E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların yeni kâbusu: FOHO---

Piyasaların yeni kâbusu: FOHO

Piyasaların yeni kâbusu: FOHO
17 Haziran 2022 - 15:35 borsagundem.com

Bitcoin’deki çöküş küresel piyasalara yeni bir terim kazandırdı. Yatırımcılarsa varlıkları tutan son kişi olma korkusu olarak tanımlanabilecek FOHO’nun hisse senetleri yatırımlarında da görülmesinden endişe ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların yakından tanıdığı iki önemli boğa piyasası terimi piyasalardaki etkisini yitirmiş gibi gözüküyor. Ancak bu terimlerin yerini kripto piyasalarını vurmakta olan yeni bir kısaltma

FOMO olarak kısaltılan “geride kalma korkusu” borsalardaki yükselişler sırasında profesyonel veya amatör birçok yatırımcıyı riskli varlıklardaki yükselişe çekmişti. Boğa piyasası sırasında hiçbir yatırımcı bir sonraki büyük yükselişin gerisinde kalmaya yaklaşmamıştı.

TINA olarak kısaltılan riskli varlıkların “alternatifi olmadığı” anlayışı ise bir adım daha ileri gitti. Zira tahviller çok düşük miktarda getiri sağlıyordu ve enflasyon hesaba katılmasa bile varlıkların tahvillerde tutulması maliyete sebep oluyordu.

Piyasalardaki son gelişmeler bu iki borsa teriminin sonunu getirse de Financial Times yazarı Katie Martin’e göre yatırımcılar benzeri kısaltmaları kullanmaktan vazgeçmiş değil. Menkul kıymetler şirketi Academy Securities’in Makro Stratejiler Başkanı Peter Tchir, hafta içerisindeki yazısında “Geride kalma korkusundan elde tutma korkusuna geçiş yaptık” ifadelerine yer veriyor.

Martin söz konusu ifadelere ilişkin yorumlarında, “Kendi çapımda gerek bankalardan gerek yatırımcılardan birçok araştırma okudum. Ancak ‘FOMO’dan FOHO’ya geçiş’ benim için de yeniydi” ifadelerine yer veriyor.

Tchir söz konusu yazısında Bitcoin’deki olağanüstü düşüşlere atıfta bulunuyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto paralar son dönemde keskin düşüşlere sahne oldu. Geçtiğimiz kasım ayında başlayan düşüşler yıl boyunca devam etti. LUNA gibi bazı kripto varlıklar tamamen değerini yitirirken Bitcoin’se 8 Kasım’daki zirvesine göre yaklaşık %70 değer kaybetti.

Martin bundan sonraki süreçte ise fiyatlardaki çöküşün devam etmesi halinde bu durumun diğer piyasaları etkileyip etkilemeyeceğinden endişelenmek gerektiğini belirtiyor. Zira risk sermayesi, özel sermaye ve hatta genellikle bu aracıları destekleyen emeklilik fonları zarar gördüğünde yatırımcılar üzerinde dalga etkisi yaratabilir.

Borsa yazarı kripto paraların sonunda kullanışlı bir işlev gösterdiğini belirtiyor. Ancak Martin’e göre bu varlıklar ne satın alma işlemlerinde kullanılabilecek bir para birimi, ne bir değer deposu ne de enflasyon koruması. Ancak gezenin ve neredeyse tüm zamanların en spekülatif varlığı olan kripto varlıklar Martin’e göre yaklaşmakta olan ekonomik felaketin erken bir uyarı sistemi olarak kullanılabilir. Borsa yazarı kripto piyasalarındaki FOHO’nun hisse senetleri yatırımlarını etkilemeye başlayıp başlamayacağının sorulması gerektiğini belirtiyor.

Küresel hisse senetleri 2022’nin başından bu yana aşağı yönü gösteriyor. S&P 500 Endeksi hafta başında en son zirvesine göre %20’nin üzerinde düşerek ayı piyasasına geriledi. Geniş çaplı emtia ticaretinden etkilendiği için bu tür düşüşlere karşı görece korumalı olan İngiltere’deki FTSE 100 Endeksi dahi bu yıl %4 düştü. Ancak Martin borsalarda kripto paralardakine benzer bir karamsarlık için hala erken olduğunu belirtiyor.

Borsa yazarına göre yine de borsalarda dipten almak ‘ekstrem bir spor’ haline geldi. Martin BlackRock Yatırım Enstitüsünün bu hafta paylaştığı şu cümlelere dikkat çekti: “ABD hisse senetleri en azından 1960’lardan bu yana en büyük yıllık kayıplarını yaşadı. Bu ‘dipten alma’ çağrılarını ateşledi. Bizse şimdilik pas geçiyoruz.”

BlackRock, kâr marjlarının, enerji ve istihdam maliyetlerinden dolayı risk altında olduğunu, hisse değerlemelerin yeterince düşmediğini ve ABD Merkez Bankası’nın para politikasını çok daha fazla sıkılaştırabileceğini söyledi. FED’den yapılan açıklamada dahi 75 baz puanlık faiz artışının “bir miktar acıya” sebep olabileceği belirtiliyor.

Söz konusu ortamda az sayıda birkaç yatırımcı görece ucuz fiyata hisse senedi pozisyonu alma konusunda cesur olsa da birçok yatırımcı henüz teslim olmak istemiyor.

Daha önce Robeco Asset Management'ta çalışan ve şu anda araştırma evi True Insights'ı yöneten Jeroen Blokland, S&P'nin bu haftanın başında neredeyse yüzde 4 oranında düştüğüne işaret ediyor. Bu oldukça yüksek bir miktar. Blokland endeksin pazartesi günü 2005’ten bu yana en kötü 39. İşlem gününü geçirdiğini belirtiyor. Borsa uzmanı halen piyasalara ilişkin nötr düşüncelere sahip ve korku bölgesine girmiş değil.

Martin FT’deki yazısının sonunda bir bankacı ile yaptığı ilginç bir konuşmaya yer veriyor. Yatırımcılara sorulduğunda acınası bir durumda olduklarını ve korktuklarını belirtiyor. Bu aynı zamanda Bank of America’nın yatırımcı anketlerinde de görülebilir durumda. Ancak yatırımcılara varlıkları sorulduğunda favori riskli varlıklarına bağlı olmadıklarını belirtiyor. Bankacı, “İnsanlar gerçekten çok sevdikleri varlıkları satmaya başlayacaklar. Bu bana bir teslim olmak gibi görünüyor. Baş yatırım sorumluları ve CEO’lara hiç bu kadar rahat ulaşamamıştım. Konuşmak istiyorlar” ifadelerine yer veriyor.

Martin ismini vermediği bankacının yorumlarını şu ifadelerle açıklıyor: “Söz konusu durum yatırımcıların bir sonraki adımda neler olabileceğine dair umutsuzca fikir ve öngörüler aradığını ve alışılmadık bir şekilde rakiplerine başvurduklarını gösteriyor. Eğer FOHO hisse senetlerini vurursa kimse son kaçan kişi olmayı istemeyecektir.”

 

Kripto piyasası birbirine girdi

 

Borsalar düşse de hala resesyonda değiliz

 

Ayı piyasasının ömrü kısa

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Haziran 2022 09:23

    zenginler daima tarih boyunca insanları soymak konusunda egitim almışdır bu kriptolar ,coinler soymak taktikleri mümkün oldugunca insanlar sanal alemde para kazanmaktan uzak durmalı.bitconde çocuklar bile bu aleme çekildi şimdi bunlar sönecek yeni icatlar çıkacak.zenginlerde oyun bitmez.