E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPatronlara 28 hafta işlem yasak---

Patronlara 28 hafta işlem yasak

Patronlara 28 hafta işlem yasak
23 Ocak 2014 - 09:22 borsagundem.com

SPK, patronlara hesap dönemi bitiminden bilançolar açıklanıncaya kadar olan sürede işlem yasağı getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasalarına nefes aldıracak kararlarına ara vermeden devam ediyor. Son karar, Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nde ortaya çıktı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun yayımladığı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği, patronlara yılın 28 haftasında kendi şirketinin hisselerinde işlem yasağı getirdi. Habertürk’ün haberine göre, tebliğin ‘içsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler’ bölümünde kamuya gerekli açıklamalar yapılmadan önce içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin bu bilgilerin gizliliğini korumalarının gerektiği belirterek mali tabloların hesap dönemi bitiminden itibaren  açıklanıncaya kadar olan süreçte şirketin bilgilerine sahip kişiler ile eşleri ve çocuklarının ilgili şirketin hisselerini alım satımını yasakladı. 3 ayda bir açıklanan mali tablolar dikkate alındığında bu da yılda 28 haftaya denk geliyor. Bu hisselerde patron ve yöneticilerin  işlem yapması durumunda ‘piyasa bozucu eylem’ sayılacak. Bu kişiler 2 ila 5 yıl hapis cezası alabilecek.

 MANİPÜLASYONA AÇIK HALE GELDİ

Borsacılar ise düzenleme ile 28 hafta boyunca şirket sahibi ve yöneticilerinin müdahalesi olamayacağı için şirket hisselerinin manipülasyon yapmak isteyenlere kolaylık sağlayacağına ve şirket hisse senetlerinin volatil olabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle yıllık bilançoların 31 Aralık’ta biten hesap döneminin ardından Mart ayı ortasına kadar açıklanıyor olmasıyla bu süreçte patronlar uzun bir süre kendi şirketinin hisselerine dokunamayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KERVANZEDE23 Ocak 2014 17:59

    KERVAN SAYILGANLAR Çalışanların maaşını hisse satarak ödüyordu eğer hisse satamazsa şimdi bir bedelli patlatır nasılsa spk herşeye tamam diyor.

  • Goldaszee23 Ocak 2014 16:00

    EEEEy Sorumlular,Goldas,da yapilan soygun sonucu elimden alinan birikimim ne olacak,Ne zaman iade edilecek????

  • Eren Acar23 Ocak 2014 15:18

    Kervansaray .artog.mepet.metro. bu hisselerin patronlari hisse alip.satmaktan asil islerini unuttular.bu adamlar simdi biz ne is yapicaz diye dusunuyorlardir.

  • tv 23 Ocak 2014 15:17

    bukapsama ran lojistigin sahibi giriyormu

  • Bekçi Rıza23 Ocak 2014 12:52

    Aferin borsa gundem. Spk ya gaz ver bakalım ne olacak. 5 yıl hapis cezası çok az bence en az 36 yıl hapis cezası vermeliki bak bir daha manupulasyon yapiyomu patronlar. Bu şartlarda borsaya açılmak için patronların deli olması lazım

  • Broker23 Ocak 2014 12:48

    yabancı hisseler denilen hisselerin çoğu patronlara ait. yurtdışından dolaylı işlemleri. patronların halkısoyma plan projeleri bitmiyo. ne aşağılık ahlaksız gözü doymaz insanlar. işçinin memurun uç beş kuruşunada gözlerini dikmişler!

  • arif23 Ocak 2014 12:39

    ee tilki selim napcak şimdi her ay düzenli iranlı haberiyle milyon milyon satıyordu napcak şimdi yazık değilmi bu adamcağıza ekmeğinden oldu tüh tühh..:)

  • cem23 Ocak 2014 12:01

    SPK'nın ARENA bilgisayarın çağrıdan kaçışta çevirdiği dolapları ortaya çıkarmasını ve REDİNGTON un açıktan ödediği iddia edilen paraları araştırmasını istiyoruz. Ayrıca bu konuda SPK'nın yanısıra MALİYE ve MASAK'ın harekete geçmesini istiyoruz. SPK, MALİYE ve MASAK lütfen göreve...

  • hikaye bunlar23 Ocak 2014 11:32

    resmen hikaye madem iş yapacaksın patronun kendi hisse senedini almasını mecburi koş şirketin ürettiği karlada verilebilir temettüsünü vermesini sağla bak bakalım nasıl hisse değerleri yükseliyor

  • NOSTRABORSAADAMUS23 Ocak 2014 10:54

    BİR FİKRİM VAR.BORSADA MANÜPLASYON ÖNLENMESİ İÇİN BİR ŞİRKETİN F/K'SI VE PD/DD'İ BORSA VE VEYA SEKTÖR ORTALAMALARININ ÇOK ÜZERİNE ÇIKINCA O HİSSE DİREKT İNCELEMEYE ALINIRSA MANÜPLASYON DA BİTER YATIRIMCI DA KORUNUR.

  • ali uzun23 Ocak 2014 10:10

    1 patron veya eş çocuk dan birinin sahip oldukları firmada istediği gibi hisse alıp satması serbest olduğunu bilmiyorduk ..bu içerden öğrenmeye girmiyormu..adam içerde olup biteni önceden bilmiyormu..nebiçim iş buyaa...

  • doğru karar..23 Ocak 2014 10:10

    karar doğru. ama hangi patron kendi ismi üzerinden alıms atım yapıyorki. 3. şahıslar, akraba hesapları, aşiret hesapları kullanılıyor. yani çoğu patron 31 aralıkta bilanço kapanışından açıkladığı nisan ayına kadarki tüm içsel bilgiyi biliyor ve 3. şahıslar üzerinden işlem yapabiliyor. buna nasıl engel olunacak?. önemli olan burası.. üstelik YMM ve Bağımsız denetimler işlevsel değil. tanımlı görevler yapılmıyor. buna kim ne zaman DURR diyecek..