E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda bugün---

Piyasalarda bugün

Piyasalarda bugün
22 Temmuz 2022 - 10:27 borsagundem.com

Buğday krizi bitiyor mu? Faiz kararının etkisi ne oldu? Kredi krizi kapıda mı? Faiz, enflasyon, ECB, İtalya bilmecesi... Ve ekonomik takvim... Marbaş Menkul Değerler piyasaların nabzını tutuyor...

Buğday krizinde son: Rusya ve Ukrayna tahılın dünyaya satılması konusunda sorunlar çözüldü. İmzalar bugün İstanbul’da atılacak. Rusya, Ukrayna ve BM sekreterinin katılımıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde imzalar atılacak. Tahıl koridorunun kurulması sonrası tahıl fiyatlarında düşüş hızlanması beklenecektir.

Soncu belli olan TCMB'nin Para Politikası Kurulu: PPK toplantısını Türk piyasaları neredeyse göz ucuyla bile takip etmedi. PPK politika faiz oranını %14 seviyesinde sabit tutarken, karar ardından yayımlanan kısa politika metninde çok küçük değişiklikler olduğunu gördük.

Avrupa Merkez Bankası (ECB): Dün 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımına giderek gecelik mevduat faiz oranını 50bp artırarak %0 seviyesine çekti. ECB'nin dünkü hamlesi, kontrolden çıkmış enflasyonla ilgili endişelerin büyümeyle ilgili endişeleri geride bıraktığını gösterdi. Faiz artırımından önemli olarak ‘’Aktarım Güvence Mekanizmasını’’ devreye aldılar. Yeni kriz aracı sürekli kullanılan bir enstrüman olmayacak, parasal aktarım bozukluklarında devreye alınacak. Kısaca ECB, kendi hataları olmadan borçlanma maliyetleri çok hızlı artan Avrupa ülkelerinin tahvillerini satın alacak. ECB bunun için bir dizi makro ekonomik şart sunuyor.

İtalya bilmecesi: Başbakan Draghi’nin istifasıyla sonuçlanan hükümet krizinin ardından 25 eylülde seçime gidiyor.

Kredi krizi kapıda mı? ECB’nin yıllar sonra negatif faizi terk etmesi, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa Birliğinin borçlu ülkelerinin tahvilleri üzerinde baskı kurmaya başladı. Ayrıca İtalya’da hızlanan hükümet kriziyle beraber İtalya-Almanya 10 yıllık tahvil spreadi 240bp farkı aştı. Birliğin borçlanma maliyeti yüksek olan ülkeleri için 2011 tekrardan kapı da mı sorusunu sordurdu.

Güney Afrika 5’ledi: ECB’nin ardından Güney Afrika Merkez Bankası enflasyonu kontrol altında tutmak için beşinci kez faiz artırımına gitti. Dün yapılan 75bp’lık faiz artışıyla bir haftalık politika faizi %5,50 seviyesine çıktı.

Faiz – Enflasyon Bilmecesi: Gördüğünüz üzere dünya seri ve koordineli bir şekilde faiz artırarak enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. Türkiye’de ise %80’ne dayanan TÜFE’ye rağmen TCMB’nin %5’lik enflasyon hedefinden, cari fazladan ve liralaşmadan bahsetmesi büyük bir kafa karışıklığı yaratıyor.  USDTRY dün 17,73 ile tüm zamanların en yüksek gecelik kapanışını gerçekleştirdi. Para politikamızın bütün dünyadan farklılaşması TL üzerindeki baskıların daha da artmasına neden oluyor.

Ekonomik Takvim

11:00 Avrupa Bölgesi İmalat PMI (Beklenti 51,0)

11:00 Avrupa Bölgesi Hizmet PMI (Beklenti 52,0)

11:00 Avrupa Bölgesi S&P Global Birleşik PMI (Beklenti 51,0)

11:30 İngiltere Birleşik PMI (Beklenti 52,5)

11:30 İngiltere Hizmet PMI (Beklenti 52,0)

13:00 İngiliz Sanayi Birliği Sipariş Trendi

16:45 ABD İmalat PMI (Beklenti 52,0)

16:45 ABD Hizmet PMI (Beklenti 52,6)

16:45 ABD S&P Global Birleşik PMI

20:00 Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayısı

MARBAŞ MENKUL DEĞERLER A.Ş

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (EREGL) teknik analizi

THYAO hisse analizi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut22 Temmuz 2022 12:43

    Avrupa da kredi krizi artıyor bizimkiler hala faiz sabit tutma derdinler. Cari açıkta bitecek dediler o da kalktı gidiyor. Bu gidişle enflasyon altında mahvolacağız. Her ay asgari ücret yenilemesi gelir artık.

  • Emre22 Temmuz 2022 12:28

    Ayrıca sanki paşasınız. Yerinizde oturup ahkâm kesip duruyorsunuz. Utanmanız da yok, kimse suratınıza vurmadığı için. Faizler artarken faiz karşıtı, faizler düşerken faizci oluyorsunuz. Daha 1sene üstünden geçmedi faizlerin enflasyondan yüksek olduğunda neler neler söylediniz. Ayrıca en önemli konu siz patron, mekanın sahibi, ağa vs değilsiniz artık öğrenin. Yerinizde oturup her duruma karşı tavır alamazsınız. Bizzat sorumluluk sahibisiniz. Şikayet ettiğiniz şeylerin yerine daha iyi şeyler getirmek zorundasınız. Kim size bu hakları verdi. Ağa gibi oturup herşeyin tam tersi tepki ver oooh ne ala memleket. Bir sene en yüksek faizi veriyoruz, öteki sene tüm dünya faizleri arttırıyo biz tam tersi yapıyormuşuz. Artık sıkıldım bu döngüden.

  • Emre22 Temmuz 2022 12:02

    Insanları aptal yerine koymaktan vazgeçin. Herkes faiz arttırıyormuş. Faiz ile enflasyon arasındaki farkın üstünü örtmeye kalkışmayın. Gıdım gıdım faiz arttırıyorlar diye sanırsın enflasyonun üstünde faiz arttırmışlar. Paralı askerleri bile sizin kadar böyle iyi çalışmıyor