E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel sermaye şirketlerinin yeni savaşı---

Özel sermaye şirketlerinin yeni savaşı

Özel sermaye şirketlerinin yeni savaşı
26 Temmuz 2021 - 13:34 borsagundem.com

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından özel sermaye şirketleri İngiltere’de yeni bir savaşı tetikledi. Brexit sonrasında yatırımcılar dev varlıkların düşük fiyatlarla alınabileceğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Blackstone Group, Carlyle Group ve diğer alım şirketleri İngiltere borsalarında listelenen şirketlere geçtiğimiz yıllarda olduğundan çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde akın ediyor. Bunun nedeni ise Brexit sonrası İngiltere’nin yatırımcıların dev varlıkların düşük fiyatlarla alınabileceğini düşündüğü az sayıda piyasadan biri haline gelmesi. Alım şirketleri yıl başından bu yana İngiltere’de 13 anlaşma yaptı.

Dealogic verilerine göre sağlık, süpermarket ve emlak gibi alanlarda yapılan alımların toplam değeri 31 milyar dolara yaklaştı. Bu rakam ise 2007 yılından bu yana karşılaşılan en yüksek miktar oldu ve 2020 yılında yapılan altı anlaşmanın iki katından fazla gerçekleşti. ABD’de ise ocak ayından bu yana 20 benzer anlaşma gerçekleşti ve bu rakam geçtiğimiz yıl 21’di.

Yapılan alımların son örneği ise cuma günü ABD’nin alım şirketi Advent International’ın sahip olduğu İngiliz havacılık ve savunma şirketi Cobham Ltd. tarafından, savunma ekipmanı sunan İngiliz şirket Ultra Electronics Holdings’e 3,5 milyar dolarlık bir satın alım teklifi sunmasıyla görüldü. Bir başka yüksek profilli örnek ise İngiltere’nin dördüncü en büyük market operatörü Wm. Morrison Supermarkets için verilen teklifler oldu.

Haziran ayında Morrison New York merkezli özel sermaye şirketi Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) tarafından yapılan 7,57 milyar dolarlık satın alım teklifini reddetti. Gıda perakendecisi SoftBank’ın Fortress Investment Group’unda bulunan yatırımcı grubu tarafından verilen daha yüksek 6,3 milyar sterlinlik teklifi kabul etti. New York merkezli dev satın alım şirketi Apollo Global Management ilk aşamada Morrison tarafından gelen bir teklifi değerlendirdiğini açıklamıştı.

Daha sonra geçtiğimiz hafta şirket plandan vazgeçti ve Fortress grubuna dahil olma müzakerelerini yürüttüğünü duyurdu. Wall Street Journal’ın haberine göre CD&R seçeneklerini değerlendiriyor. Satın alım şirketinin İngiltere’nin satın alım kuralları çerçevesinde teklif sunmak ya da geri çekilmek için 9 Ağustos’a kadar süresi var. Borsalarda işlem gören şirketleri satın almak ise özel sermaye dünyasının kilit taktiklerinden bir tanesi.

Riskli kurumsal borçlanıcılar için faiz oranları rekor seviyelerde düşükken şirketler satın alım yapmak için büyük miktarda düşük maliyetli krediye erişim sağlayabiliyor. Özel sermaye şirketleri aynı zamanda veri sağlayıcısı Preqin’e göre ellerinde bulunan 1,7 trilyon dolarlık nakit rezervini yatırım için harcama konusunda baskı altında. Ancak borsalar geçtiğimiz yıl olduğu gibi yükseldiğinde, bu durum halka açık olan bir şirketi satın almak için ödenen yüksek bedelleri açıklamayı özel sermaye şirketleri için zorlaştırıyor.

Birçok İngiliz şirketinin çekici olmasının nedeni ise ucuz olmaları. İngiltere’nin önde gelen şirketlerinin listelendiği FTSE 100 ve FTSE 250 endeksleri getiri beklentilerinin sırasıyla 13 ve 19 kat üzerinde işlem görüyor. Bu rakam ise ABD’nin önde gelen endeksi S&P 500 için 21 kat. Jefferies Financial Group’un İngiltere Yatırım Bankacılığı Başkanı Philip Noblet, “devasa miktarda nakdiniz ve devasa miktarda borcunuz var. Bu nedenle görece düşük değerlemelere sahip İngiliz şirketleri 15 yıldır ilk kez iyi bir satın alım hedefi” dedi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre İngiltere piyasalarının düşük değerlemeleri ise pandemi sürecinde yükselişe geçen teknoloji ile diğer büyüme hisselerinin ağırlığının daha az olmasından kaynaklanıyor. Aynı zamanda ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla birlikte yaşanan ekonomik gerileme de etkili oldu. Şirketlerin düşen değerlemeleri ise özel sermaye şirketleri arasında yeni bir savaşı tetikledi.

Bu ay tütün devi Philip Morris International, Vectura Group’u 852 milyon sterline satın alma kararı verdi. Bu kararla Washington merkezli Carlyle Group’u geride bırakmış oldu. Carlyle Group’tan ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. İngiltere’nin özel sermaye şirketleri için çekicilik kazanmasının bir başka nedeni de ülkede bulunan satın alım kurallarının büyük oranda şirketlerin yönetim kurullarının satın alımları engellemesini zorlaştırması.

İngiltere merkezli hukuk şirketi Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom’un İngiltere Satın Alım ve Birleşmeler Eşbaşkanı Scott Hopkins, “direktörlerin bir anlaşmayı zorlaştırması engelleniyor" dedi. Bu durum ise hissedarlara satın alım şirketlerinden daha yüksek talepte bulunmaları için zemin hazırlıyor. Geçtiğimiz ay CD&R İngiltere’nin sağlık danışmanlık şirketi UDG Healthcare’i satın almak için 2,76 milyar sterlinlik bir anlaşma gerçekleştirdi.

Blackstone ise Birmingham merkezli emlak şirketi St. Modwen Properties’i 1,27 milyar sterline satın aldı. Her iki anlaşmada da satın alım şirketleri hissedarların baskısıyla ilk aşamada verdiği teklifleri yükseltti. Ancak şirketlerin yönetim kurulları ilk aşamada verilen teklifleri desteklemişti. Morrisons anlaşması da benzer bir seyir izleyebilir. Zincir oldukça çekici bir hedef olarak görülüyor çünkü birçok mağazası ve dağıtım merkezi bulunuyor.

Wall Street’te kritik bilanço haftası

 

Tüm sektörlerde beklenti yükseliyor

 

2021’in sürpriz temettü kahramanı sektör

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)