E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi sonrası ilk kez kaldıraç kullanımı azaldı---

Pandemi sonrası ilk kez kaldıraç kullanımı azaldı

Pandemi sonrası ilk kez kaldıraç kullanımı azaldı
26 Ağustos 2021 - 10:37 borsagundem.com

ABD yatırımcıları pandeminin başlangıcından bu yana ilk kez kaldıraç kullanımını azalttı. Menkul kıymet alımları için borçlanma seviyeleri, 882 milyar dolarlık rekor miktardan en düşük seviyesine geriledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl korona virüs krizinin ortaya çıkmasıyla finansal piyasaların sarsılmasının ardından ABD’li yatırımcılar ilk kez kaldıraç kullanımını azalttı. Geçtiğimiz yıldan bu yana borçlanma yoluyla elde edilen para, borsalardaki ralliyi tetikliyordu. Yatırımcılar haziran ayında 844 milyar dolarlık kaldıraç kullandı. Bu rakam ise Well Street’in düzenleme kurumu Finans Endüstrisi Düzenleme Kurumu’nun (FINRA) derlediği verilere göre bir ay önceki rekor 882 milyar dolar seviyesinden düşüş gösterdi ve mart ayından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Goldman Sachs’ın verileri ise yatırım bankasının hedge fon müşterilerinin son haftalarda kaldıraç kullanımını kestiğini gösterdi. Morgan Stanley de hedge fonlara yatırım yapan müşterilerinin kaldıraç kullanımını azalttığını bildirdi. Diğer New York merkezli borsa aracıları da benzer bir trendin görüldüğünü açıkladı. FINRA her ay kaldıraç kullanımlarındaki değişimi kimlerin tetiklediğini açıklamıyor ve pandemi döneminde borsalara akın eden bireysel yatırımcıların da kredi kullanımını azaltıp azaltmadığı bu nedenle bilinmiyor.

Hedge fonlarda kullanılan kaldıraçlara yönelik ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen daha kapsamlı veriler ise henüz erişime açık değil. Financial Times’ın haberine göre 1,5 milyon müşteriye hizmet veren Interactive Brokers bu ay yaptığı açıklamada müşterilerinin kredi bakiyelerinin temmuz ayında %2 düşüşle, 47,9 milyar dolara gerilediğini söyledi. Charles Schwab’ta ise marj bakiyeler temmuz ayında küçük bir oranda yükseldi ancak yine de 79,9 milyar dolarla rekor bir seviyeye ulaştı.

Bank of New York Mellon’un birimi Pershing’de borsa hizmetleri sunan Mark Aldoroty fon yöneticilerinin piyasaların gelecek aylardaki performansına yönelik güvenlerinin azaldığını söyledi. Çin’in düzenleyicilerinin hem teknoloji hem de eğitim sektörlerine yönelik beklenmedik baskılara işaret eden Aldoroty, bu durumun Çin hisselerini içeren fonları gafil avladığını söyledi. ABD’de de son haftalarda ekonomik veriler beklentilerin altında kalırken, borsalarda görülen dalgalanmalar, yatırımcıların borsa rallisine duyduğu güveni sarstı.

Aldoroty, “piyasaların hareketleri göz önünde bulundurulduğunda, yatırım kararlarını temel araştırmaların etkilemediği görülüyor” dedi. Çin’in teknoloji hisselerindeki kayıplar ise hedge fonlar için özellikle büyük oldu. Nasdaq Golden Dragon China endeksi şubat ayında ulaştığı zirvenin ardından %46 düşüş yaşadı. Goldman Sachs’ın yaklaşık 3 trilyon dolar değerindeki 813 hedge fon üzerine yaptığı bir analizde, hedge fonların üçte birinin üçüncü çeyreğin başında Çin’in teknoloji hisselerinde pozisyonlarının bulunduğunu söyledi.

En büyük yatırımlar ise Alibaba’da bulunuyordu. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre şirket dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater’ın en büyük 10 yatırımından bir tanesiydi. Aynı zamanda Tiger Global Management ve David Tepper’ın Appaloosa Management’ı da temmuz ayı sonunda şirkette hisse sahibiydi. Birçok büyük hedge fon, hisse fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle ikinci çeyrekte Çin hisselerindeki ağırlıklarını azalttı.

ABD’de de yeni korona virüs vakaları yükselirken ve tüketici algısı ile üretim endekslerinde düşüş trendi gözlenirken ekonomik tablo bulanıklaşıyor. Kaldıraç kullanımındaki azalma da ABD hisselerinde güçlü bir yükselişin ardından gerçekleşti. Ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksi yıl başından bu yana %19,7 yükseliş gösterdi. Yükseliş Washington’ın ekonomik teşvikleri tarafından da desteklendi. Ancak birçok yatırımcının borsalara borç aldığı parayla girmiş olması, düzenleyiciler için tehlike alarmlarının çalmasına neden oldu.

Özellikle de swap türevlerinde yapılan işlemlerin bazıları radara yakalanmadığı için, durum endişe verici. Bu durum ise mart ayında Archegos Capital Management’ın iflasıyla önem kazandı. Yatırım grubunun kötü sonuçlar veren yatırım kararları, Credit Suisse ve Morgan Stanley’nin de aralarında bulunduğu iş ortaklarına 10 milyar doların üzerinde kayıp yaşattı. Yatırım grubunun doğrudan hisse almak yerine swap işlemlerine yönelmesi ise düzenleyicilerin yaklaşan tehlikeyi görmesini engelledi. FED mayıs ayında kendisinin ve diğer düzenleyicilerin hedge fonlardaki kaldıraç oranını ölçmek için kullandığı araçların “önemli riskleri” gözden kaçırıyor olabileceğini söyledi.

Birçok hedge fon opsiyon işlemlerini getirileri yükseltmek için de kullanıyor. Bankalar Archegos skandalının ardından bazı müşterileri için kaldıraç kullanımının koşullarını sıkılaştırdı ve bazı hedge fonlardan ek teminat istendi. Ancak bankacılar bu durumun, kaldıraç kullanımında son dönemde görülen düşüşü tetiklemediğini söyledi.

Archegos skandalının Wall Street’i vurmasının ardından yatırım aktivitesinde de düşüş görüldü. Düşüşe yeni bireysel yatırımcı dalgasının yükselttiği hisselerdeki işlemler de dahil oldu. Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick, “yılın ilk yönemlerinde insanları kaldıraçlı yatırımlara yönlendiren bir agresiflik vardı” dedi. Açıklamasının devamında, “yılın başlangıcında gördüğümüz katılım seviyeleri benzersizdi ve muhtemelen sürdürülebilir değildi” ifadesini kullandı.

Küresel ekonomilerdeki belirsizlik sürüyor

 

Asya borsalarında ‘faiz artışı’ düşüşü

 

Altın, dar bir aralıkta hareketine devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)