E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPaul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı---

Paul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı

Paul Krugman: Enflasyon korkusu abartılı
12 Nisan 2023 - 13:29 borsagundem.com

Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, Fed’in enflasyonu düşürmek için işsizliği artırmasına gerek olmadığını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bugün Mart ayı enflasyon verileri açıklanıyor. Geçen yıldan bugüne şahin bir duruş sergileyerek rekor seviyede faiz artırımına giden Fed’in enflasyonla savaşında işsizliği artırmak istediği biliniyor. Ancak Ekonomist Paul Kurgman, bunun gerçekten gerekli olup olmadığından kuşku duyuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobel ödüllü ekonomisti Paul Krugman, ABD ekonomisinin on yıllardır gördüğü en iyi iş piyasasına sahip olduğunu ve Fed'in enflasyonu düşürmek için yüksek işsizliğe ihtiyacı olmadığını söylüyor.

Enflasyon ve iş gücü piyasası ilişkisi bir illüzyon mu?

Jennifer Sor’un haberine göre, Nobel ödüllü Paul Krugman'a göre ABD iş piyasası on yıllardır gördüğü en güçlü konumda bulunuyor. Krugman, bu nedenle, Fed’in enflasyonu düşürmek için işsizliği artırmasına gerek olmadığını düşünüyor.

Krugman, New York Times'a yazdığı köşe yazısında, “Şu anda asıl soru, istihdamla ilgili iyi haberlerin, enflasyonu kontrol altına almak için sert bir şekilde soğuması gereken ve sürdürülmesi zor derecede sıcak seyreden iş gücü piyasasına dayanan bir serap olup olmadığı. Enflasyonu kontrol altına alırken bile şu anda sahip olduğumuz inanılmaz derecede iyi iş piyasasını sürdürebileceğimize inanmak için iyi nedenlerimiz bulunuyor” diyor.

Üst düzey ekonomist, ABD'nin iş gücüne 236.000 yeni istihdam eklediğini gösteren Mart ayı maaş bordrosu raporuna işaret ediyor. Bu, ekonomistlerin 239.000 olan tahminlerinden biraz daha düşük bir seviye olsa da yine de, Fed'in geçen yılki agresif oran artışlarına rağmen iş gücü piyasasının güçlü kaldığını gösteriyor.

Fed yetkilileri, enflasyonu ve ekonomik büyümeyi dizginlemek için geçen yıl faiz oranlarını yüzde 1.700'ün üzerine çıkardı. Fed Başkanı Jerome Powell, defalarca, iş gücü piyasası sakinleşene kadar oranların muhtemelen yüksek kalması gerekeceğini söyledi.

Ücret fiyat sarmalı riski düşük

Ancak Krugman, işsizlikte artış olmadan enflasyon önlemlerinin soğuduğunu iddia ediyor. Krugman, “Ücret artışı yüzde 4'ün altında, pandemi öncesi ile aynı seviyede. Bu, bir ücret-fiyat sarmalı riskinin, yani artan enflasyonun ücretlerin yükselmesine neden olduğu ve bunun da enflasyonu sürdürdüğü bir senaryonun düşük ihtimal olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Krugman, “Abartılı enflasyon korkusu, Fed'in faiz oranlarını çok uzun süre çok yüksek tutmasına neden olursa ve elde edilen kazanımların çoğunu çöpe atan nedensiz bir durgunluğa yol açarsa, bu gerçek bir trajedi olur” diyor ve Fed’i uyarıyor.

Krugman’ın bu görüşü, enflasyonun şu anda hızla düştüğünü ve Fed'in faiz oranlarını yüksek tutarak ekonomiyi bir resesyona sokma riski taşıdığını söyleyen diğer ekonomistlerin görüşlerini de yansıtıyor.

Bank of America yaptığı açıklamada, ekonominin şu anda tam gelişmiş bir resesyona tehlikeli bir şekilde yakın olduğuna dair işaretler verdiğini söylüyor. Bu arada tahvil piyasası, Fed'in bu yıl içinde faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmesini fiyatlıyor ve DataTrek, bunun ancak bir durgunluk yakınsa gerçekleşebileceğini söylüyor.

Enflasyon verisi ABD dolarına sınırlı değer kazandırabilir

 

Enflasyon verisi euronun yönünü belirleyecek

 

BlackRock: Enflasyonla yaşamaya alışmak zorunda kalacağız

 

Enflasyon verisi S&P 500'de yönü belirleyecek

 

Gözler ABD enflasyon verisinde

 

Moody’s: Fed’in enflasyonla savaşını duraklatma zamanı geldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)