E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisPiyasa dolandırıcıları için milat!---

Piyasa dolandırıcıları için milat!

Piyasa dolandırıcıları için milat!
21 Ocak 2014 - 07:56 borsagundem.com

Tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı piyasa dolandırıcıları için korku dolu günler Temmuz ayında başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), "Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan tebliğin amacı, makul bir ekonomik veya finansal bir gerekçeyle açıklanamayan, borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasaların güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin belirlenmesi ile bu eylem ve işlemleri gerçekleştirenler
hakkında uygulanacak yaptırımların belirtilmesi olarak belirlendi.

BİLGİ SUİSTİMALİ VEYA PİYASA DOLANDIRICILIĞI SUÇU

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yer alan Tebliğin Tebliğin amacı Tebliğin amacı bir işlemin bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı suçlarından herhangi birini teşkil ettiğine dair bir bilgi veya şüphenin bulunması halinde bu durumun yatırım kuruluşları tarafından Kurula bildirilerek söz konusu suçların önlenmesine ve tespitine katkı sağlamak olarak gösterildi. Tebliğ, bir işlemin bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı suçlarından herhangi birini teşkil ettiğine dair bir bilgi veya şüphenin bulunması halinde yatırım kuruluşları tarafından Kurula yapılması gereken bildirimlerin usul ve esaslarını düzenliyor.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği yürürlüğe girdi.
Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yer alan Tebliğin Tebliğin amacı 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 106 ncı ve 107 nci maddelerinde sayılan fiillerin işlendiğine dair makul şüphe bulunan hallerde veya bu fiillerin işlendiğinin tespit edilmesi halinde gerekli tedbirlerin alınarak piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişinin temin edilmesi olarak gösterildi.

ANINDA İŞLEM YASAĞI GETİRİLECEK

Buna göre, Kurulca yapılan incelemelerde, haklarında makul şüphe bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri hakkında, incelemenin sonuçlanması beklenmeksizin Kurul tarafından borsalarda işlem yapma yasağı kararı verilebilecek.  Kanunun 106 ncı ve 107 nci maddelerinde sayılan fiilleri işlemesi nedeniyle Kurulca haklarında Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilen gerçek veya tüzel kişilerin yetkilileri ile hesapları suça konu fiillerde kullanılan tüzel kişiler hakkında
Kurul tarafından borsalarda işlem yapma yasağı kararı verilebilecek. Haklarında işlem yapma yasağı kararı verilen kişilerin, incelemeye konu fiilleri başka kişiler adına açılmış hesaplar üzerinden gerçekleştirmeleri halinde, hesapları kullanılan kişiler hakkında da Kurul tarafından borsalarda işlem yapma yasağı kararı verilebilecek.

GEÇİCİ İŞLEM YAPMA YASAĞI

Makul şüphe ile Kurul tarafından işlem yapma yasağı kararı verilmesi durumunda geçici işlem yapma yasağı süresi 6 ay olarak uygulanır. Ancak Kurul bu süreyi 6 ay daha uzatmaya yetkili olacak. Kanunun 106 ncı ve 107 nci maddelerinde sayılan fiilleri işlemesi nedeniyle Kanunun 115 inci maddesi uyarınca Kurul tarafından Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi durumunda ilgili kişiler hakkında geçici işlem yapma yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanacak. İkinci fıkra kapsamında işlem yasağı süresinin hesaplanmasında aynı fiil ile ilgili olarak birinci fıkra kapsamında işlem yasaklı olarak kalınan süre 2 yıllık süreden indirilecek.

BAŞKASININ HESABINI KULLANANLAR YANDI

Hakkında işlem yapma yasağı uygulanan kişinin işlem yapma yasağı süresinde başka kişilerin hesaplarını kullanarak Kanunun 106 ncı ve 107 nci maddelerinde sayılan fiilleri işlemesi nedeniyle Kanunun 115
inci maddesi uyarınca Kurul tarafından Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi durumunda kişi hakkında Kurul tarafından 5 yıllık sürekli işlem yapma yasağı kararı verilebilecek. İşlem yapma yasağı süresinin tamamlanmasını müteakip, ilgili kişi hakkındaki işlem yapma yasağı başka bir işleme gerek kalmaksızın kalkacak.

TEMMUZ'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

SPK'nın konuya ilişkin açıklamasına göre, Sermaye Piyasası Kanunu'na uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Bilgi Suistimali veya Piyasa Dolandırıcılığı Suçları Hakkında Bildirim Yükümlülüğü Tebliği" 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.

PİYASA BOZUCU EYLEMLER DÖRT BAŞLIK ALTINDA TOPLANDI

SPKn’nun 104 üncü maddesine dayanılarak hazırlanan yeni düzenleme ile piyasa bozucu eylemler aşağıdaki dört ana başlık altında tanımlanmıştır:
1. İçsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler,
2. Emir veya işlemlere ilişkin piyasa bozucu eylemler,
3. İletişim veya haberleşme yoluyla işlenen piyasa bozucu eylemler ve
4. Diğer piyasa bozucu eylemler,
Ayrıca, gazetecilerin basın meslek ilkeleri ve etiğine uygun olarak yürüttükleri mesleki faaliyetlerinin
a) Haber veya yorumların yayımlanmış olmasından dolayı doğrudan veya dolaylı olarak haksız menfaat temin edilmemesi,
b) Haber veya yorumların bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı suçlarından herhangi birini işleyen şahıslarla anlaşmalı olarak ya da bu şahısların yönlendirmesiyle yayımlanmamış olması,
c) Haber veya yorumların yayımlanmasından önce ilgili sermaye piyasası aracında işlem yapılmaması veya bu hususların başkalarına aktarılmaması,
şartıyla piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilmeyeceği düzenlenmiştir.
Düzenlenen piyasa bozucu eylemleri gerçekleştiren kişiler hakkında, elde edilen menfaatin iki katından az olmamak üzere, yirmi bin Türk Lirasından beş yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanabileceği belirtilmiştir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Goldaszede21 Ocak 2014 19:06

    abarttiniz,Anlamak istemiyorsun veye beynin yetersiz,Goldas,da yapilan soygun tamamen yatirimcinin disinda gelisen bir olay

  • abarttınız21 Ocak 2014 17:01

    bu arada bende küçük yatırımcıyım. yorumum beğenilmemiş. bende para kazanıyorum ve kaybediyorum. ama hiç bi zaman da seansta neyi alacağıma anlık karar vermiyorum. oturup çalışıyorum. tekniğine, temeline bakıp ona göre yatırım yapıyorum. sonrada kaybedince civcivler gibi yaygara koparmıyorum. millet alışmış yaygara koparmaya, en ufak zararda anında spk ya şikayetler çığ gibi oluyor, spk da baktı başedemiyor, hergün piyasayı boğacak hamleler yapıyor. birazda kendimize çeki düzen verelim küçük yatırımcılar, her gördüğümüz harekete takılmayalım, sabırlı olalım ve hakederek kazanmayı öğrenelim. alın teri buradada var, dökmeyi bilene.

  • abarttınız21 Ocak 2014 12:37

    yakında, kimse kalmaz bu piyasada, amma abarttılar bunlarda. onun yerine yatırımcı okulu açın, yatırımcı eğitimini tamamlamayana hesap açtırmayın:) yada en iyisi sürekli yaygara koparan, sabah alıp akşam para kazanmaya çalışan kumarbaz zihniyetli, adı küçük yatırımcı olanların cebine para koyalımda hiç gelmesinler bari.

  • ortaboy yatırımcı21 Ocak 2014 11:01

    boş düzelemeler bunca yıldır piyasayı doladıran ve caza ödeyen görmedim sade vatandaş ödüyor cezayı !!! tokatlayanın yanına kar kalıyor !!!

  • zafer21 Ocak 2014 10:56

    çok komiksin SPK ,,, kervn SÖZDE HOLDİNGinn ne haltlar karıştırdığını bir sen göremedin dalga geçme bu milletle,,,,,,,,,

  • Goldaszede21 Ocak 2014 10:20

    Heeeeeeeeey Ahaali Goldas,dan Haber varmi??????????

  • TUTUKLAMA GEREKLİ.21 Ocak 2014 10:06

    Bu tür suçları işleyenlerin hırsızlık suçları gibi hemen savcılığa sevk edilip tutuklanmaları gerekli. diğer türlü cezalar ödül gibi kalıyor. yaptırım hükmü olmuyor.

  • tıss21 Ocak 2014 09:31

    Başkasının aracılığıyla işlem yapma işini nasıl durduracaksınız.bu işin tespiti nasıl olacak.

  • tv 21 Ocak 2014 09:20

    bukapsama ranlojistigin sahibi ramizbenli ve şirket ortaklarıda giriyormu

  • Uygulama önemli.21 Ocak 2014 08:32

    İstediğiniz kanunu çıkarın. uygulama yetersiz kaldıkdan sonra raflarda kalıyor. Önemli olan borsadaki çetelerin halka verdiği zarar önlenecekmi. proaktif uygulamalar yapılabilecekmi?.. Halen bu suçlar borsada işlenmeye devam ediyor..