E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının ömrü kısa---

Ayı piyasasının ömrü kısa

Ayı piyasasının ömrü kısa
17 Haziran 2022 - 13:39 borsagundem.com

Yüksek enflasyon ve değerinin üzerindeki hisse değerleri yatırımcıları ayı piyasasının şiddeti konusunda endişelendiriyor. Ancak tarihsel veriler ayı piyasasının aksine görece daha kısa süreceğini gösterir nitelikte

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında karamsar iklim etkilerini hissettirmeye devam ediyor. MarketWatch yazarı ve borsa araştırmaları şirketi Hulbert Ratings’in Kurucusu Mark Hulbert ayı piyasasının ne zaman sona ereceğini öngöremediğini belirtiyor. Ancak Hulbert’e göre ayı piyasalarının şiddetini anlamak için bakılması gereken kritik bir gösterge bulunuyor: hisse değerleri.

Hulbert’e göre hisselerin aşırı değerlemeleri sonrasında ortaya çıkan ayı piyasaları hisselerin ortalamanın altında değerlendiği dönemlerdekinden daha kısa sürüyor. Hulbert’e göre bu tür dönemlerde gerçekleşen düşüşler daha büyük kayıpların oluşmasına da sebep olmuyor. Söz konusu açıklama hisse senetlerinin aşırı değerli olduğu ve bu sebeple borsalarda çok sert düşüşlerin görüleceği düşüncesini yanlışlar nitelikte.

Borsa uzmanı konuyla ilgili araştırmasında 1900’den bu yana ABD borsalarında gerçekleşen bütün ayı piyasalarını incelediğini belirtiyor. Hulbert her bir ayı piyasasının başlangıcında hisse senetlerinin değerleri bakımından hangi konumda olduğunu belirlemiş. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan sonuç ise genel piyasa algısından oldukça farklı: Hisse senetlerinin fazla değerlendiği dönemlerde başlayan ayı piyasaları genellikle daha kısa sürüyor ve daha düşük miktarda kayıp üretiyor.

Hulbert söz konusu sonuçlar her ne kadar beklenmedik gibi görünse buna yakın zamanda da şahit olunduğunu hatırlatıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2020’de Kovid-19 pandeminin sebep olduğu kapanmalar döneminde ortaya çıkan ayı piyasası sadece 23 işlem günü sürmüştü. Bu süreçte S&P 500 Endeksi son zirvesine göre %34 oranında düşmüştü. Hulbert söz konusu dönemde hisse senetlerinin aşırı değerli konumda olduğunu hatırlattı.

Borsa uzmanı enflasyon ve ayı piyasaları arasındaki ilişkiyi de araştırdı. Hulbert enflasyonun daha yüksek olduğu dönemlerde ayı piyasalarının daha şiddetli olduğu fikrinin de yanlış olduğunu ortaya çıkardı. Zira son 120 yıldaki ayı piyasalarına bakıldığında enflasyonun düşük veya yüksek olmasının sonraki sürece ilişkin hiçbir veri sağlamadığı görülüyor.

Hulbert bu tür araştırmaları yorumlarken büyük bir özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü veriler arasındaki ilişki bir nedenselliğe bağlı değil. Hulbert’e göre bu araştırmadan çıkarılması gereken sonuç değer göstergelerinin önümüzdeki bir ila iki yıl içerisinde hisse senetleri öngörüleri hakkında çok az bilgi verdiği. Bununla birlikte ayı piyasalarının 1,4 yıl gibi görece kısa bir sürelik ortalama uzunluğa sahip olması yatırımcılar için olumlu bir diğer gösterge.

Borsalarda hisse senedi değer göstergeleri uzun vadeli getirilerin hesaplanmasında en yararlı araçlardan birisi. Ancak burada bahsi geçen uzun vade 10 yıllık bir periyodu içeriyor. Dolayısıyla, piyasanın şimdi ile 2032 arasındaki kümülatif beklentileri ortalamanın oldukça altında. Ancak Hulbert’e göre bu durum, mevcut ayı piyasasının özellikle uzun veya şiddetli olacağı anlamına gelmiyor.

Ayı piyasası ne kadar sürecek?

 

Borsalar düşse de hala resesyonda değiliz

 

Resesyon fiyatlanmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)