E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2021’in sürpriz temettü kahramanı sektör---

2021’in sürpriz temettü kahramanı sektör

2021’in sürpriz temettü kahramanı sektör
26 Temmuz 2021 - 10:49 borsagundem.com

2021’in temettü lideri finans sektörü oldu. Pandemi sürecinde düzenleyici baskısıyla temettü ödemelerini askıya alan finans sektöründe temettü ödemelerinde %100 artış görülebilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans sektöründe temettüler düzenleyicilerin baskısından kurtulmak üzere. Bütün baskılar sona erdiğinde, temettü ödemelerinde %100 artış görülebilir. Bu grup içinde temettü büyümesinde geride kalanlarda bile %11 ila %17’lik oran artışları ortaya çıkabilir. Temettü ödemeleri yükselirken, hisse fiyatlarında da benzer bir yükseliş bekleniyor. Geçtiğimiz on yıl boyunca temettü yatırımcıları büyük bankaları görmezden geldi.

ABD Hazine Bakanlığı ABD’nin finans sektörüne, Büyük Resesyon sonrası Sorunlu Varlık Kurtarma Programı’yla (TARP) müdahale etti. Forbes’un haberine göre bu programla ABD bankalarından yaklaşık 427 milyar dolar değerinde sorunlu varlık satın alındı. Ancak bunun bir bedeli oldu. Programa katılan bankalar hisse geri alımları ve temettü ödemeleri konularında kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Sektörün ödemeleri ise bunun sonucunda çöküşe uğradı.

Mega bankalarda temettü kısıtlamaları

Bu kısıtlamalar bankaların TARP kredilerini ödemeleriyle birlikte kaldırılmış olsa da bankaların önünde 2010 yılında yürürlüğe giren Dodd-Frank yasası duruyordu. Diğer konularla birlikte finansal reform yasası ABD’nin önde gelen bankalarının finansal şoklara dayanıklı olmasını ve yeterli sermayeye sahip olmasını sağlamak için “stres testi” uygulamasını da beraberinde gerirdi.

Bir banka ABD Merkez Bankası’nın (FED) senaryolarında hayatta kalabileceğini kanıtlayamadığı takdirde FED bankaların temettü ödemelerini arttırmasına ya da hisse geri alımı gerçekleştirmesine engel olabiliyordu. Ancak dev bankalar TARP programıyla ilişkili kredilerinden kurtulduğunda hızlı bir şekilde finansal tamponlarını yeniden inşa etmeyi başardı.

Bununla birlikte temettüleri de artış göstermeye başladı. JPMorgan Chase’in temettü ödemeleri son on yılda %260 artış gösterdi. Önümüzdeki dönemde bankadan benzer bir performans görmeye devam edeceğiz. Belki de 2008-2009 yıllarında yaşanan finansal kriz sürecini göz önünde bulundurarak geçtiğimiz yıl FED korona virüs krizi döneminde proaktif bir tutum izleme kararı aldı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre merkez bankası teste tabi tuttuğu 33 finansal kurumun geçerli not aldığını açıklamış olsa da birçok kurum bunu minimal nakit rezerviyle başardı. Bu nedenle 2020’nin haziran ayında FED üçüncü çeyrek için hisse geri alımlarını askıya aldı ve bankaların yılın geri kalanında temettü artırmasını yasakladı. Bundan bir yıl sonra FED kovid sürecinde yürürlüğe konulan kısıtlamaları kaldıracağını açıkladı. Bu düzenlemeler ortadan kalkarken, devasa temettü büyümeleri bekleniyor.

Büyük temettü artışları

Goldman Sachs hiçbir zaman “düzenli” bir temettü büyümesine sahip olmadı ve geçmişten bu yana tutarsız temettü artırımları gerçekleştirdi. Ancak yatırım bankasının son dönemde gerçekleştirdiği büyük temettü artışı dikkat çekti. Goldman çeyrek temettü ödemelerini %60 oranında artırmayı planlıyor. Bu şekilde hisse başı 1,25 dolardan 2 dolara artış gerçekleşecek.

Bu rakam ise 2019 yılının başındaki 80 centlik ödemeden %150’lik bir artışa işaret ediyor. Goldman Sachs’ın ikinci çeyrek bilançosu da umut veriyor. Banka bilanço açıklamasında analistlerin tahminlerini geride bıraktı ve 2021’in kar hedeflerinin revize edilmesine neden oldu. Hisseler de oldukça çekici bir fiyatlamayla işlem görüyor ve gelecek yılın getiri tahminlerinin yaklaşık 10 kat üzerinde seyrediyor.

Bununla birlikte en büyük hamleyi yapan yatırım bankası Morgan Stanley oldu. Banka FED’in korona virüs sürecinde aldığı önlemleri kaldırmasının ardından en agresif sermaye getirisi planını açıkladı ve 2022’nin haziran ayına kadar 12 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını duyurdu. Daha da önemlisi banka temettü ödemelerini de üçüncü çeyrekte hisse başı 70 cent artırmayı planlıyor.

Bu durumda Morgan Stanley’de temettü büyümesi yaklaşık %133 oranında gerçekleşmiş olacak. Banka aynı zamanda 2021 yılında FED’in stres testini de kolaylıkla geçmeyi başardı. Bankanın ikinci çeyrek bilançosu da etkileyici oldu ve gelirler beklentilerin %19 üzerinde gerçekleşti. 2021’de görülen %35’lik yükselişe rağmen bankaların hisseleri de bu yılın tahminlerinin yaklaşık 13 kat üzerinde işlem görüyor.

Bu değerleme ise geçmişe bakıldığında oldukça düşük. ABD’nin en büyük bankası arasında temettülerinde iki kat büyüme görülen banka ise Wells Fargo oldu. Bankanın diğer dev bankalarla rekabetin sürdürebilmesi için olumlu bir gelişmeye ihtiyacı vardı. Banka 2021’in üçüncü çeyreği ve 2022’nin ikinci çeyreği arasındaki süreçte 18 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmayı planlıyor.

Tüm sektörlerde beklenti yükseliyor

 

Sanayi sektörü yaz tatilinde yerinde saydı

 

Reel kesim güven endeksinde yükseliş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)