E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel ekonomilerdeki belirsizlik sürüyor---

Küresel ekonomilerdeki belirsizlik sürüyor

Küresel ekonomilerdeki belirsizlik sürüyor
26 Ağustos 2021 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel ekonomilerdeki belirsizliği ve FED’in parasal normalleşme adımının arasındaki ilişki vurgulanıyor.

Dün küresel piyasalarda ABD’de açıklanan Temmuz dayanıklı mal siparişleri verisini izledik. Özellikle çekirdek verinin %0.7 artış kaydederek %0.5 olan piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanması dikkat çekti. Verinin ardından ABD dolarında bir miktar yükseliş hareketleri oluşsa da bu fiyatlamanın devam etmediğini ve doların küresel ölçekte değer kaybına maruz kaldığını gözlemledik.

ABD verileri şüphesiz önemli bir konumda bulunuyor. Yalnız Cuma günü Jackson Hole toplantısında Powell’ın ekonomik görünüme yönelik yapacağı açıklamalar en kritik gündem maddesi. Konu ile alakalı piyasa yorumları gelmeye devam ediyor. Örneğin dün Credit Agricole, Jackson Hole toplantısında Powell’ın güvercin mesajlar vereceği beklentisi paylaştı. Yani bunun anlamı; FED’in parasal normalleşme ve varlık alım miktarını azaltma noktasında sabırlı olacağı sinyalini vereceği şeklinde okunabilir.

Özellikle Delta varyantının küresel ekonomilere etkilerinin belirsiz olduğu bir dönemde FED’in parasal normalleşme adımını hızlı atmayacağına yönelik piyasa izlenimi güçlü. Bu sayede gerek ABD dolarında gerekse ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde sert sayılabilecek yükselişler gözükmüyor. Bu nedenle de küresel hisse senedi endeksleri güçlü görüntüsünü koruyor.

Gün içerisinde ekonomik data akışı yoğun olmasa da önem derecesi yüksek gelişmeler yaşanacak. Öncelikle; Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantı tutanaklarını izleyeceğiz. Euro Bölgesi ekonomilerinde üçüncü çeyreğe yönelik net yavaşlama sinyalleri geliyor. Konu hakkında üyelerin tartışmaları Euro üzerinde hareketlilik oluşturabilir.

ABD tarafında ikinci çeyrek öncü büyüme verisi ve ardından haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri açıklanacak. Ekonominin %6.7 büyümesi bekleniliyor. Yalnız datanın piyasaya etkisi sınırlı olabilir. Buna karşılık istihdam verisinin piyasa üzerinde daha etkin olabileceğini düşünüyoruz.

Öne çıkanlar

Asya hisse senetleri Perşembe günkü işlemlerde düştü. Çin ana karasında Shenzen ve Şanghay Endekslerinde kayıplar söz konusu iken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi de geriledi.Japonya'da Nikkei 225 Endeksi çok hafif artıda seyrediyor, Topix Endeksi ise yataya akın ekside.Avustralya'da gösterge endeks geriledi. Güney Kore Merkez Bankası faizlerde 25 baz puanlık artırım yaparak pandemi döneminde faiz artırımı yapan ilk gelişmiş ülke merkez bankası oldu. Faiz yüzde 0.75 seviyesine çıkarıldı. 

Milli Savunma Bakanlığı, çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Afganistan’dan tahliyesine başlandığını bildirdi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afganistan'dan tahliyesine ilişkin olarak, "Askerimiz çekildikten sonra da biz orada havalimanının işletmesine devam edebiliriz. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor" görüşünü dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban liderlerinden gelen mesajlara ihtiyatlı bir iyimserlikle yaklaştıklarını belirterek, "Afganistan'da önümüzdeki sürecin nasıl şekilleneceğini Taliban'ın sözleri değil icraatları, eylemleri ve atacağı adımlar belirleyecektir." dedi. 

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, Ekonomide yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için aldıkları kararları ve önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmaları partinin yetki kurullarında değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomide döviz artışından kaynaklanan yükü hafiflettikleri, ekonominin canlanmaya başladığını dile getirdi. Bakan Elvan, proje kredilerinin amaç dışı kullanılmasını önleyeceklerini açıkladı. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ev sahipliğinde yapılan sanal G-7 zirvesi tamamlandı. Afganistan gündemiyle toplanan liderler, Batılı askerlerin Kabil Havalimanı'ndan çekilme süreci konusunda uzlaşamadı. 

Japonya'da Takeda'nın dağıtımını üstlendiği Moderna aşılarının 1.6 milyon dozunda yabancı materyal karışımı belirlendi. Japonya aşıların kullanılmayacağını duyurdu 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının üçüncü dozu için ABD’de onay başvurusuna hazırlanan ilaç şirketi Pfizer, üçüncü doz aşının Kovid-19’a karşı antikor üretimini ikinci doza göre üç kattan fazla artırdığını açıkladı.Henüz tüm detayları yayımlanmayan araştırmaya katılan deneklerde üçüncü doz aşının yan etkilerinin ikinci doz aşıdan farklı olmadığı da belirtildi. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, kuvvet komutanlıklarına gönderdiği genelgede, tüm askerler için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının zorunlu hale getirildiğini bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütü’nün her ay yayınladığı Mal Ticareti Barometresi, Kovid-19 pandemisine rağmen haziranda tarihi rekor kırdı ancak alt endeksler küresel mal ticaretinde zirvenin yaklaştığının habercisi. 2. çeyrekte beklenen zirve sonrası ise hacim artışında bir yavaşlama olacağı öngörülüyor. 

İngiltere Yatırım Bakanı Lord Gerry Grimstone, Çinli şirketlerin İngiltere'ye yatırımlarını memnuniyetle karşıladığını ve bunun İngiltere'nin yararına olduğunu söyledi. 

AC Asia ex, Japan % -0,77 satıcılı 

S&P 500 % -0,13 satıcılı 

Euro Stoxx 50 % -0,25 satıcılı

Altın, dar bir aralıkta hareketine devam ediyor

Asya borsalarında ‘faiz artışı’ düşüşü

Güney Kore Merkez Bankası 3 yıldır ilk kez faiz artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)