E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemiden kaçanlar borsaya sığındı---

Pandemiden kaçanlar borsaya sığındı

Pandemiden kaçanlar borsaya sığındı
20 Ağustos 2020 - 15:46 borsagundem.com

Eğer ABD piyasalarının, tarihin en sert resesyonlarından birini tetikleyen pandemi sürecinde neden tarihi zirveye çıktığını merak ediyorsanız yalnız değilsiniz

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD piyasalarının en büyük endeksi S&P 500 Salı günü yeni bir rekora ulaşarak Şubat ayından bu yana gerçekleşen kayıplarını telafi etti. Endeks 23 Mart’ta yaşadığı yüksek düşüşten bu yana %50’nin üzerinde bir ralli gördü. 

UBS Global Wealth Management’ın ABD CIO’su Solita Marcelli müşterilerine gönderdiği notta “inanması güç olsa da 2020’nin ayı piyasası resmi olarak sona erdi” dedi. Ayı piyasası, S&P Dow Jones Indices’a göre, bir aydan yalnızca biraz daha fazla sürdü ve tarihin en kısa ayı piyasası olarak kayıtlara geçti.

Peki neler oluyor? En nihayetinde yatırımcılar, merkez bankaları ve hükumetler tarafından devreye sokulan benzeri görülmemiş bir yardım paketi furyası karşısında tahminde bulunmakta güçlük çektiler. Faiz oranları tarihin en düşük seviyelerindeyken, kar beklentisi olanların hisse senetleri dışında fazla bir seçeneği kalmadı. Teknoloji devlerinin hala çok iyi performans gösteriyor olmasıysa oldukça çekici bir gelişmeydi.

Oanda’nın baş piyasa analisti Craig Erlam CNN’e, “yatırımcıların verim peşinde koşmaktan başka çaresi yok ve bu da makro çevre en iyi koşullarda olmasa da, daha riskli varlıklara yönelmeleri anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz haftalardaysa anlaşmazlıklar baş gösterdi. Goldman Sachs’ın ABD baş stratejisti David Kostin Mayıs sonunda yaptığı açıklamada piyasalardaki yukarı yönlü hareketin “sürekli olmayabileceğini” söylerken, yumuşak bir ekonomik iyileşmenin fazla iyimser bir yaklaşım olacağını iddia etmişti. Aynı zamanda S&P 500’ün yılı 3,000 puanla kapatacağını öngörmüştü.

Ancak geçtiğimiz hafta Kostin açıklamalarının tonunu yeniden belirleyerek, mevcut faiz oranlarının hisse piyasasını desteklediğine dikkat çekti. Kostin şimdi S&P 500’ün 2020 yılını, Salı günkü kapanışın %6,2’lik bir değerle üzerinde olan 3,600 puanla kapatmasını bekliyor.

Piyasaların içinde bulunduğu rallide herkes para kazanmıyor. Dünyanın en büyüğü olan Norveç’in sağlık fonu, Salı günü yaptığı açıklamada yılın ilk yarısında 21 milyar dolar kayıp yaşadığını duyurdu. Portföyünün neredeyse %70’i hisse senetlerinden oluşuyordu.

Piyasaların yeniden canlanma sürecinde oldukça etkili olan dünyanın en büyük tek hisseli holdingleri Microsoft, Apple, Amazon ve Alphabet (Google) gibi firmalar, fonun hisseleri arasında olsa da, bankalar, petrol ve yakıt piyasasındaki hisseleri bu kayıbı yüksek boyutlara taşıdı. Bu durum da geniş tabanlı yatırım zamanlarında bile seçiciliğin önemini hatırlattı.

Şimdi iki sağlam bahis var: İkisi de Salı günü güçlü kazanç bildiren Walmart ve Home Depot, bu yıl yükseliş gösterdi. Hisseleri sırasıyla %13 ve %31 oranlarında arttı.

Trump Oracle’a TikTok teklifi için onay verdi

Oracle, TikTok’un bir kısmını almak için Microsoft’un önüne geçebilir mi?

Bu, Başkan Donald Trump Oracle’ın yapacağı teklifi destekleyeceğini açıkladıktan sonra ortaya çıkan bir soru. Pazartesi günü Financial Times’ın yaptığı habere göre, Oracle kurucularından Larry Ellison, TikTok’un Çinli sahibi ByteDance ile başlangıç görüşmeleri yaptı ve uygulamanın ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki operasyonlarını satın almayı “ciddi anlamda düşündüğünü” ifade etti.

Salı günü yaptığı açıklamada Trump, “bence Oracle harika bir şirket ve sahibi de muhteşem bir insan” dedi. “Oracle bunu başarabilecek bir şirket.”

Bu olayın ardındaki hikayeyse şöyle: Microsoft TikTok’un ABD operasyonlarını satın almak için yarışın birinci sırasındaydı. Trump ise 15 Eylül tarihine kadar uygulamanın Amerikan bir şirket tarafından satın alınmaması halinde, uygulamayı yasaklayacağını açıklamıştı.

Trump Salı günü uygulamayı satın alacak kişinin, anlaşmanın bir bölümü olarak ABD hazinesine de ödeme yapması gerektiğini söyledi. Bu sıradışı bir istekti.

Açıklamasında, “bence hem Microsoft hem de Oracle bu uygulamayı istiyor. Ve büyük ihtimalle isteyen başkaları da var. Ama aynı zamanda ABD’nin de bu işten karlı çıkmasını sağlamaları gerek çünkü bunu biz mümkün kılıyoruz” dedi.

Trump’ın böyle bir uygulamayı devreye sokacak yasal bir otoritesi olup olmadığı belirgin değil. Uzmanlara göre bu tavır tehlikeli bir demokratik sonuç doğurabilir. 

Bu esnada TikTok için teklif vereceğini açıklayan Microsoft hisseleri %3’ten fazla yükseliş gösterirken, Oracle hisseleri Salı günü %2,2 arttı.

Amazon büyüyor

Teknoloji şirketleri çalışanlar için esnekliği artırırken, birçok diğer şirket de fiziksel ofislerin bulunduğu bir geleceğe hazırlanıyor. Böylelikle pandemi sürecinde hızlanan evden çalışma devriminin bir sınırı olabileceği işaret ediliyor. 

Salı günü yapılan açıklamada Amazon, ABD’deki çeşitli şehirlerde 3,500 kişiyi işe almayı planladığını açıkladı. Bu hamle e-ticaret devinin, sektörün diğer üyeleri evden çalışmayı desteklerken, ofislerini genişletmesinin sinyallerini veriyor.

Amazon yeni ofisler kurmak için 1,4 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. 

Daha önce çalışanlarının yarısının önümüzdeki 10 yıl boyunca evden çalışabileceğini açıklayan Facebook da yeni ofisler açacağını duyurdu. 

Efsane yatırımcı uyardı: Altın değil hisse zamanı

 

Dow Jones tırmanırken günün en iyi hisseleri

 

Yatırımcılar yaklaşan rallide hisse satmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)