E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fitch’e neden tepki vermedi?---

Piyasalar Fitch’e neden tepki vermedi?

Piyasalar Fitch’e neden tepki vermedi?
04 Ağustos 2023 - 13:02 borsagundem.com

Fitch’in ABD hükümetinin kredi notunu düşürmesinin piyasalarda neden bir tepki yaratmadığı merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin, daha dar tanımla ABD hükümetinin finansal durumunun nasıl olduğunun Fitch tarafından söylenmesi gerçekten de gerekiyor muydu? Ya da bir başka ifadeyle, Fitch’in yaptığı yorumların piyasalar için malumun ilamından öte bir anlam taşımadığı söylenebilir mi?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kredi derecelendirme kuruşulu Fitch Ratings’in ABD hükümetinin kredi notunu düşürmesi, birçokları tarafından mantıksız ve haksız bulunurken bazıları ise bunun kuru bir gürültüden başka bir şey olmadığı görüşünde.

Piyasalar ‘yeni bilgilere’ tepki veriyor

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Fitch'in ABD’nin kredi notunu düşürmesi, piyasaların halihazırda biliyor olduğu şeyleri doğruluyor. Derecelendirme kuruluşunun endişelerini haber yapan kimse bunu dikkate almamış olsa da, Fitch Ratings'in ABD’nin kredi notunu düşürmesi, bir bakıma, kuru gürültüden başka bir anlama gelmiyor olabilir.

Bunun nedeni ABD hükümetinin kredi değerliliğinin önemli olmaması değil. Ancak finans piyasaları, Fitch'in ABD hükümetinin finansal durumu hakkında söylemek zorunda olduğu her şeyi zaten biliyordu. Ve piyasalar, büyük ölçüde yeni bilgilere tepki veriyor.

Bu nedenle, yatırımcılar ve uzmanlar, kredi notundaki gerilemeyle bağlantılı herhangi bir fiyat hareketi gözlemlemekte zorlanıyor. Bu, yine de analistleri, piyasaların bu kez nasıl tepki vereceğine dair tahminlerde bulunmayı umarak geçmiş not indirimlerine veya tehdit altındaki not indirimlerinin ardından ne olduğuna dair tarihsel kayıtları araştırmaktan alıkoymuyor. Ancak analistler bu kez gerçekten de boş bir uğraş içinde olabilir.

Geçmiş örneklerin aksine

Piyasa verimliliğinin ayırt edici özelliği, zaten fiyatlanmış olan bir olayın ardından gelen herhangi bir fiyat hareketinin rastgele olmasıdır. 10 yıllık Hazine getirisi ele alındığında da bu görülüyor. Fitch’in ABD hükümetinin kredi notunu düşürmesinin ardından getirilerden bir sıçrama beklemek normal gözüküyor. Ancak örneğin, Ağustos 2011'de ABD hükümetinin kredi notunun düşürülmesinin hemen ardından, 10 yıllık Hazine getirileri düşmüştü. Peki bu kez ne oldu? Bu sefer yükseldi.

Veya ABD hükümetinin kredi notunun düşürülmesinin ardından yükselmesi beklenen jeopolitik hedge olan altın fiyatlarında da benzer bir durum yaşandığı görülüyor. Ağustos 2011'deki not indiriminden hemen sonra yükselen altın fiyatları bu kez ise düştü.

Önemli olan ‘sebepler’

Fitch'in not indiriminin gerçekten beklenmedik olduğunu ve bu nedenle piyasaların hareket etmesine neden olması gereken yeni bir bilgi olduğunu söyleyerek buna itiraz edilebilir. Ancak piyasalar için önemli olan Fitch'in verdiği kredi notu değil, ajansın not indirimi için verdiği sebeplerdir. Ve herkes zaten bu nedenlerin tamamen doğru olduğunu biliyordu. Yani kısacası piyasaların tepki vereceği yeni bir şey yoktu. Doğrudan Fitch raporundan alıntı yapmak gerekirse, ABD devlet borcu şu nedenlerle düşürüldü:

“Mali konular ve borç konusu dahil olmak üzere son 20 yılda yönetişim standartlarında istikrarlı bir bozulma…”
“Mali yönetime olan aşınmış güven…”
“Orta vadeli bir mali çerçevenin yokluğu ve karmaşık bir bütçeleme süreci.”
“Yaşlanan nüfus nedeniyle artan sosyal güvenlik ve Medicare maliyetleriyle ilgili orta vadeli zorluklarla mücadelede yalnızca sınırlı ilerleme kaydedilmesi.”
“Gelecek 10 yılda, daha yüksek faiz oranları ve artan borç stoku, faiz hizmeti yükünü artırırken, yaşlanan bir nüfus ve artan sağlık maliyetleri yaşlılara yapılan harcamaları artırıyor…”

Bilinen şeyler ve tepki

Özetle, bu gözlemleri haber bulan hiç kimsenin bunları önemsememesi, bunları zaten biliyor olmasından kaynaklanıyordu.

Peki hangi türden hükümet finansman haberleri piyasayı önemli ölçüde etkileyebilecek denli önemli olabilir? Bunlardan biri, Sosyal Güvenlik aktüeryal açığını çözen iki partili bir uzlaşmanın duyurusu olabilirken bir diğeri de Çin'in elindeki devasa ABD Hazinelerini elden çıkaracağını duyurması olabilir. Liste elbette uzatılabilir.

Dolayısıyla, Fitch’in beklenmedik not düşürme kararının içeriğinin, Fitch’in raporundaki tamamen itiraz edilemez ve geniş çapta kabul gören gerçekler nedeniyle piyasada önemli bir etki yaratmadığını görmek, oldukça normal bir davranış olarak öne çıkıyor.

Fitch’in kararı borsaları ne kadar etkiler?

 

Fitch'ten doların hakimiyetine darbe

 

Fitch kararı konuşulmaya devam ediyor

 

Yellen: Fitch'in kararını tamamen yersiz buluyorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali04 Ağustos 2023 14:27

    Defter değerinde işlem gören Nadir hisseler den bir tanesi....Karye enerji...araştırın...

  • kaportacı salim usta sanayiden04 Ağustos 2023 15:22

    araştırmaya geek yok kardeşim lafın yeter hemen 2 milonluk aldım .

  • bilanço04 Ağustos 2023 13:38

    bilanço dönemi ya ondan

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER04 Ağustos 2023 13:37

    bu pç grup abd olumsuz rapor yazıp bi gecede altın üzerinden ii para vurdular .adı üğstünde pç .abd dedinmi zaten dikkat edecen nereye el attılarsa orsaı darmadaan .abd kendi içide öle değilmi zaten .uyuşturucu şişman obezit sapkın bi toplum .