E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOmikron seyahat hisselerinin liderliğini durduramadı---

Omikron seyahat hisselerinin liderliğini durduramadı

Omikron seyahat hisselerinin liderliğini durduramadı
07 Aralık 2021 - 12:11 borsagundem.com

Seyahat hisseleri Wall Street’teki yükselişin lideri oldu. Piyasalarda Omikron risklerine rağmen, havayolu ve cruise şirketlerinin hisselerinde güçlü bir ralli görülürken, teknoloji sektörü geride kaldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street hisseleri pazartesi günü yükselişe geçti. Yükselişin lideri ise korona virüsün Omikron varyantının yeni karantina önlemlerini getireceğine yönelik endişelerin gerilemesinin ardından seyahat hisseleri oldu. S&P 500 endeksi pazartesi günü %1,2 yükseldi. Cuma günü ise endekste %0,8’lik düşüş görülmüştü. Seyahatle ilişkili hisselerde güçlü bir ralli gerçekleşirken Norwegian Cruise Line, United Airlines, Royal Caribbean Cruises ve Carnival gibi şirketlerin hisseleri %8’in üzerinde yükseldi.

Cresset Wealth Advisors Baş Yatırım Uzmanı Jack Ablin Financial Times’a yaptığı açıklamada, “görünen o ki yatırımcılar faiz oranlarından endişeli olsa da Omikron varyantına yönelik endişe taşımıyor” dedi. Devamında, “bence piyasalar karantinaların yeniden gelmeyeceğine ikna oldu” ifadesini kullandı. Pazar günü ABD’nin önde gelen sağlık yetkilisi Anthony Fauci, Omikron varyantının şiddetiyle ilgili ilk sinyallerin “cesaret verici” olduğunu açıkladı.

CNN’e yaptığı açıklamada, güçlendirici aşı dozlarının “önemli ölçüde koruma sağlayabileceğini” söyledi. Omikron varyantıyla ilgili yeni haberler üzerine piyasalarda görülen dalgalanma, bilim insanları varyanta yönelik verileri beklerken oldukça normal. Teknoloji hisselerinin çoğunlukta bulunduğu Nasdaq Composite endeksi pazartesi günü %0,9 yükselişle kapandı. Düşük seviyede kalan yükseliş, bir önceki hafta görülen trendin de devamı oldu ve Nasdaq endeksi S&P 500’ün gerisinde kaldı.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri daha önce düşünülenden daha katı bir sıkılaştırma politikasının sinyallerini vermesiyle hızlı büyüme gösteren teknoloji hisselerinden çekildi. Teknoloji sektörü hisseleri faiz oranlarındaki yükselişlere karşı özellikle hassas. Çünkü sektördeki değerlemeler gelecekteki kar beklentilerini temel alıyor. Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisseleri pazartesi günü geçtiğimiz ay ulaştığı rekor seviyeden %20’nin üzerinde düşüş gösterdi.

Ancak daha sonra kayıpların bir kısmını telafi etti. Hazine tahvilleri piyasasında ise, tahvil getirileri yükselirken uzun vadeli tahvillerde yükseliş daha hızlı gerçekleşti. Kısa vadeli tahvillerin getirilerinde görülen yükseliş, yatırımcıların FED’in faiz artıracağına dair fikir birliği yaptığına işaret ediyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta salı günü FED Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarının daha hızlı azaltılabileceğine yönelik desteğinin sinyallerini verdi.

Bu alımlarla borçlanma maliyetleri düşmüş ve pandemi döneminde hisse piyasası desteklenmişti. 

Şimdi varlık alımlarının hızlı bir şekilde azaltılması, FED’in faiz oranlarını da beklenenden daha erken bir tarihte yükseltebileceği beklentilerini ortaya çıkardı. Uzun vadeli tahvillerdeki yükseliş ise yatırımcıların ABD ekonomisinde daha yüksek bir büyüme ya da enflasyon beklentilerini yansıtıyor. Bu beklentiler 10 yıllık ve 30 yıllık tahvillerin getirileri düşük seviyelere yakın seyrettiği için, ılımlı görülüyor.

Ölçüt kabul edilen 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisinde %0,09 yükseliş görüldü ve %1,43’e ulaştı. Bu borç Dünya Sağlık Örgütü’nün Omikron varyantını açıklamasından hemen önce %1,65 seviyesinin üzerinde işlem görüyordu. Ancak bunun ardından Omikron varyantına yönelik endişeler ve daha hızlı bir politika sıkılaşması beklentileri ağır bastı. ABD’nin cuma günü açıklanan istihdam verileri de ABD’de işverenlerin geçtiğimiz ay 210 bin yeni istihdam yarattığını gösterdi.

Ancak bu rakam Reuters’ın anketine katılan ekonomistlerin beklediği rakamın yarısından daha az oldu. Veriler aynı zamanda işsizlik oranında da önemli ölçüde düşüşe işaret etti. Avrupa’nın Stoxx 600 hisse endeksi %1,3 yükselişle kapandı. Emtia üreticileri ve maden şirketlerinin çoğunlukta bulunduğu Londra’nın FTSE 100 endeksi ise %1,5 yükseldi. İngiltere borsalarında listelenen seyahat hisseleri de yükseliş gerçekleştirdi. British Airways’in sahibi şirket IAG %8,1 arttı. Asya borsalarında ise Çin’in teknoloji şirketleri Alibaba ve Tencent’in hisselerinde dikkat çekici düşüşler görüldü.

FED faiz artışı konusunda geri adım atacak mı?

 

Altın ABD verileri sonrası yatay seyrini korur mu?

 

Borsa İstanbul zirveden inmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cihangir07 Aralık 2021 15:03

    Havayolu şirketleri çok ucuz kaldı piyasalara göre. Artık onların da normal seyrine dönme zamanı geldi. 2022 havacilik için çok guzel geçecek

  • KERİM07 Aralık 2021 12:27

    OMİCRON FAKİR FUKARANIN GARİB GUREBANIN AŞISI OLACAK HERHALDE