E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda hız yarışı---

Piyasalarda hız yarışı

Piyasalarda hız yarışı
17 Mayıs 2016 - 06:11 borsagundem.com

‘Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik’ panelinde konuşan New Jersey Institute of Technology’den Prof. Dr. Akansu, algoritmik işlemlerle ilgili düzenlemeler hakkında bilgi verdi

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından düzenlenen ‘Algoritmik İşlemler: Teori ve Pratik’ panelinde konuşan New Jersey Institute of Technology’den Prof. Dr. Ali N. Akansu, algoritmik işlemlerle ilgili düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Akansu, sunumunda gelişen teknolojiyle beraber dünyada birçok farklı sektörde önemli değişimler olduğunu dile getirerek, “Bugüne kadar sadece iki sektör teknoloji dönüşümüne kapalıydı. Bu sektörler tıp ve finanstı. Geldiğimiz noktada hiçbir sektörün teknolojiden bağımsız olması düşünülemez. Günümüzde birçok mühendisin kodlama bilgileriyle finans alanına geçiş yaptıklarını görüyoruz” dedi.

6 Mayıs 2010’da ABD borsalarında yaşanan çöküşten ve etkilerinden de bahseden Prof. Dr. Akansu, yeni teknolojilerin ve sistemlerin finans sektörüne hemen adapte edilmesinin ve bu değişiklikler için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce çıkarılıp uygulanması gerektiğini söyledi. Akansu ayrıca, dünyada algoritmik işlemlerin gelişimini örneklerle açıklayarak bu alandaki bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Yeni imkân sağlıyor

Panelin açılışında konuşan TSPB Başkanı İlhami Koç, insan müdahalesine gerek duyulmaksızın bilgisayarların otomatik alım satım kararlarını verdiği ve işlem yapabildiği bir düzenin devreye girdiğini söyledi.

Koç, “Yatırımcıya hem yüksek hız hem de farklı ürünlere ulaşma imkânı sağlayan algoritmik işlemler ve yüksek frekanslı işlemler uluslararası piyasalarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Menkul kıymet alım satım işlemlerinin gelişen teknolojiyle birlikte elektronik platformlar üzerinden yapılması, sermaye piyasalarımızın gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Uluslararası piyasalarda bu gelişmelerin beraberinde getirdiği olumlu ve olumsuz etkiler sürekli gündemde. Algo işlemlerin piyasada ne kadar çok volatiliteye yol açtığı ve bu volatilitenin manipülasyona giden sonuçlarının varlığı tartışılıyor. Panelimizin düzenlenme amacı da ülkemizde hızla gelişmesini beklediğimiz algoritmik işlemlerle ilgili oluşan bu etkileri tartışmak” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Musa Koç17 Mayıs 2016 10:45

    Hız konusunda yabancılar bizi yüz kat solladı.üstüne üstlük bizimkiler her hisse için azami lot alım satım adetlerinide kaldırdılar.Her şey onların lehine , parası çok tek işlemde istediği miktar alım satım yapabiliyor.Borsacılar ne demek istediğimi anlar. ytd.