E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPara yöneticileri nakit biriktiriyor---

Para yöneticileri nakit biriktiriyor

Para yöneticileri nakit biriktiriyor
18 Mayıs 2022 - 12:19 borsagundem.com

Borsalarda geleceğe ilişkin belirsizliğin artmasıyla büyük fon yöneticileri nakit varlıklarını güçlendirdi. Birikimler 11 Eylül saldırıları dönemindeki seviyelere ulaştı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel fon yöneticilerinin nakit varlıkları, ABD'deki 11 Eylül terörist saldırılarından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Financial Times’ın haberine göre söz konusu durum büyük yatırımcıların borsalar için kötüleşen görünüm hakkındaki endişelerini yansıtıyor.

Bank of America'ya göre, küresel para yöneticilerinin portföylerindeki nakit bakiyeleri ortalama yüzde 6,1'e yükseldi. BoA’nın araştırması; emeklilik planları, sigorta şirketleri, varlık yöneticileri ve hedge fonlarından oluşan ve toplamda 833 milyar dolarlık varlığı yöneten 288 yatırım profesyonelinin görüşlerine dayanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nakit birikimlerinin arttığı dönemler genellikle borsalarda bilanço beklentilerinin zayıfladığı ve riskli yatırımlardan kaçınma eğiliminin arttığı zamanlardır. FT haberine göre BoA’nın Mayıs ayında fon yöneticileriyle yapılan ankette yatırımcıların net yüzde 66'sı, küresel bilançoların zayıflamasını beklediklerini belirtiyor. Söz konusu oranlar 2008’de Lehman Bothers’ın çöküşü dönemi ve 2000 yılında dotcom balonunun patlaması ile karşılaştırılabilecek düzeyde.

Bank of America'nın Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett, yatırımcıların ayı piyasası duyarlılığının son derece yüksek olduğuna dikkat çekti. BoA araştırmasına göre fon yöneticilerinin net yüzde 13’lük kısmı hisse senedi yatırımlarında ağırlık azaltma pozisyonuna geçiyor.

Hartnett, “Yatırımcıların psikolojisinde çok fazla hasar verildi ve bu tablo da bunun bir sonucu” ifadelerine yer verdi.

Wall Street analistleri, Ocak ayından bu yana ABD şirket bilanço tahminlerini revize ediyor. Hartnett, küçük bir iyi haberin bile geçici bir piyasa rallisine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi’nin yıl başından bu yana dolar bazında neredeyse %17 düştüğüne dikkat çeken Hartnett hisse senetleri için “nihai düşük” seviyeye henüz ulaşılmadığı konusunda uyardı.

ABD’de teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksi yılın başından bu yana neredeyse dörtte bir oranında düştü. Yatırımcıların teknoloji hisselerinden uzaklaşmasıyla birlikte endeks ayı piyasasına girdi.

Küresel fon yöneticileri, son 14 yıldır teknoloji hisselerinde yüksek ağırlıklı portföylerle işlem yapıyordu. Ancak Mayıs ayındaki portföy tahsislerine bakıldığında teknoloji ağırlığının net yüzde 12 oranla zayıf seviyesine düştüğü görüldü.

Hartnett, söz konusu tablonun, Ağustos 2006’dan bu yana teknolojideki en büyük satış pozisyonu olduğunu söyledi.

Goldman Sachs Pazartesi günü nakit pozisyonlardaki ağırlığını artırdığını ve hisse senetleri için görünümünü önümüzdeki üç aylık dönem için ‘nötr’ seviyesine düşürdüğünü açıkladı.

Goldman Sach Londra Stratejisti Christian Mueller-Glissmann, yatırımcıların risk iştahının istikrara kavuşabilmesi için ABD'de 40 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyonda "ikna edici bir zirve" görmeleri gerektiğini söyledi.

Mueller-Glissmann, "Hisse senetleri artık enflasyon beklentileriyle negatif korelasyon gösteriyor. Bu da yatırımcıların enflasyon riskleri ve hisse senetleri üzerindeki etkileri konusunda çok daha endişeli olduklarını gösteriyor" dedi.

İngiltere merkezli varlık yöneticisi Abrdn'de Çoklu Varlıklar Araştırma Başkanı Richard Dunbar, yüksek ve kalıcı enflasyon seviyelerinin, ABD Merkez Bankası’nın (FED) fiyat istikrarını yeniden sağlamayı hedeflerken ABD ekonomisini resesyona itmekten kaçınması gerekip gerekmediği konusundaki şüpheleri arttığını söyledi.

Dunbar, "Yatırımcılar henüz bir ABD resesyonunu fiyatlandırmıyor, ancak FED’in ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş elde etmek için para politikasını ‘iğne deliğinden geçirebilme kabiliyeti’ konusunda artan bir kötümserlik var" dedi.

 

Ayı piyasasının 5 aşaması

 

Fed Başkanı Powelll piyasalarda toparlanma eğilimini yavaşlattı

 

Küresel piyasalarda resesyon endişeleri ile karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)18 Mayıs 2022 14:29

    Fazla para FED söylemleri ile kuralı değişen oyunda yakılacak. Bundan korkanlar paralarını garanti altına çekmek derdinde. kriptılarda bile USD ler algoritmalar park etmişken patladı, karşılık dengesizliği ortaya çıktı. Sıcak para , paradan para kazananalar para park edecek alan bulamıyor. Fazla para FED planına göre yanmak zorunda. birilerinin parası yakılmak zorunda. Çok dikkatli olun. ekonomik programlar böyle. Herşeyin değerlemesi şişti.  Hiç bir şeyin net değeri yok.. Bir bakıyorsun 1 porziyon köfte 45 tli diperinde 80 tl öbüründe 120 tl örnekliyorum... her türlü karın doyuyor. Ama birileri bazı şeyleri fazla fazla değeri arttırarak şişiriyor. Sıcak para azaldıkça, yeni para basımı azaldıkça sistem rayına oturacak . FAKATTT, para azaltanların enflasyon azalırken, para basan gelişmemiş devletler büyük sürpriz görecek :D

  • Mevsim18 Mayıs 2022 14:02

    Nakit kalmaya devam.ekonomiler daraliyor.piyasadaki fazla parayi topluyor merkez bankalari