E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te kritik bilanço haftası---

Wall Street’te kritik bilanço haftası

Wall Street’te kritik bilanço haftası
26 Temmuz 2021 - 11:32 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları hafta boyunca dev teknoloji şirketlerinin bilançolarını bekleyecek. Analistler bilançoların şirket beklentilerini aşacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABC borsaları çeyreğin en önemli bilanço haftasına hazırlanıyor. MarketWatch’un haberine göre hafta sayısı açısından ilerideki haftalar daha fazla gibi görünse bile doların geleceği ve yatırımcıların değerlendirmeleri açısından bu hafta açıklanacak bilanço rakamlarını geçebilecek daha önemli bir hafta bulunmuyor.

Bu haftayı özel kılansa ABD’nin en büyük beş teknoloji şirketinin bilanço paylaşımı yapacak olması. Google’ın çatı şirketi Aplphabet, e-ticaret devi ve bulut sistemleri öncüsü Amazon.com, IPhone üreticisi Apple, sosyal medya devi Facebook ve bilgisayar yazılım devi Microsoft bilançoları borsaların gelecekteki seyrini belirleyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones araştırma verilerinde teknoloji bilançolarına ilişkin çarpıcı istatistikler mevcut. İstatistiklere göre 5 büyük teknoloji şirketi, ikinci çeyrek sonu itibarıyla S&P 500 Endeksi’nin toplam piyasa değerinin beşte birinden fazlasını, yani %22'sini oluşturuyor. Bu hisseler ilk çeyrekte, 500 şirketli endeksin toplam satışlarının yaklaşık %10'unu ve toplam kârın yaklaşık %18'ini sağladılar.

Büyük teknoloji şirketleri tarafından sağlanan bu kâr oranı asılına bakılırsa 2020 yılından bu yana düşüş gösterdi. Bunun sebebi beş büyük teknoloji şirketinin 2020 yılı bilançolarının sadece %23,8’lik kısmını diğer bir deyişle yaklaşık dörtte birini sağlayabilmesi ve toplam satışların %9,1’ini oluşturabilmesiydi.

Bu hafta açıklanacak ikinci çeyrek bilançolarda beş büyük şirketin geniş çaplı bilanço ve satış rakamı paylaşması bekleniyor. Ancak genellikle okula dönüş ve tatil harcamalarının mali yılın ikinci yarısına sarktığından ikinci çeyrek bilançoları daha yavaş olmasıyla bilinir. Araştırma şirketi Factset’in analistlerden topladığı bilanço beklentilerine göre teknoloji devlerinin toplamda 310 milyar dolarlık satıştan 60 milyar dolar kâr açıklaması bekleniyor.

Ancak habere göre bu tahminler gereğinden daha korumacı olabilir. FactSet verilerine göre bu çeyreğin başından beridir S&P 500 şirketlerinin %88’i hisse başı kazançlarda analistlerin tahminlerini geride bıraktı. Endeksteki şirketlerin %86’sı gelirleri bakımından da analist beklentilerini geçti. Kıdemli Bilanço Analisti John Butters'a göre, bu rakamların her ikisi de FactSet'in 2008'den bu yana izlediği bilançolar arasında sürpriz bilanço yüzdeleri olarak yer olacak.

Örnek vermek gerekirse Snapchat ve Twitter’ın geçtiğimiz hafta bilançolarında beklentileri büyük oranda aşmasının ardından Alphabet ve Facebook hisselerinde artan beklentiler bu hisselerin daha yukarılara tırmanmasını sağladı.

 Özellikle de Cuma günkü artışların ardından şirketlerin bilançolarına ilişkin öngörüleri daha da önemli hale geldi. Yatırımcılar kurumsal bilançolardaki patlamanın ne kadar süreceğini merak ederken teknoloji şirketleriyse korona virüs sürecinin başından bu yana açıklamalarında daha temkinli davrandı.

Analistlere göre büyük teknoloji şirketlerinin çoğunluğunun beklentileri asıl performans düzeylerinin aşağısındaydı. Beklentilerin bu derece düşürülmesi bilançoların beklentileri büyük ölçüde aşmasını sağlayabilir. Örneğin Amazon, ilk çeyrekte bilançolarında en yüksek satış beklentisini %2,3 aşarak beklentilere ek 2,5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Bu oran aslına 1,2 trilyon dolarlık teknoloji devinin beklentilere en yakın bilanço- beklenti oranlarıydı. Amazon, bilanço beklentilerini daha önceki çeyreklerde 2020 yılının dördüncü çeyreğinden geriye doğru sırasıyla %3,8, %3,4 ve %9,8 oranında geride bıraktı.

Marketwatch haberine göre yatırımcılar büyük teknoloji hisselerinden beklentileri aşan ölçekte bilanço rakamları görebilir. Pazartesi günü Tesla ile başlayacak bilanço paylaşımları Salı günü Alphabet, Microsoft ve Apple’la devam edecek. Çarşamba günü Facebook’un bilançosunu izleyecek olan yatırımcılar Perşembe günüyse Amazon’un bilançosuna kilitlenecek.

Binance'den parite yasağı

  

2021’in sürpriz temettü kahramanı sektör

 

Dolar yönünü yukarı çevirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • future26 Temmuz 2021 14:33

    ABD de dev şirketlerin bilançoları beklenirken......Bizde belkide ek süre verir SPK  şirketlere .....bazılarına 45 gün yetmeyebilir................Diyoruzkiiiiii  Spk yöneticilerine Bilanço açıklama kısalsın.........Abd devi şirketlerbilançoyu yaklaşık  iki haftada açıklarken bizde neden 6 haftayı buluyor beyler...........Bir açıklasanız