlerinin yaşadığı çöküşten çok daha sessiz geçiyor.

O gün S&P 500 Endeksi, yakın zamanda bir Fed başkanı tarafından Jackson Hole'da yapılan en kısa konuşmalardan biri olan ve 10 dakikadan kısa süren gergin konuşma, yatırımcıların Fed'in faiz artırımı kampanyasına hızlı bir şekilde son verilmesi yönündeki umutlarını boşa çıkarmasının etkisiyle yüzde 3,4 oranında düşmüştü.

Ortalama yüzde 0,3’lük kazanç

Bespoke, analizinde, sempozyumun ilk iki gününde endeksin hareketinin boyutunu ölçüyor. Verilere göre S&P 500 Endeksi geçen yılın bu döneminde yüzde 2,01 oranında düşüş yaşadı. Tipik olarak Jackson Hole, Ağustos ayının son haftasında Perşembe günü başlıyor ve Fed başkanı Cuma günü açılış konuşmasını yapıyor. Bunun tek istisnasını ise Powell'ın ABD borsasının açılışından kısa bir süre önce sözlerini uzaktan ilettiği 2020 yılı oluşturuyor.

Bespoke'a göre S&P 500 Endeksi, son 20 yılda sempozyum sırasında ortalama yüzde 0,3'lük bir kazanç kaydetti. Kansas City Fed'in ilk Jackson Hole sempozyumunu düzenlediği 1978 yılından bu yana endeks, iki etkinlik günü boyunca ortalama yüzde 0,1 oranında düştü. Bespoke ayrıca gelecek üç ay boyunca hisse senedi getirilerinin güvenilir bir şekilde güçlü olduğunu ve endeksin 1978'den bu yana ortalama yüzde 2,6 oranında arttığını da bulguladı.

Pazartesi gününe dikkat

Jackson Hole'u çevreleyen güvenilir bir zayıflık dönemi varsa, o da sempozsyumu takip eden Pazartesi günleri gerçekleşiyor. S&P 500 Endeksi, bu işlem seansları sırasında 1978'den bu yana ortalama yüzde 0,1 oranında düşüyor ancak bu rakam, yalnızca S&P 500'ün konuşmadan önceki yıldan bu yana yüzde 10 oranında arttığı yılları da dahil edersek ortalama yüzde 0,4'lük bir düşüş oranına yükseliyor.

S&P 500 Çarşamba günkü kapanışa kadar yılbaşından bu yana yüzde 15,5 oranında arttı. Ancak hisse senetleri Ağustos ayının başından bu yana bu kazanımların bir bölümünü geri verdi ve ay boyunca şu ana kadar yüzde 3,3 oranında değer kaybetti.

2022'den önce S&P 500 Endeksi’nin Jackson Hole sırasındaki diğer büyük gerilemesi 2019 sempozyumunda meydana geldi. Ancak bu zayıflık sarsıntısının Powell'ın politika açıklamalarıyla pek ilgisi yoktu. Bunun yerine yatırımcılar, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret savaşını tırmandırma tehditlerine tepki gösteriyordu.

Powell'ın konuşmasını tamamlamasından kısa bir süre sonra Trump, “Büyük Amerikan şirketlerimize, derhal Çin'e alternatif aramaya başlamaları emredildi” şeklinde bir tweet atmıştı. Bunun üzerine S&P 500 Endeksi, erken dönemdeki kazanımlarını hızla silmiş ve düşüşe geçmişti.

ABD borsaları Çarşamba gününü yükselişle tamamladı. S&P 500 Endeksi üçüncü çeyreğin başlangıcından bu yana ilk kez yüzde 1 veya daha fazla günlük kazanç kaydederek 36 işlem günlük düşüş serisini geride bıraktı. Endeks 48,46 puan ve yüzde 1,1 oranında artışla 4.436,01 puana yükselirken, Nasdaq 215,16 puan ve yüzde 1,6 oranında artışla 13.721,03 puana ve Dow Jones da 184,15 puan ve yüzde 0,5 oranında artışla 34.472,98 puana ulaştı.

El-Erian'dan Jackson Hole beklentisi: Powell ne konuşacak?

 

Powell, Jackson Hole’da nasıl bir duruş sergileyecek?

 

Powell: Veriler gerektirirse eylülde de faiz artışı mümkün

 

Jackson hole bekleyişi

 

ABD borsalarında kontrol kimde?

 

Borsada haftalık toparlanma yatırımcıları aldatmamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • anti kurt borsacı fazla kamil24 Ağustos 2023 14:58

    abilerim bi jilet alan traş sabunu bedava bittimi bitmedi yanına şu gördünüz kırmızı kalem müessesemizin hediyesi hauhauhauhauhuhauhauah 

  • azmi24 Ağustos 2023 11:19

    Faizin artacağı yönünde bir görüş doları yukarı , altını aşağı çekebilir. Stabil kalması halinde aynı durum devam eder. Düşürmesini beklemem ,zira enflasyonla mücadelesi akla gelir. Böyle düşünüyorum...